O delinkventima s posebnim potrebama nema ko da brine

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
O delinkventima s posebnim potrebama nema ko da brine


Sud je morao je da traži mišljenje centra za socijalni rad pa ne bi predložio upućivanje mentalno nedovoljno razvijenog lica u ustanovu koja – ne postoji, kaže Ljubomir Pejaković.


Depresija-foto-L-ADROVICH.jpg

Jedno od mogućih rešenja jeste da se pri vasitno-popravnom domu u Kruševcu otvori posebna ustanova za juvenilnu psihijatriju

U nedostatku specijalizovane zatvorske ustanove za lečenje maloletnika, šesnaestogodišnji S. LJ. iz Grebenaca, koji je osuđen na zatvorsko lečenje zbog ubistva četrnaestogodišnjeg L. G., pušten je na slobodu.

Ovaj mladić je u maju prošle godine nasmrt pretukao svog dve godine mlađeg druga nakon čega mu je Viši sud u Pančevu izrekao meru lečenja u bolnici zatvorenog tipa, s obzirom na ti da je ovaj šesnaestogodišnjak mentalno zaostao, ali je sudija bio prinuđen da ga pusti na slobodu, pošto takva bolnica u našoj zemlji ne postoji, a specijalna zatvorska bolnica u Beogradu nema odeljenje za smeštaj i lečenje maloletnika.

Paradoksalnost ovog slučaja zamenik zaštitnika građana za lica lišena slobode Miloš Janković, inače bivši direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde, tumači činjenicom da ne postoje odgovarajuća zakonska rešenja, a „u delu u kome zakon nudi eventualna rešenja, država nije izgradila ustanove za sprovođenje zakona”.

– Naše društvo nije spremno da adekvatno reaguje na ovaj slučaj. Činjenica je da je problem višeslojan i da Ministarstvo zdravlja nije napravilo ustanove za smeštaj te dece. Ako odrasla mentalno nedovoljno razvijena osoba počini krivično delo predviđen je odlazak na psihijatrijsko lečenje, a ako to delo počini maloletnik ne postoji ustanova gde ga možemo uputiti, jer maloletnici ne izdržavaju zakonsku kaznu zajedno sa odraslima. Postoji specijalna zatvorska bolnica, ali to bi značilo izolovati dete u zatvor. Jedno od mogućih rešenja jeste da se pri vasitno-popravnom domu u Kruševcu otvori posebna ustanova za juvenilnu psihijatriju ili da se pri nekoj dečjoj klinici za psihijatriju otvori posebno odeljenje za smeštaj ove dece – predlaže Janković.

On dodaje da su u ovoj situaciji suprotstavljena dva prava – pravo deteta koje je izvršilo ubistvo i ustavom zagarantovano pravo svih na bezbednost. U situaciji u kojoj nije moguće naći odgovarajuće rešenje, poslednja mogućnost je preispitivanje vršenja roditeljskog prava, jer roditelji ovog deteta nisu bili rukovođeni najboljim interesom deteta, odnosno odbili su da ga smeste u ustanovu.

Pomoćnik ministara rada i socijalne politike Ljubomir Pejaković ističe da je u konkretnom slučaju sud morao da traži mišljenje centra za socijalni rad i da na osnovu njihovog mišljenja donese odluku i dodaje da centar za socijalni rad sigurno ne bi predložio upućivanje mentalno nedovoljno razvijenog lica u ustanovu zatvorenog tipa koja – ne postoji. On podseća da je i bivši Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela bio u malom „raskoraku” sa realnošću, jer je predviđao slanje maloletnika u takozvani „disciplinski centar”, koji nikada nije oformljen.

Advokat Stevan Jakovljević koji je zastupao maloletnog S. LJ. kaže da zbog teške mentalne retardacije njegovom klijentu nije moglo da se sudi i podseća da „nema krivičnog dela bez krivične odgovornosti”, a osoba koja je teško mentalno ometena i mentalnog je uzrasta deteta od četiri godine nije odgovorna za svoje ponašanje.

„Mentalno ometena lica su pred zakonom (ne)odgovorna u zavisnosti od stepena mentalne retardacije. Lako mentalno ometene osobe se mogu uputiti u vaspitno-popravni dom, ali za teško mentalno ometene maloletnike ne postoji ustanova zatvorenog tipa u kojoj mogu da se leče”, zaključuje advokat Jakovljević.



Izvor: Politika/Katarina Đorđević
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ne misle ni o gladnim, unesrećenim, bez posla... Ovi dođu kao zadnja rupa na svirali. Više misle o pravima životinja i uticaju mikroorganizma na razvoj belog luka u kišnom periodu...
 
Natrag
Top