Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Završeno snimanje novog filma Miše Radivojevića

Završeno snimanje novog filma Miše Radivojevića

Snimanje filma „Kako su me ukrali Nemci“, reditelja Miloša Radivojevića u produkciji Testament filmS, upravo je završeno.

U pitanju je 16. igrani film ovog autora, zasnovan na njegovoj autobiografskoj priči o nemačkom oficiru III rajha koji u okupaciji ostvaruje roditeljski kontakt sa usamljenim dečakom iz provincijskog grada u Srbiji. Film nas vraća u 1991. godinu i donosi priču o Aleksu, sredovečnom a nedovoljno afirmisanom piscu, poreklom iz bivše Jugoslavije, koji već 30. godina živi u malom primorskom mestu na obali Jadrana. Dita, nekadašnja prostitutka dovodi mu devojčicu Romi. Ona je dete Ditine pokojne sestre s kojom se Aleks nekada susretao, pa Dita smatra da je Romi možda i njegovo dete. Aleks odlučuje da devojčicu odvede u obližnji veći grad i tamo je preda Centru za nezbrinuta lica. Na tom putu on devojčici, u nekoliko krupnih flešbekova, priča priču o svom detinjstvu.
Uz autora, scenario potpisuju Svetozar Vlajković i Vladislava Vojnović. U filmu igraju Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Douglas Henshall, Nebojša Milovanović, Miodrag Krstović, Dara Džokić, Gordan Kičić, Vojislav Brajović i Nada Šargin.
Film je dobio podršku Ministarstva kulture na konkursu Filmskog Centra Srbije 2008. godine u iznosu od 20 odsto celokupnog budžeta od 1,2 miliona evra. U projektu su kao koproducenti učestvovale kuće sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, kao i iz Berlina i Budimpešte. Distributer je Tuck. Prikazivanje se očekuje na proleće 2010. godine.

Autor: I. M.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Umro Den O’Benon, scenarista „Osmog putnika“

Umro Den O’Benon, scenarista „Osmog putnika“

Čovek bez kojeg ne bi bilo Karpenterove „Tamne zvezde“ ni Skotovog „Osmog putnika“ preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 64. godini u Los Anđelesu.

denobenon-ver.jpg

Den O’Benon, kao student filmske škole na USC-u, s kolegom Džonom Karpenterom smislio je film „Tamna zvezda“, koji je od 45-minutnog studentskog rada kasnije proširen u čuveni celovečernji film, a u završnom proizvodu O’Benon je bio scenarista, montažer i glumio jednog od likova. Nakon rada na neuspeloj ekranizaciji „Dine“ s Alehandrom Žodorovskim, O’Benon je morao na lečenje zbog sloma živaca i napisao je 13 neuspelih scenarija, ali je zato 14. otkupio Ridli Skot i od njega napravio film „Osmi putnik“.
Pored scenarija za horore poput „Mrtvih i pokopanih“ i „Lifeforce“ i dva segmenta animiranog omnibusa „Hevi Metal“, taj autor okušao se i u režiji („Uskrsnuli“ iz 1992. po H. P. Lovkraftu te „Povratak živih mrtvaca“, nastavak Romerovog horor hita).
Den O’Benon bio je i koscenarista filmske adaptacije Filipa K. Dika „Totalni opoziv“.

Autor: K. R

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Polanski završava novi film u kućnom pritvoru

Polanski završava novi film u kućnom pritvoru

Slavni režiser nema nameru da se povuče iz sveta "pokretnih slika"

polanski-v.jpg

Slavni režiser Roman Polanski koji je u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, završava montažu svog novog filma "Duh", objavio je tamošnji list Le Matin Dimanche.

Ovu informaciju objavio je dobar prijatelj režisera, Bernard-Anri Levi, inače francuski filozof. Levi je istakao da se Polanski oseća dobro jer je okružen familijom, a svakodnevno prima i na stotine telefonskih poziva podrške.
"Bio sam na večeri u njegovoj vili u Gštadu pre nekih desetak dana i moram da priznam da mi je delovao snažno, poput "stene". Neprestano radi na montaži filma i ne brine, kao ostatak njegove porodice da će uskoro biti izručen Americi", rekao je Levi dodajući da će film "Duh" biti uvršten u zvaničnu selekciju narednog filmskog festivala u Berlinu.

Inače, Polanskom je dozvoljeno da prima posete i odgovara na telefonske pozive, SMS poruke i i-mejlove, ali na ruci mora da nosi elektronsku narukvicu koja označava njegovo kretanje.

Autor: I.Đukić/Blic online

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Završeno snimanje TV serije „Žene sa Dedinja”

Priča o ljubavi i skandalima

Završeno je snimanje prve sezone od osam epizoda igrane serije „Žene sa Dedinja” koja govori o četiri savremene žene iz elitnog beogradskog naselja, dok se kao glavni muški lik pojavljuje Dragan Mićanović, u ulozi Martina Malbaše, velike muzičke zvezde. Juče su u bioskopu „Kolosej” premijerno prikazane prve dve epizode, koje će publika na malim ekranima moći da pogleda najverovatnije na jesen.

film-x.jpg

Jednu od glavnih uloga, provokativnu umetnicu i zavodnicu sa Dedinja, tumači Lena Bogdanović.
- Alisa Velebit je jedna zavodljiva, pametna, dobra i duhovita žena. Bavi se umetnošću, vajarka je i slikarka. Ona živi na Dedinju, razvedena je, ima ćerkicu koja često deluje zrelije od majke iako ima deset godina. Alisa je razvedena od Tolje koji je pilot, koga igra Milutin Milošević i koji povremeno živi sa njima - kaže za „Blic” Lena Bogdanović i dodaje još neke osobine Alise, koju tumači.
- Ona menja muškarce, u nekim momentima kao čarape, ali to nije njena prava priroda. Ona to radi zato što ne može da nađe pravog i jednostavno troši muškarce, na način kako neki muškarci troše žene. Ona je negde kao žena sa muškim mozgom, ali kako se razvija priča, shvata da želi da bude samo s jednim muškarcem i postane joj jasno koga zapravo voli i onda se potpuno posveti toj ljubavi i želji da se ostvari - objašnjava glumica i ističe šta je njoj bilo najzanimljivije na snimanju.

film1.jpg

- Bilo mi je zanimljivo što sam učila da slikam i da vajam. U tome mi je pomogao Vuk, naš saradnik u ekipi i to mi je bilo zaista zanimljivo iskustvo jer to nikada ranije nisam radila. Drago mi je što sam to probala i mislim da je glina čarobna. Tako da s vremenom sam se saživela s tim prostorom, mom ateljeu koji je u stvari moj kućni prostor. Ta umetnička crta, kao i njeno odevanje, to je sve meni negde privatno blisko i sviđa mi se - kaže Lena.
Ona ističe da će gledaoci imati svako svog favorita kada su ženski likovi u pitanju.
- Dopada mi se što je ovo serija o ženama, što su četiri devojke pokretači radnje. One su napravile jako dobre i različite uloge tako da će se svaka svideti nekom. Inače, divno sam sarađivala sa mojim koleginicama i postale smo izvrsna ekipa i privatno s obzirom na to da smo snimali po dvanaest sati dnevno, tri i po meseca. Mislim, ako se jedan srpski film snimi u proseku za pet-šest nedelja, mi smo onda snimili tri filma za sve ovo vreme, tako da su i ti međuljudski odnosi bili vrlo važni za ovaj projekat, a divno sam sarađivala sa svim ostalim članovima ekipe - priznaje ona.
Glavnog muškog lika tumači Dragan Mićanović, novokomponovanog pevača i bogataša.
- On je centar radnje i veza je između nas četiri. U prvoj epizodi se tek upoznajemo, nas tri koje smo starosedeoci prihvatamo njih dvoje pridošlica, a u narednim epizodama počinju prijateljstva i dešavaju se zapleti - otkriva ona i kaže da serija „Žene sa Dedinja” ima dosta veze sa realnošću, zahvaljujući i provokativnim momentima koji se provlače kroz prve epizode.
- Mislim da će serija otvoriti pitanja na jedan novi način. Tu ima i malo društvene kritike, ima malo subverzivnog što je važno jer pokazuje jedan svet sa svim njegovim vrlinama i manama. On prikazuje estradu, političare, gospodu, novokomponovane bogataše, policiju… Provokativno je jer realistično prikazuje jedn svet. Ova serija ima svoj identitet i to je jedan drugi milje nakon niza brojnih serija. Ovo je sad jedan malo raskošniji Beograd, to je jedan zanimljiv novi svet koji do sada nije bio prikazan, iako nam je stalno tu pred očima. Interesantan je i miks žanrova, ima komike i elemenata trilera, a takođe ima gostiju - zaključuje Lena Bogdanović.

Junaci serije
Glavne uloge u seriji tumače: Dragan Mićanović, Anđelka Stević, Lena Bogdanović, Maja Noveljić, Irena Mičijević, Goran Radaković, Milutin Milošević, Milena Predić, Dubravko Jovanović i Srđan Miletić. Reditelj je Dušan Lazarević, izvršni producenti su Goran Stamenković, Iva Đurković i Balša Đogo. Ovo je inače prvi igrani projekat producentske kuće „Emotion”, za sada je u planu snimanje još osam epizoda, a emitovanje bi trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine.

Autor: N. džodan

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Međunarodni filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj Gori

Međunarodni filmski festival „Kustendorf“ u Mokroj Gori

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće održan od 13. do 19. januara u Drvengradu u Mokroj Gori.

kust-v.jpg

U takmičarskom programu ovogodišnjeg "Kustendorfa" biće prikazano 28 filmova iz 18 zemalja sveta, a o nagrađenima će odlučivati međunarodni žiri koji čine: poznata strip autorka i rediteljka Marđan Satrapi, producentkinja i filmska autorka Sara Drajver i poznati holivudski producent Džonatan Vajsgal. Srecijalni gost i promoter "Kustendorfa" biće jedan od najznačajnijih i najpoznatijih glumaca današnjice Džoni Dep, kome će biti posvećena "Retrospektiva velikana". U okviru ovog programa biće prikazani filmovi "Edvard Makazoruki", "San o Arizoni" i "Doni Brasko". Među uglednim inostranim gostima biće i Džim Džarmuš, Kristijan Karion, iranski reditelj Asgar Farhadi, dobitnik "Srebrnog medveda" za najbolju režiju na Berlinskom filmskom festivalu ove godine, Fatih Akin, kome je pripala specijalna nagrada žirija na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, zatim palestinski reditelj Elija Sulejman, poznati ruski reditelj Pavel Lungin, mlada tunižanska rediteljka Radže Amari. Njihova ostvarenja, svrstana u najbolje filmove prošlogodišnje produkcije, biće prikazana u okviru programa "Savremene tendencije", a nakon projekcija svako od poznatih autora držaće radionice mladim filmskim autorima iz celog sveta.
- Želimo da istaknemo zapostavljeni aspekt kinematografije - ljude od kojih ona potiče i koji je održavaju. Sudbina filma u današnje vreme je strašna, on se polako gasi kao forma komunikacije jer jedna video-igra zaradi za nedelju dana do 370 miliona dolara. Film će opstati jedino ako mecenarstvo pomogne u borbi protiv tih agresivnih formi - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, osnivač i selektor festivala "Kustendorf".
U toku "Kustendorfa" svake večeri održavaće se koncerti. Na muzičkoj sceni smenjivaće se "Global Kryner" iz Austrije, francusko-španski sastav "Festicultores Troupe", "Rubl" iz Rusije, špansko-italijanska atrakcija "Tonino Carotone", poznata turska pevačica Ajnur, Vlada Maričić, grupe "Vrelo" i "Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra".

Autor: M. Graf

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Romantična, a izgubljena prošlost

Romantična, a izgubljena prošlost

Završeno snimanje filma Miloša Radivojevića

Snimanje filma „Kako su me ukrali Nemci” reditelja Miloša Radivojevića je završeno, a završetak postprodukcije filma i njegova pojava u javnosti očekuju se na proleće 2010. godine.

film-v.jpg

Film „Kako su me ukrali Nemci” je 16. igrani film Miloša Radivojevića, a poseban je iz razloga što je zasnovan na njegovoj autobiografskoj priči. To je priča o nemačkom oficiru Trećeg rajha koji u uslovima okupacije ostvaruje roditeljski kontakt sa usamljenim dečakom iz provincijskog grada u Srbiji.
Okvirna priča filma „Kako su me ukrali Nemci” smeštena je u 1991. godinu u malo primorsko mestu na obali Jadrana. Tamo već tri decenije živi Aleksa, nedovoljno afirmisani sredovečni pisac, usamljenik koji je namerno porušio sve veze sa prethodnim životom i svojim sunarodnicima. Zaplet počinje u trenutku kada u njegov miran život ušeta Dita, nekadašnja prostitutka koja mu dovodi devojčicu Romi. Iako postoji verovatnoća da je Romi dete Ditine pokojne sestre i Alekse, on odlučuje da devojčicu odvede u obližnji veći grad i preda je Centru za nezbrinuta lica. Na putu do Centra Aleksa će devojčici ispričati priču o svom detinjstvu.
- Glavni junak Aleksove priče je Jelena, njegova majka, a radnja se događa sredinom prošlog veka i obuhvata period od trenutka kad je Aleks začet, 1939. godine, do njegove osme godine. Pored intimne linije radnje, Aleks usput posredno analizira i kritikuje tragičnost socijalnog eksperimenta vremena u kom je rođen - korene i razvoj socijalizma u svom zavičaju, u Jugoslaviji. Na putu do socijalne ustanove, preko svoje priče o detinjstvu Aleks na drugačiji način počinje da posmatra život i budućnost napuštene devojčice Romi. Na televiziji su najnoviji izveštaji o ratnom raspadu zemlje, romantična, a izgubljena prošlost se susreće sa surovom sadašnjošću, Aleks uzima Romi za ruku i kreće drugim putem... - otkriva nam deo radnje Miloš Radivojević, uz koga scenario potpisuju Svetozar Vlajković i Vladislava Vojnović.
Glavne uloge u filmu „Kako su me ukrali Nemci” tumače Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Douglas Henshall, Nebojša Milovanović, Miodrag Krstović, Dara Džokić, Gordan Kicić, Vojislav Brajović i Nada Šargin. Fotografiju potpisuje Radoslav Vladić. Film se radi u produkciji filmske kuće „Testament filmS” iz Beograda, a kao koproducenti pojavljuju se, između ostalih, „Jadran film” iz Zagreba, „Atalanta” iz Ljubljane, sarajevski „Refresh”, „Balkan film” iz Banjaluke, kao i filmske kuće iz Berlina i Budimpešte. Film je podržalo i Ministarstvo za kulturu Srbije.

Prvi diplomac
Reditelj i scenarista Miloš Radivojević (1939), prvi diplomirani reditelj beogradske akademije, autor je nekih od najznačajnijih filmova novog talasa srpske kinematografije. Od njegovog prvog ostvarenja „Bube u glavi” (1969), nizali su se filmovi „Bez” (1972), „Kvar” (1978), „Dečko koji obećava” (1981),”Živeti kao sav normalan svet” (1982),”Una” (1984) „Čavka” (1988), „Uvod u drugi život” (1992), „Ni na nebu ni na zemlji” (1994), „Buđenje iz mrtvih” (2005), „Odbačen” (2007)... Ne treba nikako zaobići ni Radivojevićeve serije i TV filmove: „Gore-dole”, „Otvorena vrata”, „Karlovački doživljaji”.

Autor: E.B.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Predstavljen film o Rambu Petkoviću

Premijera na „Marakani“

1031_zabfilm03_f.jpg

Na konferenciji za štampu povodom novog filma Darka Bajića „O Gringo”, posvećenog liku i delu našeg slavnog fudbalera Ramba Petkovića, pojavili su se njegovi brojni prijatelji sportisti među kojima su bili predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac, kao i čelnici FK Crvena zvezda Vladimir Lukić i Ivan Adžić.
Film o Rambu Petkoviću trajaće devedeset minuta i premijerno će biti prikazan na stadionu „Marakana” u Rio de Žaneiru u maju, a odmah potom i na srpskoj „Marakani”.
- Film smo snimali u Rio de Žaneiru pet nedelja, a drugi deo snimamo u Srbiji, u Beogradu, Nišu i Majdanpeku. Rambo je trenutno jedna od najvećih zvezda Flamenga, aktuelnog šampiona Brazila. Toliko je popularan da smo imali problema sa snimanjem filma na gradskim ulicama, jer bi ga obožavaoci prosto opkolili i tražili od njega autograme - rekao je Bajić.
Rambo Petković je veoma srećan što u 37. godini života igra tako dobro u Brazilu.
- Ove godine sam zaista odigrao sjajno u dresu Flamenga i doprineo da budemo prvaci. Nisam se uobrazio od velike popularnosti, možda sam se samo malo prolepšao. U svakom slučaju, dobio sam nekoliko važnih nagrada ove godine od grada Rio de Žaneira i našao se među pet najboljih fudbalera iz Evrope koji su igrali u Brazilu. Iskoristio sam svoju veliku popularnost da u brojnim emisijama i šou programima u kojima sam gostovao ispričam brazilskom narodu nešto malo o Srbiji, Beogradu, Nišu, Majdanpeku. Radujem se što sam napokon sa Darkom Bajićem snimio film o kome pričamo još od 2001. - rekao je Rambo.

Vladimir Đurić Đura

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Bata Živojinović se priprema za nove serije i filmove

Glumim sa Nemanjom Vidićem

628_batazivojinovic_f.jpg

Glumački velikan Velimir - Bata Živojinović, rekorder po broju snimljenih filmskih i televizijskih uloga, nedavno je imao malu nezgodu kada je slučajno pao sa kreveta na pod i povredio se.
Međutim, Bata se brzo oporavio i dobrog zdravlja ulazi u 2010. godinu, u kojoj ga očekuje uloga u projektu „Montevideo, bog te video”, sa Nemanjom Vidićem i Dejanom Stankovićem.
- Osećam se nikad bolje. Pre par dana sam imao malu nezgodu, slučajno sam pao i ugruvao se, ali nije mi ništa. Trenutno se odmaram i pripremam za uloge koje me očekuju iduće godine - rekao nam je vedro raspoložen Bata Živojinović, koga na proleće očekuju snimanja dva velika projekta.
- Trebalo bi da već u martu ili aprilu snimam seriju „Montevideo, bog te video” koja govori o našim fudbalerima koji su davne 1930. godine osvojili treće mesto na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju. Znam da ću u nekim scenama glumiti sa našim mladim fudbalerima Nemanjom Vidićem i Dejanom Stankovićem, čemu se unapred radujem. Drugi projekat koji me očekuje je film „Pajaco bluz” po scenariju Gordana Mihića, a koji režira Laza Ristovski. Ne znam koju ću ulogu dobiti, ali su mi rekli da je reč o crnohumornoj komediji koja se dešava u doba tranzicije, u kojoj je reč o ljudima koji se ne bave profesijama za koje su se školovali, već se prosto snalaze radeći čudne poslove kako bi preživeli - dodaje Bata.
Pitali smo ga i šta je sa projektom „Valter voda”, ekološkom vodom koja bi se pakovala i prodavala u Kini, gde je Batin lik iz filma „Valter brani Sarajevo” i dan-danas popularan.
- Znam da ljudi koji se time bave i dalje vredno rade na tome. Kina je veliko tržište, treba vremena da se sve to uradi kako treba - kaže Bata.

Blic

Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488
Britani Marfi (1977-2009)

Mlada glumica Britani Marfi (Brittany Murphy), koju znamo po ulogama nežnih i romantičnih heroina, preminula je u trideset i drugoj godini od srčanog udara. Uprkos pokušajima hitne pomoći da je oživi, glumičino srce se konačno zaustavilo u nedelju, 20. decembra, u ranim jutarnjim časovima.
Marfijeva je počela da glumi kada joj je bilo samo 14. godina. Prvu zapaženu filmsku ulogu ostvarila je u tinejdžerskom filmu "Otkačena plavuša" ("Clueless") iz 1995. godine pored Ališe Silverstoun (Alicia Silverstone). Nakon brojnih manje poznatih filmskih i televizijskih uloga, ostvarila je ozbiljnu ulogu u filmu "Neprilagođena" ("Girl, Interrupted") iz 1999. godine, pored Vinone Rajder (Winona Ryder) i Andželine Džoli (Angelina Jolie).
Slede uloge u filmovima "Summer Catch" pored Fredija Princa Džuniora, "8 milja" ("8 Mile") s Eminemom (Eminem), "Upravo venčani" ("Just Married") s bivšim dečkom, Eštonom Kučerom (Ashton Kutcher), "Ljubav i druge katastrofe" ("Love and Other Disasters"), "Uptown Girls", gde igra dadilju Dakoti Fening (Dakota Fanning), "Mala crna knjižica" ("Little Black Book") i "Grad greha" ("Sin City"). Odlične kritike je dobila za vrlo zahtevnu dramsku ulogu u filmu "Nikom ni reči" ("Don't Say a Word") pored Majkla Daglasa (Michael Douglas). Poslednjih godina smo je mogli čuti u filmovima "Ples malog pingvina" ("Happy Feet") i "Good Boy!", u kojima je pozajmljivala glasove glavnim likovima.
Marfijeva je često bila meta tabloida zbog svog burnog ljubavnog života, ali i problematičnog fizičkog izgleda. Dva puta je bila verena, da bi se udala tek nakon trećeg pokušaja, 2007. godine, za reditelja Sajmona Mondžeka (Simon Monjack), koga je upoznala na snimanju filma "White Hotel". Što se tiče fizičkog izgleda, doživela je brojne transformacije od prilično krupne brinete u filmu "Otkačena plavuša" do sićušne plavuše punih usta, kakvu je publika zna iz kasnijih uloga. Zbog svoje figure glumica je često bila na meti paparaca i žute štampe, koja je tvrdila da boluje od anoreksije.
Britani Marfi je ove godine snimila dva filma čija se premijera očekuje naredne godine - film "Something Wicked" je u fazi postprodukcije, dok je novi film Silvestera Stalonea (Sylvester Stallone) - "The Expendables", u završnoj fazi. Filmove "Shrinking Charlotte" i "Poor Things" nikada neće završiti.

Natrag