Obama: Rizično napasti Iran, poremećaji bi bili veliki

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Obama: Rizično napasti Iran, poremećaji bi bili veliki

Untitled-1.jpg

Foto AP

VAŠINGTON/TEHERAN – Predsednik SAD Barak Obama rekao je da treba razmotriti važne rizike pre bilo kakvog napada na Iran i stavio do znanja da on ne želi da vidi nove sukobe u naftom bogatom regionu Perijskog zaliva.

U televizijskom intervjuu objavljenom u nedelju, Obama je takođe rekao da on ne veruje da Teheran ima „namere niti sposobnosti” da napadne Sjedinjene Države, ublažavajući tako pretnje iz Teherana i istakavši da on želi diplomatsko okončanje iranskog nuklearnog problema. „Bilo koja vrsta dodatne vojne aktivnosti unutar Zaliva vodila bi poremećaju i imala velike efekat po nas. Mogla bi imati takođe veliki efekat na cene nafte. Mi još imamo trupe u Avganistanu, koji se graniči s Iranom. Tako da je naše prvenstveno rešenje tamo diplomatsko”, rekao je Obama.

U njegovim rečima odzvanjala je ranije izneta zabrinutost iranskog suseda Turske da bi napad na Iran bio katastrofalan, preneo je Rojters.

Obama, koji će u novembru pokušati da osvoji još jedan predsednički mandat, okončao je rat u Iraku i privodi kraju borbene aktivnosti u Avganistanu, uz sve veće nezadovoljstvo domaće javnosti zbog američkih vojnih troškova, u vreme nestabilne privredne situacije.

On je rekao da Izrael još nije odlučio kako da odgovori na povećane napetosti, ali da je „s pravom” zabrinut zbog planova Teherana.

„Moj prvi prioritet i dalje je bezbednost Sjedinjenih Država, ali takođe i bezbednost Izraela i mi ćemo se postarati da zajednički radimo u naporima da rešimo ovaj problem, nadam se diplomatski”, rekao je on televiziji En-Bi-Si. Iranske vođe su oštro odgovorile na spekulacije da bi Izrael mogao bombardovati Iran u roku od nekoliko meseci kako bi ga sprečio da napravi nuklearno oružje, zapretivši da će izvršiti odmazdu protiv bilo koje zemlje koja napadne Islamsku Republiku.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namenjen proizvodnji struje a ne oružja. I pored Obaminog izrečenog priželjkivanja diplomatskog rešenja, on je iz Bele kuće poručio da neće sa stola sklanjati ni druge opcije u zaustavljanju Irana da napravi nuklearno oružje.

„Mi ćemo uraditi sve što možemo kako bi sprečili Iran da dođe od nuklearnog oružja i izazove trku u nuklearnom naporužanju, u jednom nestabilnom regionu”, rekao je Obama. Bilo koji napad na Iran, koji bi mogao da uključi kontranapad i na naftna polja najvećeg svetskog izvoznika nafte Saudijske Arabije, podiglo bi cene nafte što bi teško pogodilo svetsku privredu, smatraju agencije.

Teheran je upozorio da bi njegov odgovor na napad bio „bolan”, preteći da bi na meti bili Izrael i baze SAD u Persijkom zalivu i upozoravajući da bi mogao da zatvori tesnac Hormuz, kojim prolazi trećina svetskih potreba u sirovoj nafti.

Elitna iranska Revolucionarna garda izvela je tokom vikenda dvodnevne manevre pokazujući svoju snagu iraskim protivnicima. U nedelju zamenik komandanta tih jedinica, Hosein Salami, rekao je da je Iran spreman da napadne bilo koju zemlju čiju teritoriju budu koristili „neprijatelji” da bi preduzeli napade protiv njih.

Upitan o rizicima napada, Obama je rekao da ima malo znakova o neposrednom iranskom napadu na teritoriju SAD. „Mi ne vidimo nijedan dokaz da oni imaju te namere niti sposobnosti u ovom trenutku”, rekao je američki predsednik.

Tanjug

Natrag