LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kuvano vino


:info:




Sastojci za 3 porcije
5 dl dobrog polusuvog crnog vina
3 dl vode
3 kašike šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
može i muškatov cvijet, samo što treba imati na umu da je veoma jak
Priprema
Pustiti da se sve zagrijava do ključanja, na laganoj vatri, uz povremeno miješanje da se šećer istopi. Iako se zove kuvano vino, paziti da ne proključa.

Ako nemate originalne čaše, presaviti salvete po dužini, omotati ih oko običnih čaša i zavrnuti krajeve da salveta ne spada.

Što se tiče vina, nije loša Ždrepčeva krv ili makedonsko Žal za jug.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kuvano vino na engleski način

Kuvano vino na engleski način




Sastojci:1 boca crnog vina (0,75 l)
60 g šećera
1 štapić cimeta
1 narendani oraščić
1 narandža – prepolovljena
1 lovorov list
60 ml džina


Priprema:
U šerpu sipajte vino, dodajte šećer, narandže, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se šećer ne istopi. Ako volite slađe vino, možete dodati još šećera. Pazite da vino ni u kom slučaju ne sme da proključa.
Skinite sa vatre i sipajte džin. Sipajte u čaše i odmah poslužite.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kuvano vino

29316_vino_kf.jpg


Ukusni i topli napitak osvojiće vas aromom i mirisom, a za njegovu pripremu potrebni su vam vino, mirođije i šećer. Nije vam potrebna buteljka skupog vina jer ukus možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem više ili manje sastojaka.


Ukoliko je vino koje ste odabrali kiselije dodajte mu više šećera, ako ipak želite mirišljavi napitak poigrajte se cimetom i karanfilićem.

Pa pristupite isprobavanju recepta:

2 šipke cimeta
buteljka vina

7 karanfilića
150-200 ml vode
5-7 kašika šećera


U vodi rastopite šećer, dodajte cimet i karanfilić i kuvajte dok pola vode ne ispari. Ulijte vino i sačekajte dok ne provri. Posle par minuta sklonite sa ringle i poslužite.
 
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Evo i mene! Kada sam se udavala nisam znala da kuvam mnoge stvari ali vino i rakiju jesam (zbog toga , i još nekih znanja, muž mi je oprosto nedostatak kulinarskog znanja:blum3:)

Ovo je moj tradicionalni recept:

oko litar, može i više a i manje, lepog, crnog vina. Bilo bi dobro da je domaće ali otom potom... Šećera po ukusu (sistem probe), par zrna bibera, karanfilića, na vrh kašičice cimeta i sad sledi magija - isečena narandza i jabuka na kolutove (može i limun ako nema narandze). Kuva se polako, na tihoj vatri...

Pije se u dobrom društvu, najbolje voljene osobe (a onda pravac krevet i mašti na volju...)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koje vino ide uz koje jelo?

Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete obradovati čula ukusa i mirisa, proverite koje vino se najbolje slaže uz jelo koje je na vašem stolu

Tumb_9137565949913.jpg



Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suvi penušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki penušac, belo suvo ili slatko vino, šeri, porto...

Uz predjela i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino ovih karakteristika: suvo, polusuvo, lagano i slatko.

Jela na bazi ribe takođe idu uz bela vina, ona suva i ljupka.

Pršuta i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svetlim i suvim vinima, ali ni belo suvo vino nije loš izbor.

Guste supe, paste, jela sa umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crna vina.

Pržena ili pohovana riba, kao i škampi, sa ili bez umaka, izvrsni su uz belo suvo vino.

Ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crna vina, suvi beli šampanjac ili bela aromatična vina.

Uz jaja na različite načine, s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje belo suvo ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano vino.

Kada je reč o mesu, belo meso i ono ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suvim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu i divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara, robusna vina.

Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s testeninama. Tako sirevi s mekanom testeninom zahtevaju roze i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, šampanjac ili likersko roze vino neizbežan su izbor. Uz voće se služi i crno staro slatko vino.

Poslastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim šampanjcima i aromatičnim slatkim vinima. Što se tiče suvih slatkiša i onih bez čokolade, uz njih dobro ide stariji šampanjac, bela slatka i poluslatka vina.

Temperature na kojima se služe određene vrste vina:
- bela suva vina - 10 do 12 stepeni
- roze vina - 11 do 14 stepeni
- crna vina - 16 do 18 stepeni
- vrhunska vina, kasna berba i arhivska vina - 12 do 13 stepeni
- desertna vina - 15 do 16 stepeni
- penušava vina - 6 do 8 stepeni


Milica Prelević
Stil magazin

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čaša utiče na ukus

Čaša utiče na ukus

Ž. P. | 02. septembar 2010. 20:46/ Večernje novosti

Nije bez razloga smišljeno da je najbolje piti vino iz čaša sa dugom drškom



Dva potpuno ista vina, u zavisnosti od toga na koji način i iz kakvih čaša ih konzumirate, mogu imati različite ukuse. Nije tek tako smišljeno da je najbolje piti ga iz čaša sa dugom drškom.
Takva čaša omogućava lakše mućkanje vina, čime se podstiče njegov miris, koji je važan prilikom isprobavanja. Duga drška sprečava i grejanje vina toplinom ruku. Da biste osetili mirise, preporučuje se čaša koja je uža ka vrhu, nego prema dnu.
Kvalitetnije linije čaša dizajnirane su tako da maksimalno povećavaju ukus i aromu.
Navodno, čaše za vino mogu biti tako dizajnirane da prilikom ispijanja usmeravaju vino u delove usta gde ćete doživeti optimalan ukus. Kažu da u ustima postoji različito mesto za svako vino, pa tako i različiti oblici čaša bazirani na stogodišnjem konceptu.







 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Razotkrivamo 5 mitova o vinu: Da li su starija vina bolja

Poklonici vina znaju da njihovo omiljeno piće ima svoje tajne, a Lettie Teague, svetski poznat degustator i teoretičar, koja se veoma dugo bavi vinom, za vas razotkriva pet aktuelnih mitova o božanskom napitku.


11015_shutterstock_3211299_hf.jpg






MIT 1: ŠTO JE STARIJE, VINO JE BOLJE
To, uglavnom, nije istina jer, iako neka vina dostižu svoj vrhunac posle 15-20 godina, ima i onih koja su najbolja posle 5 godina, na primer. Takođe je važno i adekvatno čuvanje vina, da bi ono u odgovarajućem periodu pokazalo svoju punu aromu.

MIT 2: ŠAMPANJAC I KAVIJAR − SAVRŠEN SPOJ

Najboji „saveznik“ šampanjcu je, zapravo, čips. Iako o ukusima ne treba raspravljati, šampanjac je pivo među vinima: ima dosta kiselosti u sebi i zato se super slaže sa prženom ribom ili piletinom.

MIT 3: SLATKIŠE TERBA SLUŽITI SA DESERTNIM VINOM

Gotovo sva slatka, desertna vina će pokvariti utisak, „ubiće“ čar zaslađivanja, a ako u kolaču ima voća, nadražiće želudac. Ukoliko insistirate da pijete vino uz desert, odaberite „Moscato d'Asti“ koje ima malo alkohola i nije mnogo slatko.

MIT 4: VINO SE NE SLAŽE SA KINESKOM KUHINJOM
Kinezi tradicionalno ne piju vino uz svoje obroke, ali to ne znači da vi ne možete da probate. Kombinujte hranu sa vinima koja imaju visok stepen kiselosti i nizak procenat alkohola. Postoje dva favorita, a to su pinot noir i rizling.

MIT 5: SAMO BELO VINO SE HLADI U FRIŽIDERU
Hladoća je neophodan saveznik, ako želite da sačuvate preostalo belo ili crno vino. Crno treba da bude na sobnoj temperaturi pre služenja.

Izvor:Blic Zena
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Volim i crno i bijelo vino ( obavezno hladno ) i nikada pomiješano sa kiselom vodom.Znači, gemišti,bevande i ostale mućkarije-niks. Il' si voda, il' si vino. Pijem ovaj moj crnogorski " Vranac ", a nekada sam voljela dalmatinski " Dioklecijan " ( slatko, desertno vino ), ali ga nisam viđela od studija u Beogradu.
 
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
42
Temata citam e za vina, pa eve da si kazam deka ako biram izmegu beloto i crvenoto vino, jas sum za crvenoto, crnoto vino, iako ne pijam mnogu alkohol, recisi i ic ne pijam ama se slucuva koga sum izlezena so soprugot da se napijam edna dve cashi crno vino. Inaku nie i proizveduvame vino, ovaa godina pravime i belo-rizling, i crno vino-kaberne sovinjon, i toa od nase proizvodstvo, od nase sopstveno grozje. Imame plantazi na lozje, a vinoto ni e suuuper :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 501
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svaka vama čast, Megi. To jeste super. :)
Ja volim i vaša makedonska vina, ali ono koje mi se baš dopalo više nigde ne mogu da nađem. Pravi ga "Povardarie", a zove se "Country red". Ne znam ni da li se još uvek proizvodi. Predivno klizi, ima divnu voćnu aromu, i toliko je pitko da se i oni koji inače ne piju vino, oduševe kad ga probaju.
Na žalost, godinama ga nisam videla.
A inače volim i crna i bela, ali mi crna više prijaju. Pijem retko, po jednu čašu, i u poslednjih par godina najčešće špansku sangriju "Costa del Sol".
 
Natrag
Top