Obeležavanje 100 godina oslobođenja Stare Srbije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Počelo obeležavanje 100 godina oslobođenja Stare Srbije






Otkrivanjem obnovljenog spomenika oslobodiocima Prijepolja 1912, danas je počelo obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Stare Srbije od Turaka u Prvom balkanskom ratu.

Predsednik Društva srpskih domaćina Nićifor Aničić izjavio je, nakon što je otkrio spomenik na Trgu u Vakufu, da "duhovna snaga Stefana Nemanje, Svetog Save, Karađorđa, Njegoša i kosovskih junaka još uvek plamti u srpskoj duši i daje nadu da se istraje i opstane".


Srpski-oficiri-u-Peci-1912....jpg



"Danas se klanjamo u čast našim precima koji su dali svoje živote viteški, a iz njihove krvi sinula je sloboda", istakao je Aničić na svečanosti otkrivanja obnovljenog spomenika, dela akademskog vajara Gorana Čpajaka.

Godišnjica ulaska u Prijepolje vojnika Javorske brigade Srpske vojske, 14. oktobra 1912 (na Svetu Petku po starom kalendaru), obeležava se i sutra nizom manifestacija.

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, potomak porodice koja je vodila Prijepolje pre 100 godina, istakao je da je upravo zbog mirne predaje ključeva i naoružanja 1912, višenacionalno stanovništvo uvek imalo kvalitetan odnos.

"Istorijski gledano ovde nikada nije bilo međunacionalnih sukoba koji bi doveli do razmimoilaženja Srba i muslimana", naglasio je on.

Javorska brigada Srpske vojske, pod komandom potpukovnika Milivoja Anđelkovića Kajafe, koja je nastupala pravcem Javor - Sjenica - Pljevlja i Kokin Brod - Nova Varoš, ušla je u Prijepolje 14. oktobra 1912 i potpomognuta ustaničkim i komitskim četama, iznenadnim napadom, 19. oktobra - zauzela prve turske položaje.

Razbila je utvrđenja u Kalipolju i nastavila potiskivanje neprijatelja prema Sjenici, koju je branilo 3.000 vojnika. Posle ogorčenih borbi, posade su u Sjeničko polje iznele bele zastave i Brigada je, dva dana kasnije, bez borbi, stigla na obale Lima.

Obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Stare Srbije nastaviće se svečanom akademijom u Domu kulture, pod nazivom "I ovaj kamen zemlje Srbije", a biće promovisana i knjiga "Spomenica povodom oslobođenja Stare Srbije 1912. godine", koju je pripremio dr Slavenko Terzić sa saradnicima.

U manastiru Mileševa, u nedelju će se služiti arhijerejska liturgija i parastos junacima, a u porti je, posle kulturno-umetničkog programa, zakazan i narodni sabor.



Izvor:
Novosti.rs
 
Natrag
Top