Oboljenja štitaste žlezde - Kad hormoni nisu u ravnoteži

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Oboljenja štitaste žlezde - Kad hormoni nisu u ravnoteži

Blic 13.06.2010 10:35



Sve češći zdravstveni problemi sa kojima se pacijenti obraćaju lekaru jesu neka od št oboljenjaitaste žlezde. Statistike su pokazale da žene čak osam puta češće zatraže pomoć stručnjaka od muškaraca, mada tačnih domaćih podataka o ovom problemu nema.

Štitna žlezda je najmanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ali je najvažnija za normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga je bitno svaku promenu dijagnostikovati na vreme kako bi lečenje bilo što uspešnije.
Ovaj mali organ luči dva važna hormona neophodna za normalno funkcionisanje i razvoj ljudskog organizma, a to su tiroksin (T4) i trijo*dtironin (T3). Za njihovu sintezu u organizmu neophodan je jod koji se unosi ishranom. Ova dva hormona utiču na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, kardiovaskularni sistem, mozak, probavu, ali i rad ostalih žlezda, tako da je normalan nivo hormona štitne žlezde jedan od ključnih preduslova za normalno funkcionisanje organizma u celini.

Najčešći poremećaji
Poremećaji lučenja štitne žlezde se ispoljavaju kao višak ili manjak hormona. Dešava se da dolazi i do promena veličine štitne žlezde, gde je lučenje hormona normalno, ali se javljaju čvorići (nodusi) na vratu u predelu gde je smeštena štitasta žlezda.

Hipotireoza je najčešći poremećaj rada ove žlezde, koji nastaje kada žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Najčešći uzrok primarne hipotireoze jeste hronični

- On nastaje kao posledica autoimunog procesa gde organizam stvara antitela koja dovode do oštećenja ili uništenja ćelija žlezde, što za posledicu ima smanjenje produkcije hormona. Neki lekovi mogu da uzrokuju hipotireozu, kao što je amiodaron koji se veoma često daje pacijentima sa aritmijama, ali i metimazol i propiltiouracil, koji se koristi u lečenju pojačane funkcije štitaste žlezde – kaže dr Aida Afgan, specijalista nuklearne medicine.
Kod hipertireoze štitasta žlezda proizvodi više hormona, a najčešći uzrok tome je bolest poznata kao Gravesova ili Bazedovljeva bolest. To je takođe autoimuna bolest gde antitela deluju na ćelije štitaste žlezde stimulišući ih da prekomerno proizvode hormone. Najčešće se javlja kod odraslih žena između 30 i 50 godina. Osim Bazidovljeve bolesti, uzroci prekomernog lučenja hormona mogu da budu i predoziranost lekovima kod lečenja smanjene funkcije štitaste žlezde.
Još jedna veoma česta promena na štitnjači su čvorići. Naša sagovornica kaže da su to najčešće dobroćudne izrasline koje ne zahtevaju obavezno lečenje. Različiti su uzroci koji dovode do ove pojave, a najčešći su nedovoljan unos joda, pojedini lekovi, stres, pušenje, infekcije…




 
Član
Učlanjen(a)
14.05.2010
Poruka
13
...Različiti su uzroci koji dovode do ove pojave, a najčešći su nedovoljan unos joda, pojedini lekovi, stres, pušenje, infekcije…

Priroda se pobrinula kako da spriječimo ove nedostatke i povećamo imunitet.

Od davnina je poznato da je orah veoma ljekovita biljka. Napravite sirup od mladih oraha sa medom. Dovoljno je uzimati po 1 malu kašičicu svaki dan. :)
 
Član
Učlanjen(a)
29.05.2010
Poruka
466
Moja sestra ima jako uvećanu štitnu žlijezdu-72 mm sa 35 mm. :(

To su 2 puta uvećane dimenzije,i jako teško joj se samnjuje...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čuvena Tibetanska vežba za lečenje štitne žlezde: Sastoji se od 5 koraka!

Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitnu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi

1_zpsf51fcf82.jpg


Ovo je čuvena Tibetanska vežba za lečenje štitne žlezde. Obezbedjuje povećani dotok krvi u žlezdu. Zahvaljujući tome, štitna žlezda se pročišćava.


1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitnu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi.


2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.


3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete vazduh, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na leđa. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete vazduh. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.


4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitne žlezde.


5. Ponovo radite kao pod tačkom 1, 2, 3, 4. Glava se podiže sa udahom vazduha i spušta sa izdahom. I tako u krug (deset puta).


Vezba može da se radi u sedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često, jer dovodi do poboljšanja stanja štitne žlezde. Posebno je korisna kod hipotireoze.


Kao i kod drugih Tibetanskih vežbi, važna je i psihološka komponenta vežbe. Vežbu radite sa ljubavlju prema svom organizmu i oboleloj štitnoj žlezdi.


Izvor: Kurir
 
Natrag
Top