Obustava berbe malina ukoliko ne bude dogovora oko cene

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Obustava berbe malina ukoliko ne bude dogovora oko cene












Izvor:
Novosti.rs







ARILJE - Ukoliko ne bude postignut dogovor oko otkupne cene, sva udruženja na području Moravičkog i Zlatiborskog okruga obustaviće berbu maline, izjavio je danas predstavnik Udruženja "Srpska malina" Milan Đukić.

"Cena maline je sramna, rod je totalno podbacio, a suša uzima svoj danak", tvrdi on, dodajući da bi otkupna cena tog voća trebalo da iznosi 1,60 evra za kilogram.


berba _310x186.jpg



U toku jučerašnjeg dana hladnjačari na području Arilja izašli su sa cenama od 55 dinara za otkup maline na terenu i 100 dinara u hladnjači.

Planirani sastanak hladnjačara i predstavnika Udruženja "Vilamet" nije održan ni sinoć jer se nisu pojavili hladnjačari. Ukoliko obustava berbe maline ne urodi plodom, kako kažu u tom udruženju, postoji mogućnost da se ponove protesti i blokade puteva, kao sto je slučaj bio prošle godine.

Ovogodišnji rod maline u Srbiji, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, iznosiće 94.600 tona, što je za oko 5.000 tona više nego lane. Površine pod malinama iznose 15.332 hektara, a očekuje se da će prosečan prinos iznositi 6,17 tona. Prošle godine je sa 15.354 hektara ubrano ukupno 89.602 tone malina, a prosečan prinos je iznosio 5,84 tone.

Malinari su ranije imali mogućnost zaključenja ugovora sa austrijskom firmom "CWS Best food", međutim, kako je u ugovoru bilo precizirano da minimalna isporučena količina malina treba da bude viša od 50.000 tona, ugovor je propao.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nova saga o malinama











Izvor:
rts.rs









Proizvođači malina nezadovoljni su otkupnom cenom od 100 dinara i traže subvencije. Protest zbog otkupne cene malina ponavlja se iz godine u godinu. Stručnjaci smatraju da treba postići dogovor između malinara, hladnjačara, izvoznika i države.

Predstavnici hladnjačara ariljskog kraja ponudili su na sinoćnom sastanku sa malinarima akontnu cenu maline od 100 dinara, ali malinari nisu zadovoljni tom cenom, rekao je Tanjugu predsednik Udruženja "Vilamet" Dragan Bogdanović.


maline-1.jpg



Malinari, dodao je Bogdanović, nisu zadovoljni otkupnom cenom i ostaju pri svom zahtevu od 1,26 evra za kilogram (oko 145 dinara).
Da bi se rešio problem koji se ponavlja svake godine neophodno je postići dogovor između malinara s jedne, hladnjačara i izvoznika s druge strane, kao i države koja bi imala ulogu medijatora u razgovorima između njih, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta i predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ševarlić je ukazao da država, pored postojećih, treba da preduzme još neke mere. "Pre svega, trebalo bi ograničiti marže na promet sredstava za hemijsku zaštitu i mineralna đubriva, jer kod ovih proizvoda oni dostižu i do 50 odsto maloprodajne cene", rekao je Ševarlić.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta podsetio je da je država dosta učinila jer je odobrila 100 litara regresiranog dizel goriva po hektaru, dala subvencije za podizanje novih zasada, subvencije za nabavku mehanizacije.

Proizvođači malina ne smeju, pak, da stagniraju sa površinama po 10 ili 15 godina, a posebno sa prinosima koje ostvaruju, kaže Ševarlić i ističe da je prinos nedostupivo nizak za današnji nivo koje ostvaruju zemlje konkurentni.

Prinos koji sada imamo iznosi 4,5 do šest tona po hektaru, a trebalo bi da bude bar 10 tona, ukazao je Miladin Ševarlić.
"Ako bismo imali 10 tona po hektaru, onda bi zarada po jedinici površine bila neuporedivo veća i ne bi bilo ovih problema", istakao je profesor Ševarlić.

Prema njegovim rečima, prizvođači bi morali da povećaju učešće prve klase korišćenjem sistema za navodnjavanje i uvođenjem protivgradnih mreža, kao i da se edukuju za organsku proizvodnju i prošire lepezu proizvoda.

U odnosu na Arilje, situacija u ostalim mestima Zlatiborskog okruga je, kažu malinari, još lošija, jer se malina otkupljuje po 85 do 90 dinara.

Predsednik Udruženja "Vilamet" Dragan Bogdanović najavio je za večeras u Užicu sastanak Saveza srpske maline, koji čine predstavnici malinara iz 10 udruženja iz Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege, Arilja, Čačka, Ivanjice i Gornjeg Milanovca.
Želimo da sagledamo situaciju na terenu i da se založimo za jedinstvenu otkupnu cenu maline u Srbiji, rekao je Bogdanović.

Na svetskom tržištu rod maline, pre svega u Poljskoj i delimično Čileu, niži je za 40 odsto. Kod nas postoje oprečene informacije – dok malinari kažu da će rod biti manji, ako ne i prepolovljen, iz Republičkog zavoda za statistuku procenjuju da će biti veći za 5.000 tona i da će iznositi 95.000 tona.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Malinari najavljuju blokade puteva










Izvor:
b92.net








Predstavnici deset udruženja malinara iz Zapadne Srbije najavili su da će započeti blokade puteva ako do 26. juna sa hladnjačarima ne bude postignut dogovor.


9954422144fe3b180414a4532873347_orig.jpg



Malinari traže otkupnu cenu maline od 1,43 evra po kilogramu.

Oni su takođe, na sastanku održanom u Užicu,
pozvali predsednika Srbije Tomislava Nikolića da, kako su rekli, sagleda situaciju
u kojoj se nalaze malinari i srpska malina, koja ovoj zemlji donosi devizni priliv od 170 miliona evra godišnje.

Na sastanku Upravnog odbora Saveza srpske maline, u koji su okupljena svih deset udruženja malinara iz Zapadne Srbije, najavili da će ukoliko hladnjačari ne pristanu na otkupnu cenu maline od 1,43 evra od Vidovdana započeti proteste.

Predsednik tog saveza Rade Šunjevarić rekao je da malinari imaju dobru volju da razgovaraju sa hladnjačarima, ali da ako do 26. juna ne postignu dogovor
blokade puteva su, kako je kazao, neizbežne
.

On je naglasio da malinari ne dozvoljavaju da im se uskrati akontna cena za odloženo plaćanje od 45 do 90 dana nametanjem dnevne cene za otkup maline od strane pojedinih monopolista.
 
Natrag
Top