Obnova Slavije u maju

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.469
Obnova Slavije u maju
, Izvor : Studio B,
Rekonstrukcija Slavije, jednog od najopterećenijih čvorišta za automobile i pešake, počeće u maju.



trgslavija21022016.jpg

Kada posle pet meseci, kako je planom predviđeno, radovi budu završeni, prestonica će dobiti novo moderno saobraćajno rešenje za kružni tok u koji se uliva šest ulica, a Dimitrije Tucović trg biće na izdvojenom mestu. Gradski menadžer Goran Vesić veruje da će ruinirane objekte zameniti novi, od kojih će Beograd profitirati.

Slavija je, prateći razvojni ritam Beograda menjala svoj izgled, ali je bila, i ostaće orijentir broj jedan za snalaženje u prestonici. Najavljena rekonstrukcija neće ugroziti njen renome, naprotiv. Učiniće je lepšom, modernijom i funkcionalnijom, i za vozače i za pešake.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće preseljeni u Aleju velikana, a spomenik - preko puta, na mesto gde je bila zgrada u kojoj je ovaj patriota osnovao Socijaldemokratsku partiju.
Gradski menadžer Goran Vesić, veruje da je konačna verzija rekonstrukcije Slavije, u trenutku kada Beograd nema metro, najbolje rešenje.

U čvoru kakav je za vozače kružni tok, razgovor nije moguć, a pešake, koji su bili deo ovog zamršenog problema, najviše brine koliko će rekonstrukcija ugroziti njihovu naviku da špartaju Slavijom.

Ništa manja od pešačke, nije ni vozačka briga. Zadovoljni su što će novi kružni tok imati tri trake za automobile i još jednu, u spoljnom prstenu, za vozila gradskog prevoza, ali se pitaju koliko će ih pogoditi petomesečna rekonstrukcija Slavije i da li su predviđena alternativna rešenja.

Novom Slavijom, od jeseni fizički odvojeni, prolaziće kao i ranije 80-90 hiljada pešaka i 60 hiljada automobila dnevno. Ruinirane i privremene objekte zameniće moderni. U Ulici kralja Milana nići će hotel Hilton, a još jedna slobodna lokacija čeka najboljeg ponuđača. Rekonstrukcija Slavije nije jeftin projekat, ali bi grad na njoj, dugoročno, morao da profitira.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
"Slavija za 155 dana, bonus ako bude ranije"
Beograd -- Obnova Trga Slavija počeće do sredine juna, a tender će biti objavljen sutra na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, najavio je gradski menadžer Goran Vesić

Izvor: Tanjug
18305818556f8d5df4b2ba758023116_w640.jpg

Slavija, budući izgled

Otvaranje ponuda biće 12. maja. Istovremeno sa tenderom za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulavera oslobođenja, od Slavije do Autokomande, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisaće i javni konkurs za izgradnju fontane.

Rok za završetak čitavog posla je 155 dana, rekao je Vesić i dodao da, ako sve prema planu krene oko 15. juna, trebalo bi da bude završeno oko 15. novembra, objavljeno je na portalu Beoinfo.

"Posao mora da bude urađen hirurški prezizno, u najkraćem mogućem roku i uz najmanje moguće smetnje ljudima. Sve je islanirano da izgradnja fontane ne ometa radove na Slaviji. Vrednost tendera za monumentralnu česmu i prostora oko nje je 1,8 miliona evra, dok će oko devet miliona evra koštati radovi na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja", kazao je Vesić.

Pravac od Makenzijeve ka ulicama Kralja Milana i Beogradskoj biće prohodan sve vreme obavljanja radova jer će na prostoru gde je sada smeštena služba "Parking-servisa" biti izgrađena privremena saobraćajnica.

U ostalim delovima Slavije i Bulevara oslobođenja saobraćaj će biti prekidan što je manje moguće. Kako bi sve proteklo bez problema biće oformljena i posebna radna grupa koja će svakoga dana biti u kontaktu sa izviđačima radova.

"Jedostavno, na Slaviji ne sme da se desi ni jedna greška kakva se dešavala na tenderu za Ulicu vojvode Stepe. Za nas je Slavija najvažniji projekat koji se radi jer je to najzahtevnija rekonstrukcija zbog saobraćaja i činjenice da ovim potezom dnevno prođe između 70 i 80 hiljada pešaka. Predviđena su četiri međuroka i u svakom od njih onaj ko izvodi radove moći će da dobije nagradu ako završi ranije ili kaznu ako dođe do kašnjenja. Uslovi tendera su oštri kako bismo dobili izvođača koji može da završi posao”, objašnjava Vesić.

Tender za nadzor radova već je raspisan i u drugi krug ušlo je osam kompanija među kojima ima i velikih svetskih firmi.

Rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja će se raditi bukvalno danonoćno. Mašine će biti u pogonu sve do 22 sata, a ukoliko budu želeli, izvodjači će moći da zatraže i dozvolu za noćni rad i tako preduprede eventualno kašnjenje.

Velelepna fontana u centralnim delu trga neće ugrožavati vozače u slučaju jakog vetra. Ona će imati ugradjene senzore koji će reagovati na vetar i u skladu sa njegovom jačinom biće regulisana visina mlaza vode.
 
Natrag
Top