O medu i proizvodima od meda

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matični mleč i pčelinji cvetni prah

Stetoskop 04.12.2009 13:32
157849_a.jpg

Mleč je gusta masa bele do bledo žućkaste boje. Ima karakterističnu aromu i oštar kiseo i pomalo slatkast ukus.

Matični mleč je sekret iz žlezda koje se nalaze na vrhovima glava mladih pčela. Količina sastojaka mleča varira u prilično širokom dijapazonu. Konstatovano je da je mleč bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, aminokiselinama, vitaminama B, C, E, niacinima, pantotenskom kiselinom, biotinom, inozitolom i folskom kiselinom. Ona sadrži neverovatne količine proteina, lipida, glucida, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu.

Iako su neki elementi nađeni u matičnoj mleči u mikrogramskim količinama, oni još uvek mogu delovati do krajnosti sa koenzimima kao katalizatori ili mogu delovati sinergistički.

Matična mleč pokazuje lekovitost i daje pozitivne efekte kod gripa i drugih virusnih infekcija, podiže nivo imuniteta, smanjuje tegobe kod hemoterapije, ubrzava zarastanje i obnovu kostiju nakon preloma ili povreda, smanjuje zapaljenje i bol u zglobovima kod artritisa, pomaže kod senilnosti i neuroza, održava ravnotežu hormona, reguliše manjak seksualne energije, sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, utiče na normalizaciju krvnog pritiska i smanjenje nivoa masnoća u krvi.

Matična mleč učestvuje u regeneraciji ćelija pankreasa i ima pozitivan efekat na sniženje nivoa šećera u krvi. Pomaže u jačanju korena kose, poboljšanju tonusa i izgleda kože i noktiju.

Pčelinji cvetni prah ( pelud) je jedan od najbogatijih prirodnih izvora hranljivih materija, posebno vitamina i minerala, potrebnih u bilo kojoj fazi života. Pelud je nosilac je genetskih svojstava biljke i zato sadrži sve neophodne hranjive supstance za stvaranje i razvoj novog života.

Pelud je glavni izvor vitamina (posebno E i grupe B), minerala, lipida i belančevina za pčelinju zajednicu, a sadrži još enzime i koenzime, polifenole, nukleinske kiseline, hormone i druge materije.

Pelud štiti jetru, srce, mozak i adrenalinske žlezde od slobodnih radikala i podiže antioksidacionu odbranu. Poboljšava ishranu materice bez štetnog uticaja na plod, a fetusi dobijaju veću težinu i nivo hemoglobina, ukupnog proteina, serumskog gvožđa i albumina. Zahvaljujući sadržaju biljnih materija ( fitosteroli) koji imaju hormonsko dejstvo, povoljno utiče na rad polnih žlezda u muškaraca (povećava potenciju i broj spermatozoida) i žena (ublažava menstruacijske i klimakterične tegobe).

Pelud poboljšava imunološki sistem. Povoljno deluje kod hroničnih zatvora (opstipacija) i stalnih proliva (kolitis), verovatno zbog antibiotskog delovanja na crevne bakterije, posebno gram-negativne. Snižava nivo povećanih triglicerida, holesterola i mokraćne kiseline u krvi.

Primena peluda iz saća kao dopunska ili održavajuća terapija pokazala je dobar efekat kod depresije, neurastenije (malaksalost, smanjena vitalnost, bezvoljnost, osećaj trajnog umora i iscrpljenosti, nizak životni tonus) i alkoholizma (smanjenje apstinencijalnog sindroma).

Sveži i fermentisani pelud poboljšava zdravstveno stanje kod hronične upale jetre. Pelud iz saća umešan u med povoljno djeluje na hipohromnu anemiju. Sprečava probleme sa prostatom, posebno kod hroničnog prostatitisa.

I matična mleč i pelud koriste se kao dodatak ishrani. Pravilna ishrana podrazumeva ova dva proizvoda.



 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
O medu

O medu


Moja porodica se vec dugo godina bavi pcelarstvom pa bih neka znanja o ovoj temi podelila sa vama.

- Prirodno svojstvo meda je da kristalise

- Med ne uzimati metalnom kasicicom

- Med sipati u napitak tek kada je spreman za pice(nikako u vruce)

- Deci do godinu dana ne davati med

- Svaki med je dobar

- Od kolicine polena zavisi za koje vreme ce se med kristalizirati
bagrem najsporije,jer ima malo polena
uljana repica,za 2 dana od vrcanja

- Organolepticke metode-neprekidna nit,mehur kada se okrene tegla naopacke nisu 100% garancija kvaliteta meda

- Kada se u med doda secer i promesa se,med se nece kristalisati,znaci ako je med u tegli 100% kristalisan to je siguran znak da je prirodni

- Da nebiste cekali da se kristalise i vidite koji je pravi,pokusajte da nadjete pcelara u koga imate poverenja,jer verujte da kada su pcele na pasi,dosta pcelara sipa secer u kosnice,pcele ga lepo prerade,razlika se bas i ne vidi,ali to nije pravi med.

U toku dana uzimajte onoliko grama meda kolika vam je telesna masa.
Kasika meda dnevno kod zdravog coveka vise znaci nego tegla kod bolesnog.
Preventivno je bolje od kurativnog.

O propolisu

Propolis ima mnoga pozitivna dejstva,ali da sad ne nabrajam,reci cu samo da ga pcele izmedju ostalog koriste ,kada npr u kosnicu udje mis.One ne mogu da ga izbace iz kosnice ali ga ubiju i oblepe propolisom i tako moze da bude u kosnici 100 godina.Nema bojazni da ce se pcele zaraziti kada krene razlaganje ostataka jer je potpuno zasticen propolisom

Propolis mozete sami napraviti i tako biti sigurniji u ono sto koristite.


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matični mleč: Leči i čuva od bolesti

Matični mleč
Leči i čuva od bolesti


Blic Online


Matični mleč je poslednjih godina ušao u veoma široku primenu, ali većina ljudi još nema dovoljno pravih informacija na koji način ga treba koristiti i koja su sva njegova pozitivna dejstva na ljudsko zdravlje.
28618_matmlecfotoshutterstock33058321_f.jpg


Ako zađete po pčelarskim pijacama, primetićete da većina pčelara ima propolis, med, polen, vosak, ali retko koji pčelar ima i matični mleč. Zašto? Zato što savremeni pčelari danas znaju da se izuzetna biološka svojstva mleča ne mogu očuvati van košnice duže od sedamdesetak sati. Mleč razaraju svetlost, visoka temperatura i duže stajanje. Stoga je razumljivo da i njegov opstanak u medu nije siguran i da kupovinom takve mešavine dobijate samo malo vredniju varijantu meda, ali ne i autentičan matični mleč.



Bogatstvo biostimulatorima

Ako se mleč čuva u alkoholu ili zaleđen, ni to nije najsigurniji način, jer se i na taj način gube svi oni najsuptilniji biostimulatori iz njegovog raskošnog sastava. Naravno da je najbolji svež mleč, ali istu vrednost i očuvana biostimulativna svojstva ima samo mleč koji je prošao proces liofilizacije, odnosno postupak u kom se iz njega odstrani voda i tako izoluje suvi deo u kom se nalaze najvredniji sastojci.


– Sedamdeset odsto mleča čini voda, a 30 odsto suvi ostatak. U suvom ostatku matičnog mleča nalaze se gotovo svi vitamini, minerali, biostimulatori i hormonske komponente koje su potpuni biološki pandani ljudskim hormonima, zatim gamaglobulini, acetilholin, proteini – sve esencijalne aminokiseline i neesencijalne(29), esencijalne masne kiseline, šećer i još mnogo korisnih biostimulatora. Da bismo sačuvali to bogatstvo iz matičnog mleča, potrebno je da iz njega izvučemo vodu. To se postiže metodom liofilizacije na niskim temperaturama, u vakuumu, posle čega nam ostaje ostaje suva, praškasta, puderasta forma. E takva forma može da potraje i par godina – objašnjava doktorka Mirjana Jovanović, specijalista mikrobiologije i parazitologije i stručni saradnik firme „Protehna“ koja se bavi distribucijom pčelinjih proizvoda.
Ona ističe da tako dobijen matični mleč, spakovan u kapsule ili u šumeće tablete, ima očuvane sve aktivne biosupstance koje imaju višestruku korist za naše zdravlje i ishranu.


Dobar i u menopauzi

Matični mleč reguliše i poboljšava imunitet, cirkulaciju i telesnu energiju, revitalizuje, poboljšava mentalne i regenerativne funkcije organizma i njegovo čišćenje. Prve*n*stveno deluje u preventivi akutnih i hroničnih bolesti.

– Zbog prisustva estrogena, matični mleč može da ublaži i tegobe koje se javljaju u menopauzi: slabost, preznojavanje, promene raspoloženja. Na sličan način redovnim konzumiranjem matičnog mleča mogu se ublažiti tegobe adolescentkinja kod kojih postoji hormonski nesklad u vidu dismenoreje ili izostanka ciklusa. I kod njih će matični mleč neposredno ili posredno poboljšati hormonski balans i bilans – kaže naša sagovornica.

Potrebna dnevna doza

Liofilizovani mleč u obliku šumećih tableta može se kombinovati i sa vitaminom C, gvožđem, cinkom, kalcijumom, selenom, magnezijumom, hromom.
Dnevne količine koje se koriste u preventivne svrhe ne bi trebalo da budu veće od 50 do 60 miligrama liofilizovanog mleča. Međutim, terapijske potrebe za matičnim mlečom idu i do nekoliko stotina miligrama dnevno.


– Ja preporučujem dva načina korišćenja, redovno i intenzivno. Redovno, preventivno korišćenje podrazumeva dnevni unos od 10, 20, 30, miligrama. Indikacija za intenzivno davanje matičnog mleča mogu da bude hronične ili subakutne virusne infekcije, neko hronično degenerativno stanje kao što je ateroskleroza, intokcikacija jetre ili, pak, neka početna ciroza ili loše varenje, stanje hroničnog umora, neurološki problemi, stanja posle operacija. Tada se daje više stotina miligrama dnevno jer je potrebno da se pospeši metabolizam, oporavak i da se ojača imunitet. Svaka primena se određuje individualno, kako i nalažu principi apiterapije, medicinske primene pčelinjih proizvoda. Naravno, to treba činiti u dogovoru sa apiterapeutima koji u tome imaju iskustva – naglašava doktorka Jovanović.

Matični mleč kao prvorazredni adaptogen pomaže da održimo dobar balans u organizmu koji je poremećen zbog stresa.

– Kada je čovek u stresu, troši veću količinu energije da bi se s tim izborio, a sve ostalo se obustavlja, nema bioregeneracije. Tada se luče veće količine hormona. Kao direktnu štetu iza toga imamo pad imuniteta. Unošenjem matičnog mleča povećavamo jedan životni, antistresni i antioksidativni kapacitet – zaključila je doktorka Jovanović.

Alergije retkost
Opisane su izuzetno retke alergije na matični mleč.
– Međutim, ne treba praviti paralelu između alergija na pčelinje proizvode, pa i mleč, samo zbog burne reakcije na pčelinji ubod. Čak i alergije na polen i propolis mogu biti manje intenzivne nego na nativni polen, i najčešće su lokalne, kožne reakcije. Svaku alergiju treba ispitati i dokazati. Kao imunostimulator i imunomodulator, matični mleč se afirmisao, a često se koristi kao korektor i desenzibilizator kada organizam ima neku prenaglašenu alergijsku reakciju ili sklonost – kaže dr Mirjana Jovanović.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matični mleč - lek od davnina

Matični mleč - lek od davnina

Krstarica 10.09.2010 09:16



Med i matični mleč poznati su po svojim lekovitim sastojcima još iz davnih vremena. Najnovija naučna istraživanja potvrđuju da matični mleč i preparati na bazi matičnog mleča povoljno deluju protiv mnogih bolesti i tegoba, dok savremena medicina još uvek nije pronašla odgovarajuće lekove za te bolesti.

Matični mleč nastaje lučenjem pljuvačke pčela-radilica i osnovna namena mu je da se njime hrani pčela-matica. Pošto se, između ostalog, hrani samo mtičnim mlečom, matica može dnevno da snese oko 2500 jajašaca i njen životni vek bude 4 do 5 godina, mnogo duži od veka ostalih pčela.

Lekoviti sastojci matičnog mleča

Naučnici su savremnim ispitivanjima ustanovili da u matičnom mleču postoji veliki broj prirodnih korisnih i lekovitih sastojaka kao što su:

  • antioksidansi enzimi
  • acetiholin - neurotransmiter
  • vitamini B kompleksa
  • gama-globulini
  • deset-hidroksi decenska kiselina
  • želatin kolagen
  • jedinjenja aksorbinske kiseline
  • omega masne kiseline
  • pantotenska kiselina
  • prirodni hormoni
  • sastojci koji deluju slično kao insulin
Postoji još mnogo pozitivnih i lekovitih efekata matičnog mleča za koje naučnici još nisu našli uzroke, iako veoma povoljno deluju na organizam.

Lekovita dejstva

Matični mleč u svežem obliku ili obrađen savremenim metodama bez konzervansa i bez aditiva deluje pozitivno na organizam:

  • blagotvorno deluje na kožu, protiv mnogih kožnih bolesti
  • deluje antibakterijski i antivirusno
  • kao antioksidant deluje pozitivno protiv stresa
  • povećava broj eritrocita u krvi i samim tim popravlja krvnu sliku
  • povećava libido i kod žena i kod muškaraca
  • povoljno deluje na plodnost muškaraca, jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida
  • povoljno se odražava na artritis
  • pozitivno deluje kod šećerne bolesti
  • pojačava imunitet organizma
  • popravlja raspoloženje i smanjuje uznemirenje i nervozu
  • primenjuje se kod raznih nervnih poremećaja (multipla skleroza i Parkinsonova bolest)
  • reguliše krvni pritisak
  • svojim prirodnim hormonskim dejstvima povećava plodnost žena
  • snižavanjem nivoa lošeg holesterola i triglicerida sprečava arteriosklerozu
  • srečava nastajanje i pomaže u lečenju mnogih vrsta raka
  • stimuliše rast i razvoj dece
  • usporva starenje ćelija i organizma pa na taj način produžava životni vek
Zaključak
Med sadrži veliki broj hranljivih i lekovitih sastojka pa med i matični mleč treba koristiti u ishrani ili ih svakodnevno uzimati bar u malim količinama. U apotekama i širokoj prodaji postoji mnogo lekova i preparata proizvedenih na bazi meda i matičnog mleča, što samo potvrđuje njihovu vrednost.

Upozorenje

Kod pojedinih osoba i pojedinih bolesti može se desiti da med ili matični mleč imaju i nuspojave, pa se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom. Pri upotrebi meda i matičnog mleča postoje ograničenja za malu decu do dve godine starosti. Matični mleč treba kupovati ili u ovlašćenim prodavnicama i apotekama ili kod poznatih proizvođača i prodavaca.
Pre upotrebe preparata na bazi matičnog mleča, obavezno detaljno pročitajte uputstvo kako biste sadržaj što bolje iskoristili i izbegli neke negativne pojave.



 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
138
Iskustvo iz prve ruke-fenomenalna kombinacija med i polenov prah.
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
8
Super je ovaj tekst o medu.Nisam znao za propolis da ima svojstva mumificiranja.Hvala:)
 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
138
Super je ovaj tekst o medu.Nisam znao za propolis da ima svojstva mumificiranja.Hvala:)
Propolis ima antibakterijsko dejstvo pa se zbog toga upotrebljavao za mumificiranje.Pre neku godinu gledao sam repotažu na RTS-u kako je nek čovek kupio 500L meda kojim će ga preliti kada umre.Valjda hoće tako da očuva telo od raspadanja.Ipak je to bolesno.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Njegovo veličanstvo med kao univerzalni lek

Njegovo veličanstvo med kao univerzalni lek

Zadovoljna.hr 01.11.2010 18:45



Med je slatki dodatak isrehrani, lako se vari idealan je za borbu protiv jesenjih prehlada i kašljucanja te je odličan dodatak tretmanima lepote

Ovu slatku namirnicu obavezno smjestite u ladicu ili na kuhinjsku policu. Ukoliko započenete dan s čašom tople vode u kojoj ste rastopili žlicu meda i malo limuna osigurali ste si sjajan izvor energije.
Ova zdrava namirnica je odlična zamjena za šećer u napitcima poput čaja ili toplog mlijeka, a i idealan je jutranji zalogaj uz šnitu kruha ili tosta.
Med ima i antibakterijska svojstva te poboljšava funkcije probavnog sustava, a djelotvoran je i kod prevencije tumora.
S dolaskom jeseni započinje i sezone prehlada, a kašljucanje postaje svakodnevica. Nakapate li nekoliko kapi soka od đumbira u žličicu meda uspješno ćete izliječiti upalu grla.Antibakterijska svojstva iz meda također sprečavaju razmnožavanje bakterija i sprječavaju infekciju. Med također ubrzava zacjeljivanje i djeluje protiv upala, smanjuje otok i bol, čak i ožiljke.



 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
17
MED TOPI SUVIŠNE KILOGRAME

Dr med. Rodoljub Živadinović, apiterapeut, Član Stručnog saveta Srpskog apiterapeutskog društva,

Četvrtak, 09 Kolovoz 2007


dr med. Rodoljub Živadinović Siguran sam da ćete teško poverovati u ono što ćete pročitati u ovom tekstu, ali je zaista istina da med može pomoći osobama sa prekomernom telesnom težinom da zdravstveno bezbedno mršave.
Svi dosadašnji napori nauke da napravi preparat koji će omogućiti da gojazni mršave na zdravstveno ispravan način nisu urodili plodom. Liposukcija kao sve popularnija hirurška metoda je takođe pokazala svoje nedostatke. Pacijenti koji su se podvrgli liposukciji tri puta su skloniji da povrate kilograme ukoliko se ne pridržavaju adekvatnog režima ishrane i četiri puta skloniji da povrate kilograme bez redovnih fizičkih aktivnosti, tvrdi dr Rod Rohrich u studiji objavljenoj u oficijelnom časopisu Američkog udruženja plastičnih hirurga za decembar 2004.
Početkom prošle godine, nekoliko afirmativnih napisa u britanskoj štampi, izazvalo je bukvalno pražnjenje rafova sa medom u prodavnicama, naročito u Škotskoj. Naime, otuda je potekla priča da se prekomerna telesna težina može lako savladati jednostavnim postupkom: konzumiranjem pčelinjeg meda neposredno pred spavanje!
Sigurno se pitate kako je ovo moguće kada je opšte poznato da je med visokoenergetska hrana. To je tačno. Ali je i tzv. eurokrem visokoenergetska hrana, pa niko od njega nije smršao. Razlika je prosta: med je PRIRODAN proizvod, a priroda je svakoj bolesti našla i leka. Pitanje je samo da li ga je čovek prepoznao na pravi način.
Autori dijete su dugo radili na optimizaciji sportske ishrane. Wihova istraživanja i iskustva su rezultovala preporukom sportistima da pre spavanja uzimaju med, kako bi oporavak njihovog organizma od prevelikog fizičkog napora protekao na najbolji način. Odziv sportista je bio fantastičan, jer su primetili odlične rezultate (povećana izdržljivost). Od poznatih sportista ovu dijetu upražnjavaju biciklista Chris Hoy koji je u Atini osvojio zlatnu medalju i bokser šampion Alex Arthur.
Kao i sva savršena i genijalna rešenja velikih problema, i objašnjenje za ovaj efekat je jednostavno. Med sadrži visok procenat fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga voće sadrži u znatno manjim količinama. Zato je med pogodniji, jer se isti efekat dobija konzumiranjem veoma male količine meda, svega nekoliko kašičica ili jedna puna supena kašika pred spavanje. Kada čovek unese veliku količinu fruktoze, ona odlazi u jetru a ne u mišiće, i tamo se kroz jedan duži proces pretvara u glukozu. Samo jetra ima enzimski sistem koji može da obradi fruktozu. U jetri se fruktoza pretvara u glikogen. Zato ona ne prolazi kroz jetru i ne ide u sistemsku cirkulaciju. Iz glikogena se može stvoriti glukoza i otpustiti u krvotok ako nivo šećera (glukoze) u krvi padne. Ali, ovo nije cela priča o fruktozi. Daleko od toga. Fruktoza aktivira enzim u jetri koji joj omogućava da usvoji mnogo više glukoze nego što joj treba. Ovaj neverovatan trik, pomoću koga fruktoza ulazi u jetru i otvara vrata za ulaz glukoze autori su nazvali fruktozni paradoks. Taj ulaz većih količina glukoze u jetru sprečava nagli skok nivoa glukoze u krvi. Drugim rečima, fruktoza praktično svojim načinom delovanja utiče na smanjenje nivoa glukoze u krvi i može se nazvati njegovim regulatorom. Mali broj ljudi danas može da poveruje u to da med dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, a ne do njenog povećanja, ali treba im reći da je to nedavno i dokazano, mada stručna medicinska javnost u našoj zemlji sa tim još uvek nije upoznata (Noori S. Al-Waili, Dubai Specialized Medical Center and Medical Research Laboratories, Journal of Medicinal Food, Vol. 7, No. 1, april 2004). Po njemu, kod bolesnika sa šećernom bolešću, unos meda izaziva veći rast glukoze u plazmi nakon 30 minuta nego što je to slučaj kod unosa belog šećera (saharoze), ali nakon 60, 120 i 180 minuta, taj rast je bio veći kod saharoze nego kod meda! Uz to, med izaziva veći porast insulina u krvi nego što to čini saharoza, kako nakon 30, tako i nakon 120 i 180 minuta. Razmislimo o tome sa aspekta činjenice da prosečni Amerikanac godišnje pojede oko 75 kg belog šećera! Redovno konzumiranje meda tokom 15 dana snižava holesterol za 7%, lipoproteine niske gustine (LDL) za 1%, C reaktivni protein za 7%, homocistein za 6%, nivo glukoze u plazmi za 6%, dok lipoproteine visoke gustine (HDL) povećava za 2%.
Unos fruktoze hranom iz prirode (med, voće, povrće) pored stabilizacije nivoa krvne glukoze, obezbeđuje pomenutim mehanizmima kontinuirani i optimalni dotok glukoze do mozga tokom celog dana, naročito tokom noći. Mozak je organ koji troši veliku količinu glukoze i drugih materija za svoj rad. Ljudi su i subjektivno primetili da mogu biti mnogo iscrpljeniji nakon napornog umnog, nego fizičkog rada, i to je zaista tako. I pri mirovanju ćelije mozga troše 20 puta više energije nego bilo koje druge ćelije u organizmu. Oko 65% plasirane glukoze jetra otpušta na zahtev mozga. Ako glukoza nije dostupna, ćelije mozga umiru za nekoliko minuta. Kad mu je već toliko potrebna glukoza, zašto nema sopstveno skladište energije? Jednostavno zato što skladištenje glukoze zahteva mnogo prostora, a u mozgu tako velike "sobe" nema. Svima nam je poznato koliko je teško da i ovolika glava prođe kroz porođajne kanale. Da postoji skladište za glukozu, glava bi bila veća za oko 25%, i tada niko ne bi mogao da se rodi. Svaki pad glukoze u krvi je opasan za mozak. Čak i na mali pad njenog nivoa mozak panično reaguje. Odmah se aktiviraju adrenalne žlezde i stavljaju u maksimalni pogon, te produkuju adrenalne hormone, koji su u tim visokim dozama praktično toksični i deluju stresno. Ako se luče hronično, dovode do bolesti organizma. Na žalost, njihovo hronično lučenje prati modernog čoveka i dovodi do bolesti srca, osteoporoze, gojaznosti, insulin nezavisne šećerne bolesti, pada imuniteta, depresije i drugih bolesti. Izbalansirani unos ugljenih hidrata (medom) otklanja prekomernu aktivnost adrenalnih žlezda i sprečava efekte koje njihovi hormoni izazivaju. A istovremeno smo stabilizovali krvnu glukozu i optimalno ishranili mozak. Može li se bolje od toga?
Ovde treba napomenuti da sve ovo funkcioniše samo uz pomoć fruktoze poreklom iz meda (ili voća i povrća). Ako se koristi visokofruktozni kukuruzni sirup (kog nesavesni sve češće upotrebljavaju ne samo za prihranjivanje pčela iz nužde već i za falsifikovanje meda) izostaju svi pomenuti pozitivni efekti. Metabolizam takve fruktoze se okončava pretvaranjem u masti umesto u glikogen, krvna glukoza opada, luče se adrenalni hormoni na zahtev mozga, i slede gojaznost i šećerna bolest.
Stabilizovanje nivoa šećera u krvi omogućava organizmu da produkuje "oporavljajuće" (anaboličke) hormone koji popravljaju oštećene mišiće, regenerišu i stvaraju novo tkivo. Ovi hormoni sagorevaju masti i regulišu nivo šećera u krvi. Ako nivo glukoze u krvi nije stabilan i koncentracija pada, luče se adrenalni stresni hormoni koji se trude da ponovo stabilizuju poremećeni nivo glukoze. Ti hormoni inhibišu oporavak. Masti tada ostaju zatvorene u masnom tkivu, a mišići se degradiraju da bi se stvorila glukoza za mozak. Ali, ako je jetra nahranjena medom, sve se odvija željenim planom: luče se oporavljajući hormoni koji okrepljuju organizam i sagorevaju masti. Znači, konzumiranjem meda pre spavanja pomažete bolje sagorevanje masti tokom sna. Gospodin McInnes kaže: "Ključno vreme za sagorevanje masti predstavlja prvi deo sna, tj. onaj deo koji se naziva sporotalasnim spavanjem. Aktivira se hipofiza lučeći seriju hormona koji razlažu masno tkivo koristeći ga kao svoje pogonsko gorivo. Ako vašu jetru ne napunite pred spavanje fruktozom, vaše telo neće produkovati pomenute hormone zato što beznadežno pokušava da održi stabilnim nivo šećera u krvi. Ispitivanja kod naših atleta su pokazala da primena naše strategije punjenja jetre pred spavanje fruktozom mnogo bolje kontroliše osećaj gladi". Pridružio bih se ovim ocenama rekavši i to da se ujutru budite mnogo čiliji i odmorniji.
Hipofiza se znači aktivira i usklađuje rad niza obnavljajućih hormona (hormon rasta, insulinu slični faktor rasta, i testosteron kod muškaraca, a estrogen i progesteron kod žena). Svi, svi, ali baš svi obnavljajući hormoni mobilišu masne naslage tokom sporotalasnog dela sna, koristeći ih kao pogonsko gorivo. U energetskom smislu, ovo je veoma skup proces. Petnaestominutno vežbanje tri puta nedeljno je dovoljno da stimuliše ovaj složeni proces. Proces zahteva 7 noći za obnavljanje oštećenja i osoba 7 noći gubi masno tkivo. Ako se u svakom od tri nedeljna vežbanja opterećuju različite grupe mišića, definitivno nema ničeg lakšeg što će dovesti do mršavljenja. Svaka grupa mišića koja se opterećuje trebalo bi da relativno miruje sedam dana, jer bi ponovno naprezanje dovelo do izvesne inhibicije procesa oporavka. Jedan od najinteresantnijih aspekata ovog procesa je taj što se troši samo telesno masno tkivo, a ne i masno tkivo mišića. Mogu li išta više da požele ljudi sa prekomernom telesnom težinom?
Takođe je veoma važno da spavanje protiče u miru, u totalnom mraku, bez veštačkog svetla, kako bi hormoni obavljali svoj zadatak onako kako treba. Umesto da satima vežbate aerobik, sasvim je dovoljno da svega tri puta nedeljno po samo 15 minuta radite relativno teške vežbe (recimo dizanje tegova ili drugi težak fizički rad), što će dovesti do suptilnog oštećenja mišićnog tkiva, a zbog ovakve dijete, pomenuti hormoni će ga tokom spavanja obnavljati mobilišući neželjeno masno tkivo. Jer, pokazalo se da milioni onih koji svakodnevno upražnjavaju aerobik, prilikom svakog gubitka telesne težine, proporcionalno mnogo više gube mišićnu masu nego masno tkivo. Taj gubitak mišićne mase zahteva lučenje adrenalnih hormona, koji su "toksični". Prema tome, mnogo je korisnije otići u krevet nego u gimnastičku salu. Pored toga, naporno vežbanje ili naporan rad troši isključivo ugljene hidrate, a ne masti. Masti se troše tek tokom oporavka, ako je on pravilno usmeren. Sve se ovo previđa u svakoj teretani i na svakom sportskom ili rekreativnom igralištu. Kada rekreacioni treneri saznaju za ovaj fiziološki proces, pitaju se zašto im to niko do sada nije rekao. U rešavanju problema gojaznosti, čak i farmaceutske kompanije ignorišu ulogu jetre. Fokusiraju se na neurotransmitere koji regulišu i apetit, ne uzimajući u obzir status energije u organizmu, što predstavlja primarnu informaciju koju daje jetra, a tek kasnije se ona pretvara u aktivnost putem neurotransmitera. To je i za očekivati, jer kakav profit bi farmaceutske kompanije ostvarile time što bi rekle gojaznima da jedu med pred spavanje?
Kao što vidite, ceo koncept je upravo suprotan od onog koji milione ljudi godinama upućuje na aerobik. On nas praktično upućuje na povratak prirodi.
Pravilna ishrana ili farmaceutski preparati treba da obezbede dovoljan unos aminokiselina L-ornithine i L-arginine, kao i L-carnithine (vitamin BT). I ornitin i arginin stimulišu hipofizu da luči ključni hormon za oporavak, hormon rasta. On u sadejstvu sa drugim oporavljajućim hormonima razbija skladišta masti, oslobađa ih i troši tokom sna. Karnitin je deo sistema za transport masti koji ih prenosi do mitohondrija (energetska laboratorija ćelija) koje sagorevaju masti u svim tkivima. Karnitin je prirodni aminokiselinski derivat i najviše ga ima u piletini, govedini, svinjetini, ribi i mlečnim proizvodima. Novije studije dokazuju i njegovu veoma važnu ulogu u prevenciji i lečenju popuštanja levog srca, tj. leve komore (F. Jeejeebhoy, 2002) i u pokretljivosti spermatozoida (Carlo Foresta, 2005).
Ali, kao i kod svake druge hrane, i unos aminokiselina ne sme biti preteran, već isključivo optimalan i to najbolje kroz izbalansiranu prirodnu ishranu, a ne kroz farmaceutske preparate. Jer, svaki višak ili nedostatak nekog hranljivog sastojka može dovesti do poremećaja u organizmu. Navešću primer arginina. Ima ga dosta u kikirikiju, lešnicima, čokoladi, želatinu. Ako se pretera i unesu se visoke doze (recimo samo 60 grama čokolade ili kikirikija), arginin (naročito kad je u ishrani malo lizina) kod osetljivih osoba može promovisati pojavu i ubrzani razvoj herpesa (Richard S. Griffiths). Ako se istovremeno unosi i dosta mleka, do ovoga ne bi trebalo da dođe jer je mleko (ali i meso) bogato lizinom koji deluje suprotno.
Zato zapamtite da samo raznovrsna i umerena ishrana može doneti zdravlje. A med kao važan sastojak takve ishrane, kao što vidite, donosi i vitku liniju. Za sve nas koji smo puniji (to zvuči mnogo lepše nego debeli, zar ne?), med je otkrovenje.
Treba naglasiti i da ova dijeta, kao i svi tretmani pčelinjim proizvodima, dovodi organizam u izbalansirano stanje, bez obzira da li ste mršavi ili gojazni. I ne samo to. Eliminiše svakodnevni fizički i psihički stres, što je danas veoma važno.


Izvor Udruzenje pcelara Visegrad

@ivanjuška,ne zameri
Propolis mozete sami napraviti i tako biti sigurniji u ono sto koristite.
Propolis prave pčele,pored onoga što je navedeno,one njime učvršćuju ramove,zatvaraju rupe na košnici i tako dalje,a mi možemo praviti tinkturu propolisa,bilo alkoholnu ili vodenu,koju zatim u vidu kapljica koristimo za raznorazne zdravstvene potrebe.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top