Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Objavljen ‘Dnevnik jednog borca‘ Ernesta Če Gevare

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Objavljen ‘Dnevnik jednog borca‘ Ernesta Če Gevare


Havanski Centar posvećen životu i delu gerliskog vođe, lekara, diplomate i pisca Ernesta Če Gevare objavio je njegov "Dnevnik jednog borca", koji je pisao tokom kubanske revolucije, preneli su danas španski mediji.Dnevnik, koji je objavljen povodom 83. godišnjice rođenja Če Gevare, svojevrsni je "nastavak" dnevnika koji je vodio tokom putovanja kroz Južnu Ameriku i koji je poslužio kao osnova za film ''Dnevnik jednog motocikliste" iz 2004. godine.


U ''Dnevniku jednog borca" Če Gevara piše kako se sredinom 1950-ih upoznao sa braćom Kastro - Raulom i Fidelom, koji su pobegli u Meksiko zbog neuspelog pokušaja svrgavanja sa vlasti diktatora Fulhensija Batiste.

Če Gevara u dnevniku opisuje svoj odlazak na Kubu sa braćom Kastro, ponovni neuspeli pokušaj zbacivanja sa vlasti Batiste, udruživanje sa lokalnim stanovništvom i konačni trijumf revolucije 1959. godine kada je vojska Fidela Kastre zauzela Batistino utvrđenje Monkadu i preuzela vlast nad Kubom.

Nakon uspeha kubanske revolucije, Če Gevara je nekoliko godina bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima u Kongu i Boliviji.

Uhapšen je u Boliviji u zajedničkoj akciji američke obaveštajne službe i bolivijske vojske, a odmah sutradan pogubljen.

Če Gevara je i 44 godine posle smrti simbol i ikona društvene i političke revolucije širom sveta, a nedeljni američki časopis “Tajm” ga je proglasio jednim od 20 najvećih svetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi sveta 20. veka.


Tanjug
 
Top