Obijen manastir kod Vladičinog Hana

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Obijen manastir kod Vladičinog Hana








Za sada nepoznati počinioci obili su u noći između srede i četvrtka manastir Bogorodičino uspenje u selu Mrtvica, u opštini Vladičin Han.Otac Miodrag Draško izjavio je za Tanjug da su vandali odvalili vrata hrama i potom "napravili pustoš na ikonostastasu i u celoj svetinji", dodajući da je slučaj prijavljen policiji koja traga za počiniocima.


manastir-300x155.jpg



"Za sada je izvesno da su četiri ikone oštećene, a jedino je netaknuta ostala ikona Svetog Jovana Krstitelja", rekao je otac Draško.

On je podsetio podseća da se sličan vandalizam dogodio nekoliko puta prošle godine u hramu sela Prekodolce i da je svaki put ostala neoštećena jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja.

"Mi smo slučaj prijavili policiji koja traga za počiniocima, a danas će u manastir stići ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kada ćemo znati više pojedinosti o ovom činu koji je uznemirio meštane sela Mrtvice", dodao je otac Draško.

Manastir Bogorodično uspenje u selu Mrtvica, na južnom ulazu u Grdeličku klisuru, udaljen je 14 kilometara od Vladičinog Hana, a smešten je na visu jedva širem od samog manastira koji domirira selom i okolinom.

Prema podacima Pravoslavne eperhije vranjske, temelji manastira postavljeni su krajem petog ili početkom šestog veka, a unutrašnjost je hrama je oslikana u vizantijskom stilu.

Selo Mrtvica, smešteno uz magistralni put Niš-Vranje ima oko stotinu domaćinstava sa nešto više od 300 stanovnika.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top