Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Obrada špaleta





Ovaj postupak nije primenjiv samo na špaletam oko prozora i vrata. Njega možete da koristite i kod popravke spoljašnjih uglova zidova posle oštećenja ili slično.


Najpre treba krep trakom (papirna traka koju možete nabaviti u svim farbarama) zaštiti sve delove koji bi bili uprljani malterom i farbom. Istovremeno ivica trake će da odredi granicu do koje će te da napravite špaletu. Gledajte da ona preko štoka prelazi otprilike 10 mm.

02-Obrada%20spaleta.jpg






Pre početka rada potrebno je nabaviti ravne daske. Za ovu svrhu možete da iskoristite i bilo šta drugo odgovarajuće, samo da je ravno.

03-Obrada%20spaleta.jpg





Dasku na zid možete da učvrstite na dva načina. Jedan je korišćenjem uzengija koje možete da kupite, a možete i sami da napravite tako što će te nabaviti armaturu 8 mm prečnika i dužine oko 40-50 cm. Saviti je na sredini

A zatim svaki kraj još dodatno saviti

Posle savijanja treba da izgleda otprilike ovako. U zavisnosti od dužine daske koju će te postaviti na zid napravite još 1 – 2 ovakve.

06-Obrada%20spaleta.jpg





Uzengija se postavlja na sledeći način. Prvo postavite dasku na zid i prislonite na nju jedan kraj uzengije.

07-Obrada%20spaleta.jpg





Zatim je rastegnite da obuhvatite celu debljinu zida

08-Obrada%20spaleta.jpg





I drugi kraj „zapnite“ na drugoj strani zida. Ukoliko želite da zaštitite farbu sa druge strane zida pod uzengiju podbacite parče kartona.

09-Obrada%20spaleta.jpg




Učvršćena daska na zidu izgleda, otprilike, ovako.

10-Obrada%20spaleta.jpg




Kada se malter dobro osuši možete pristupiti gletovanju. Najpre zid premažite podlogom a zatim nanesite glet masu u dva navrata. Šmirglajući je oba puta po sušenju gleta. Ukoliko se ne zahteva potpuna glatkoća zida možete biti pedantniji i uraditi samo jedan nanos gleta pošto površina nije velika.



Neposredno po nanošenju prvog sloja trebali bi ispred sebe da imate otprilike ovakav prizor
Bilo da nanosite jedan, dva ili više slojeva gleta, pre farbanja koristite papir sitnije granulacije kako bi dobili finiju površinu. Posle ovoga ometite zid nekom četkom i ponovo premažite podlogom.


22-Obrada%20spaleta.jpg





Kada se podloga osuši pristupite farbanju.

Na kraju kada se i druga „ruka“ farbe osuši skinite zaštitne trake i to je to.
 
Član
Učlanjen(a)
07.04.2009
Poruka
3
Ovaj Proces iznad je kod rucnog maltera dok je kod Masinskog dosta jednostavnije i imate ugaone profile koji stite ivicu od ostecenja. Ugaoni profili se mogu nabaviti na vecim stovaristima G. materijala a i samo postavljanje istih je jednostavno!!!
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Potpuno tačno! Ali, zar ćeš raditi mašinsko malterisanje oko vrata, ili neke manje površine? :)
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
moglo bi lako da se odradi i ugaonim lajsnama u slucaju da su vam pristupacnije a i samom ugradnjom lajsni obezbedjuje se ivica od daljeg ostecenja ili raspadanja u slucaju da vam je suv malter ili ako je los kvalitet maltera ... treba imati jos koju opciju, zar ne ...
 
Član
Učlanjen(a)
21.10.2010
Poruka
12
gradjevinski lepak, stirodur odgovarajuce debljine, ugaona lajsna. To je najbrze, najravnije, a i ako su prozori ili spoljasnja vrata u pitanju, imate termoizolovan otvor
 
Član
Učlanjen(a)
07.04.2009
Poruka
3
Naravno da ne ali se moze koristiti masinski malter koji je dosta bolji a i dolazi gotov u dzakovima i potrebno mu je dodati samo vodu od 9 do 14l po dzaku!
 
Natrag
Top