Šta je novo?

Obeležavanje 101. godišnjice Kolubarske bitke

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.337
Obeležavanje 101. godišnjice Kolubarske bitke
255x160_104882-kosturnica_hram_lazarevac_kolubarska_bitka_wiki.jpg


Foto: Wikipedia

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti na Spomen-hram sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu danas će biti obeležena 101. godišnjica Kolubarske bitke, a državnu ceremoniju predvodiće pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović.
U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija počiva preko 40.000 srpskih i austro-ugarskih vojnika, saopštio je republički Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije koji je zajedno sa opštinom Lazarevac organizator svečanosti.

Istog dana, ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca nastaviće se obeležavanje godišnjice ovog značajnog istorijskog događaja.

Vence će položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Srbiji, kao i predstavnici brojnih opština i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile, koja je iz defanzive uspela da tok borbe preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju.

Taktika koju je primenio general Živojin Mišić, nakon pobede na Kolubari odlikovan činom vojvode, predstavlja jedinstven primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju.

izvor: Tanjug
 
Top