Očekivani rod duvana od oko 10.000 tona

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Očekivani rod duvana od oko 10.000 tona


Tanjug |



Proizvodnja duvana u Srbiji mogla bi u ovoj godini da neznatno premaši 10.000 tona i biće manja od lanjske, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

66717_112-reuter-denis-balibouse_f.jpg


Zasadjeno je ukupno 6.137 hekatara i očekuje se prosečan prinos od oko 1.700 kilograma po hektaru, naveo je predsednik Grupacije PKS proizvodjača i preradjivača duvana Djordjo Radojičić.


To je pad u odnosu na prošlu godinu, kada se prinos kretao oko 2.000 kilograma duvana po hektaru, ali je u granicama planiranog imajući u vidu sušu, ali i druge ekonomske faktore koji utiču na proizvodnju duvana.


Godišnja potrošnja cigareta u Srbiji je oko 18.000 tona, a iz domaće proizvodnje zadovolji se oko trećina ukupnih potreba za duvanom.


Ističući da se radi o perspektivnoj privrednoj grani, Radojičić je naglasio da je u primarnoj proizvodnji duvana zaposleno oko 6.000 radnika i da bi, uz odgovaraćuje državne podsticaje, moglo da se zaposli još oko 10.000.


Ukoliko se ne bude ništa ulagalo u proizvodnju duvana u Srbiji postoji mogućnost da se i ovaj broj zaposlenih smanji, upozorio je on.


Predstavnici Grupacije proizvodjača i preradjivača duvana na današnjoj sednici su istakli da će zatražiti sastanak sa nadleznima u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine kako bi ih upoznali sa stanjem i problemima u toj grani, ali i konkretnim predlogom mera za unapredenje proizvodnje i prerade duvana u Srbiji.
 
Natrag
Top