NS: Vojska nije vlasnik kasarne

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]NS: Vojska nije vlasnik kasarne
[/h] Izvor: Beta

Novi Sad -- Aktivisti Društvenog centra saopštili su da bivša kasarna "Arčibald Rajs", od čijeg je dela bio napravljen kulturni centar, nije u vlasništvu Vojske Srbije.

2772230294f10032c849db677637763_368x276.jpg
Naime, ona je u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu.
U saopštenju za javnost upitali su kako je onda moguće da je vojna policija intervenisala i iselila aktiviste Društvenog centra iz bivše kasarne i dodali da građane Srbije održavanje napuštenih vojnih objekata košta oko dva miliona evra.
Oni su naveli da su u ranijem dopisu iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobili obrazloženje da je ta kasarna od juna 2006. godine stavljena na raspolaganje Republičkoj direkciji za imovinu i da je predviđena za prodaju.

Aktivisti Društvenog centra dodali su da im na zvaničan dopis, kojim se od Direkcije za imovinu traži dozvola za korišćenje kasarne dok se ne reši njen imovinsko-pravni status, nikada nije stigao odgovor, kao što im nikada nije stigao odgovor ni na molbu za sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Vojna policija je u pratnji civilne policije i sudije za prekršaje izbacila aktiviste Društvenog centra iz bivše kasarne "Arčibald Rajs" u petak, 13. januara.

"Društveni centar, mesto gde se za tri nedelje okupilo oko 1.000 ljudi koji su učestvovali u raznim kreativnim i kulturnim programima, izbačen je na ulicu kako bi već šest godina napuštena kasarna mogla na miru da nastavi sa propadanjem", piše u saopštenju.

Dodaje se da niko u vojnoj komandi nije mogao aktivistima da kaže na osnovu kojeg pravnog dokumenta su izbačeni iz nekadašnje kasarne.

"Ne želimo vlasništvo nad kasarnom, već dozvolu za korišćenje prostora dok se ne reši pitanje njegovog statusa, čime bismo preuzeli i odgovornost za održavanje objekata tog vojnog kompleksa. Prostorije bi bile korišćene u društvene, sportske, kreativne i kulturne svrhe od kojih bi svi građani Novog Sada imali koristi", navodi se u saopštenju.

Aktivisti su poručili da neće odustati od Inicijative za Društveni centar i da će nastaviti da se bore za oživljavanje napuštenih prostora.


[h=2]Marton: Ministarstvo da ustupi kasarnu mladima[/h] Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton apelovao je na Ministarstvo odbrane da prostor napuštene kasarne "Arčibald Rajs" u Novom Sadu ustupi na korišćenje udruženjima građana i mladim aktivistima.

Marton je u saopštenju za javnost ocenio da generacije koje dolaze žele da budu aktivno uključene i vidljive kroz svoj aktivizam, te da im nadležni organi u tome moraju pomoći.

"Zbog toga apelujem na Ministarstvo odbrane Republike Srbije da svoje napuštene prostore, koji sada propadaju u većini gradova, pa tako i u Zrenjaninu, namene ravnopravnim članovima društvene zajednice", izjavio je Marton.

On je ukazao da je kapacitet sedišta građanskog aktivizma u Zrenjaninu prevaziđen, te da bi ustupanje vojnog objekta ili jednog njegovog dela u te svrhe bio čin društvene solidarnosti i građanske odgovornosti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Novi Sad: Kasarne vratiti gradu

[h=1]Novi Sad: Kasarne vratiti gradu
[/h] Izvor: Tanjug

Novi Sad -- Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović kaže da bi kasarne, koje su izgrađene novcem Grada Novog Sada, trebalo da budu vraćene u vlasništvo grada.

8273546224e80baece13b4609191313_368x299.jpg
"Uvidom u dokumenta Istorijskog arhiva Novog Sada, pojedine kasarne u Novom Sadu izgrađene su novcem Grada, a u prošlosti su ih koristile prvo komanda mađarske vojske, potom Jugoslovenske narodne armije, pa Vojske Srbije“, naveo je Jovanović u saopštenju.
On je istakao da se u arhivskoj građi hronološki jasno vide odluke o tome kako su izgrađene pojedine kasarne, ko je podigao kredit za njihovu izgradnju i ko ih je platio i dodao da je reč o objektima u podgrađu Petrovaradina kao i o kasarni „Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici.

"Istorijski posmatrano, ti objekti nikad nisu bili u vlasništvu vojske, već je ona bila korisnik“, naveo je Jovanović i dodao da su kasarne opšte dobro koje ne može biti prodato.

On je napomenuo da dokumenta jasno ukazuju na to da je u drugoj polovini 19. veka Grad pokrenuo i platio izgradnju kasarne na Futoškom putu (sad pod nazivom „Dr Arčibald Rajs“) za potrebe tadašnjeg žandarmerijskog i pešadijskog puka.
Tu kasarnu je Vojska Srbije napustila, a krajem prošle godine u taj napušteni objekat "uselili“ su se članovi Inicijative za Društveni centar kako bi ga preuredili u mesto za organizovanje kulturnih i umetničkih manifestacija.

Iz kasarne "Dr Arčibald Rajs", kojom trenutno raspolaže republička Direkcija za imovinu, pre nekoliko dana članove Društvenog centra i njihove goste izbacila je vojna policija.
 
Top