Novosti i događaji iz sveta muzike

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.686
Preminuo pionir elektronske muzike: Uticao je čak i na Dejvida Bouvija
Preminuo je Florijan Šnajder iz nemačkog elektronskog benda Kraftverk, potvrđuje Bilbord. Imao je 73 godine
Izvor: B92
Foto: Getty Images, Mike Coppola / Staff





















Foto: Getty Images, Mike Coppola / Staff​

Šnajder je stvorio uticajnu grupu i multimedijalni projekat Kraftverk sa Ralfom Huterom 1970. godine.

Kraftverk, koristeći elektronske instrumente koji uključuju domaće i prilagođene uređaje, široko je zaslužan za pionirsku elektronsku muziku i utiče na različite žanrove širom muzičkog spektra, uključujući hip-hop, sint-pop i rok sa svojim eksperimentisanjem i tehničkim inovacijama.

Pokojni Dejvid Bouvi takođe je prepoznao Šnajderov uticaj na njegovu umetnost. Na Bouvijevom albumu "Heroes" iz 1977. godine, legendarni umetnik je po ovom muzičaru naslovio svoju instrumentalnu numeru "V-2 Schneider".

Šnajder, koji je svirao sintisajzer, flautu, saksofon i još mnogo toga, a bio je i prateći vokal - napustio je bend 2008. nakon četiri decenije rada.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
DILAN PRIZNAO: ŽAO MI JE ŠTO JA NISAM NAPISAO “ANGIE” UMESTO STONESA… ILI BAREM “WILD HORSES”

43750317_10160852314860696_676754840029757440_n.jpg

Bob Dilan/Photo: facebook@bobdylan

Legendarni muzičar i nobelovac Bob Dilan dao je uvid u proces svoga kantautorstva, osudio je smrt Džordža Flojda i u retkom intervjuu objavljenom u petak, rekao da bi želeo da je napisao baladu koju potpisuju Rolling Stonesi – “Angie”.

Dilanov opširni razgovor za New York Times njegov je prvi intervju od 2017. godine, a dolazi samo nekoliko dana uoči izlaska njegovog novog albuma, prvog u osam godina.

Čovek koji se smatra jednim od najuticajnijih kantautora u svetu, otkrio je šta motiviše njegovu kreativnost i značenja u pozadini novih pesama koje su prepune popkulturnih referenci iz poslednjih pet decenija.

“Rough and Rowdy Ways” će biti objavljen 19. juna.

Dilan (79) objavio je tri singla ranije ove godine, uključujući i 17-minutnu pesmu, “Murder Most Foul”, inspirisanu ubistvom američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine.


Dilan je rekao da pesme dolaze iz toka svesti.

– Većina mojih nedavnoh pesama je takva. Stihovi su stvarni, opipljivi, nisu metafore. Deluje da pesme same sebe poznaju i da znaju da ih mogu otpevati, vokalno i ritmički. Na neki način se same pišu i računaju na mene da ih pevam – rekao je američkom hroničaru Daglasu Brinkliju u intervjuu.

Osvrnvši se na smrt crnca Džordža Flojda kome je bili američki policajac klečao na vratu dok nije preminuo, Dilan je rekao da mu se “beskrajno smučilo što je video da je čovek tako mučen do smrti.

– Bilo je više nego ružno. Nadajmo se da će pravda doći brzo za Flojdovu porodicu i za naciju.

Dilan je otkrio da je uživao da radi s Eaglesima i Rolling Stonesima, koji su samo neke od kulturnih referenci na njegovo novom albumu.

Kad je upitan koju bi pesmu od Stonesa voleo da je napisao, odgovorio je, “možda ‘Angie’, ‘Ventilator Blues’ i šta još, da vidim. Oh, da, ‘Wild Horses'”.


HL/Izvor: jutarnji.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Nik Kejv nastupa 23. jula pred praznom salom u Londonu, prenos onlajn


Nik Kejv je objavio prvi trejler, kojim najavljuje lajv strim solo nastup u londonskoj Aleksandra palati 23. jula.

Na nastupu pod nazivom "Idiot Prayer", frontmen The Bad Seeds će izvoditi sopstvene numere na unikatan način, prenosi NME.

"Uvek sam voleo da sviram rekonstruisane verzije mojih pesama, jer ih tako dovedem do njihove suštinske forme i naznačim svaku reč u tekstu. Tokom karantina, u tišini, mi je pala na pamet ideja da bih mogao, pored toga što ih snimam, da i ekranizujem to izvođenje. Tako smo formirali tim koji se sastoji od kamermana, ton majstora i video urednika da to i realizujemo", rekao je Kejv.

(N1)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
PREMINUO LEGENDARNI PITER GRIN, JEDAN OD OSNIVAČA FLEETWOOD MACA

Peter-Green-1.jpg


Piter Grin, gitarista i suosnivač Fleetwood Maca, umro je u 73. godini.

Grinova porodica potvrdila je njegovu smrt u izjavi za BBC.

– S velikom tugom porodica Pitera Grina vas obaveštava da je Piter preminuo ovog vikenda, mirno, u snu. Više detalja saopštićemo u narednim danima.

Londonski blues gitarista prvi put je zasijao početkom 1965. godine, kada su ga izabrali kao zamenu Eriku Kleptonu u Bluesbreakersu Džona Majala.

– Možda sada nije bolji (od Kleptona). Ali čekajte … on će biti najbolji – rekao je Majal tada svom producentu.

maxresdefault-8.jpg


Dve godine kasnije, Grin i kolega iz Bluesbreakersa i bubnjar Mik Flitvud osnovali su svoj bend, kasnije poznat jednostavno kao – Fleetwood Mac. Dvojac će kasnije zaposliti još jednog veterana Bluesbreakersa, basistu Džona Mekcija.

Grin je bio jedan od osam članova Fleetwood Maca koji su uvršteni u Rock and Roll Hall of Fame 1998. godine. Bluz gitarista takođe je bio svrstan na 58. mesto na liszi 100 najvećih gitarista Rolling Stonea.


HL/Izvor: rollingstone.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
ODLAZAK LEGENDE NOVIH FOSILA: Preminuo Rajko Dujmić

9018_rajko-dujmic2_f.jpg


Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio teške povrede u Rijeci je umro legendarni kompozitor i muzičar Rajko Dujmić.


Pre nekoliko dana Dujmić je sa suprugom boravio u njihovoj vikendici u Gorskom kotaru, između Zagreba i Rijeke i otišao je u automobilu Volksvagen Tiguan u Delnice da kupi rođendanski dar supruzi. Zbog velike brzine Dujmić je u mestu Stari Laz izgubio kontrolu nad vozilom i pao u provaliju desetak metara duboko. Dobio je teške povrede glave i bio je priključen na respirator, ali je podlegao ozledama.
Dujmić je bio vođa grupe Novi Fosili, izuzetno popularne u bivšj Jugoslaviji, a njihovi se hitovi slušaju i danas. U vreme dok su svirali Novi fosili Dujmić je sa njima radio na albumima koji su prodani u više od 500.000 primeraka. Najpoznatiji hitovi koje je napisao su ”Plava košulja”, ”Tonka”, ”Ključ je ispod otirača”, ”Šuti moj đečače plavi” i mnogi drugi. U međuvremenu je napustio Fosile, pa je čak vodio spor smiju li koristiti to ime za grupu koja više ne deluje u istom sastavu.
Imao je problema i sa narkoticima i alkoholom, a zbog toga i zbog sumnji na porodično nasilje završio je i u zatvoru.

(Novosti)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.466
Otvoren Nišvil 2020 onlajn: Evo gde možete da gledate festival

Direktor Nišvila Ivan Blagojević danas je ispred Nišvil džez muzeja u Niškoj tvrđavi predstavio program i otvorio "Nišville 2020 online".

zvor: B92, Tanjug



5115001565f3538e9e85e5253223225_v4_big.jpg



Ovaj festival će se, od danas do nedelje 16. avgusta održavati na Letnjoj pozornici - bez prisustva publike ali uz live stream putem ovog linka.

Tom prilikom predstavljen je i "Nišville jazzcycle" - jedinstveno vozilo (na pedale) za sedam muzičara, sa kojeg su niški džezeri izveli program džez standarda.


Umesto tradicionalnog presecanja vrpce, direktor Nišvila je otvorio ovo specifično festivalsko izdanje presecanjem lubenice, uz prigodne zvuke velikog džez hita Herbija Henkoka "Watermelon man".

"Ovom prilikom podsećamo na neka davna vremena i ovaj performans danas je naš omaž svim manifestacijama koje su morale da budu otkazane i svim muzičarima koji ne mogu da se bave svojim poslom", rekao je Blagojević i izrazio nadu da će se drugi deo Nišvil festivala ipak održati pred publikom od 17. do 20. septembra.

Dvadesetak koncerata pratećeg i glavnog festivalskog programa i nekoliko pozorišnih predstava održaće se na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu.




(kaže ćale,pozdravi Crvenu,i nek uživa bar ovako,korona nas sve........da ne lajem,poz od Kaće)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Preminula Isidora Žebeljan

Isidora-Zebeljan-foto-BETA-srpska-akademija-nauka-i-umetnosti.jpg


Jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Njen odlazak je veliki gubitak za SANU i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu, navodi se u saopštenju SANU.

Kako javlja RTS, Žebeljan preminula je posle duge bolesti.

Kompoziciju je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Vlastimira Trajkovića, a od 2002. je bila profesorka kompozicije na istom fakultetu, i to kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006, a za redovnog 2012. godine. Pored toga, bila je član Svetske akademije umetnosti i nauke.

Pažnju internacionalne javnosti Isidora Žebeljan je privukla operom "Zora D", koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Ser Dejvida Pauntnija. Od tada je neprekidno dobijala porudžbine najznačajnijih svetskih festivala, ansambala i institucija, od Venecijanskog bijenala do Fondacije Berlinske filharmonije.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

Njene kompozicije se redovno izvode po čitavoj Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku, Americi, Africi i Australiji. Autorski kompakt diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film.

Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere "Zora D", "Maratonci", "Simon izabranik", "Dve glave i devojka", "Nahod Simon"; orkestarska dela "Кonji Svetog Marka", "Zujte strune", "Escenas picaras"; koncertantna dela "Igra drvenih štapova" za hornu i gudače, "Frula i flamingosi" za klarinet i orkestar; "Tri čudne ljubavi" za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar "Rukoveti".

Brnabić: Nenadoknadiv gubitak
Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća porodici, kolegama, studentima i prijateljima kompozitorke Isidore Žebeljan.

"Odlazak Isidore Žebeljan nenadoknadiv je gubitak za našu kulturu, muzičku i pozorišnu umetnost ali i za sve mlade generacije studenata kojima je nesebično delila svoje znanje", navela je premijerka.

Ona je dodala da je Žebeljan, tokom svoje dugogodišnje i izuzetno bogate i uspešne karijere ostavila neizmeran trag svojim raskošnim talentom.

"Draga Isidora, hvala Vam na ogromnom talentu i znanju koji ste nesebično delili, na istrajnosti i toplini, kao i na svom prepoznatljivom talentu i znanju", dodala je Brnabić.

Vukosavljević: Inovativna i jedinstvena

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti Isidore Žebeljan uputio je telegram saučešća u kojem je naveo da je ona bila muzički stvaralac velike magnitude.

"Potresen vešću o iznenadnoj i preranoj smrti Isidore Žebeljan, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam iskreno i duboko saučešće njenoj porodici, prijateljima, poštovaocima njenog dela i članovima SANU.
Bila je muzički talenat i stvaralac velike magnitude, kreativna, inovativna i jedinstvena. Njena dela bila su prepoznata, izvođena i visoko cenjena na svim meridijanima i kod publike istančanog ukusa", naveo je on.

Ministar je dodao da je Žebeljan postala savremeni klasik u neklasičnom maniru.

"Ostaće upamćena kao jedan od korifeja srpske umetničke muzike s početka 21. veka i jedna od najznačajnijih kompozitorki u istoriji naše kulture", naveo je Vukosavljević.

(N1)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Preminuo legendarni gitarista Edi Van Halen u 65. godini od raka!

Jedan od najvećih svetskih gitarista izgubio bitku sa opakom bolešću

230337_profimedia0561812722_ls.jpg


Edi Van Halen, jedan od najvećih rok gitarista i jedan od osnivača izuzetno uspešnog rok benda nazvanog po njemu i njegovom bratu bubnjaru, umro je danas od raka, objavio je na Tviteru njegov sin Volfgang.

"Ne mogu da verujem da moram da ovo da napišem, ali moj otac Evard Lodevijk van Halen izgubio je jutros dugu i tešku bitku s rakom", naveo je u tvitu Volfgang van Halen, i sam bas gitarista koji je svirao sa ocem u bendu, javlja Rojters.

Edi i njego brat Alek osnovali su grupu "Van Halen" ranih 70-ih prošlog veka u Los Anđelesu, gde su stekli kultni status i pre nego su 1978. godine objavili svoj prvi album.

Album je bio 19. na Bilbordovoj listi, što predstavlja jedan od najuspešnijih debija u toj deceniji.

(Stil.kurir)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
THE BOSS PUSTIO KAMERE IZA KULISA… STIGAO PRVI TREJLER ZA DOKUMENTARAC O BRUSU SPRINGSTINU

Bruce-Springsteen-1024x512.jpg


Dokumentarni film “Bruce Springsteen’s Letter To You” trebao bi se pojaviti na platformi Apple TV, 23. oktobra i pratiće izdavanje istoimenog albuma koji je popularni The Boss uradio sa E Street bendom.

Dokumentarac prati priču tokom snimanja albuma i uključuje uživo odsviranih svih 10 pesama sa novog izdanja.

Kako se navodi u saopštenju “obožavaoci širom sveta dobiće pogled iza kulisa kreativnog procesa kultnog umetnika”.

Scenario je napisao Springstin, a režiju je uradio njegov česti saradnik Tom Zimni. Opisan je kao “posveta E Street Band-u, samoj rok muzici i ulozi koju je odigrala u njegovom životu”.

Podsećamo, muzičar je pre nekoliko dana izjavio da u bliskoj budućnosti planira da završi “mnogo projekata”, uključujući “izgubljene albume” koje će objaviti iz svoje arhive.


(Headliner.rs)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Preminuo Kićo Slabinac

Izvor: B92

Legendarni hrvatski pevač Krunoslav Kićo Slabinac (76), kome su ugrađena tri bajpasa krajem jula, preminuo je jutros, prenose regionalni mediji.

Preminuo je jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri meseca. On je početkom prošlog meseca, kako je pisao Jutarnji, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja priključen na respirator.

Slabinac je operisan u KBC-u Zagreb, gde se prvo nije oporavljao po planu zbog problema sa zarastanjem grudne kosti izazvanog viškom kilograma.

Nakon toga je, kako piše Jutarnji list, dobio bolničku infekciju, a potom i upalu pluća.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne sudove. Uprkos uspešnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađena tri stenta, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba.

Slavonski muzičar je proteklih meseci još nekoliko puta bio operisan, a iako su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti nabolje, lekari su ih u više navrata spremali i za ono najgore. Iza Kiće su ostali njegovi neutešni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavatelji.




 
Natrag
Top