Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PESNIK U DUŠI, ROKER U SRCU… PROŠLO JE (NEVEROVATNIH) 48 GODINA OD SMRTI DŽIMA MORISONA

2017_JimMorrison1_PA_04011769fc32cc1ea85028.jpg


Danas se navršava 48 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja, Trijumfalne kapije i Luvra.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa grupe The Doors i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu šokirala je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje i 48 godina posle smrti.
Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme Doorsa postale obavezne u kompilacijama radio stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.


Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan.
Najpoznatije pesme Doorsa je teško odabrati, ali tu su “The End”, “When the Music is Over”, “Light my Fire”, “Crystal Ship”, “LA Woman”, “Riders on the Storm”, “Break on Through”…

Uticao je na mnoge umetnike, među kojima su i Peti Smit, Jan Kertis i Igi Pop.
Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je “Rembo u kožnoj jakni”.

Za života je uspeo da objavi dve knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma “Wilderness” i svetski poznat “The American Night”.

Umetnik je bio jedan od malobrojnih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzitet u Kaliforniji – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.


Morison je sebe prvenstveno smatrao pesnikom, a jednom prilikom je rekao: – Ako moja poezija teži da dostigne bilo šta, to je da oslobodi ljude od ograničenog toka života u koji gledaju i osećaju.
Sahranjen je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Žan-Batist Poklen – Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

HL/Izvor: beta
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ROCK OPERA I HITOVI BENDOVA QUEEN, DEEP PURPLE, EKV, BEATLES… NA OTVARANJU BELGRADE BEER FESTA

Rock-Opera-autor-Foto-Centar-1024x576422db84331ec234f.jpg


Ostalo je još dve nedelje do početka 17. Belgrade Beer Festa, a otvoriće ga jedinstveni muzički spektakl – Rock opera.
Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i novosadskog Big benda, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, se vredno sprema za ovaj koncert, jer će im to biti prvi nastup na otvorenom i pred tako brojnom publikom.

Članovi Rock Opere ne kriju uzbuđenje što će sa tako velikom publikom razmeniti energiju na najlepši mogući način kroz muziku, izvodeći antologijske rok hitove, a veruju i da će prisutni na Ušću pevati sa njima.

Zato za sredu 14. avgust na Ušću pripremaju poseban repertoar na kome će se naći više od 20 dobro poznatih rok numera: “We will rock you”, “Eye of the tigar”, “Smoke on the water”, “Par godina za nas”, “Bohemian rhapsody”, “Ljuljaj me nežno”, “Stairway to heaven”, “Simply the best”, “Proud Marry”, “Help”, “We are the champions”… koje će izvoditi solisti hora Opere Srpskog narodnog pozorišta, ali i poznati umetnici, poput glumice Jelene Gavrilović.

Dirigent, Fedor Vrtačnik kaže da je Rock opera u potpunosti prilagođena novoj generaciji slušalaca i konzumenata dobre muzike i dodaje:
– Koncept Rock opere je podjednako pristupačan za sve generacije koje prepoznaju istinski kvalitet koji daleko odstupa od već viđenih klišea, jeftinih i nametnutih standarda.

Ovaj projekat nameće nove standarde izrade muzičkih aranžmana, interpretacije i samog muziciranja, posebno kada se izađe iz akustičnih sala. Producent Rock opere Predrag Cvetković kaže:
– Rock opera će se konačno predstaviti pred publikom, koja nije „numerisana“ po sedištima, već će nesebično moći da prati energiju i uživa u jednom rock spektaklu, koji zvuči i izgleda kao svetski muzički koncerti. Ja sam siguran da je nastup Rock opere na Beer festu samo početak naše saradnje sa festivalima širom Evrope, te da će jedan ovakav projekat vrlo brzo zaintrigirati umetnike širom sveta sa kojima ćemo rado sarađivati.

Za Rock operu, kao i za sve druge koncerte na Beer Festu, ove godine će po prvi put posetiocima biti omogućeno da program prate iz VIP zona u kojima će uz ALL YOU CAN DRINK VIP PASS biti omogućena neograničena konzumacija pića tokom cele večeri.

Za pristup VIP zoni neophodno je prvo skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju KeepApp, preko koje se aktivira VIP pass, očitavanjem jedinstvenog QR koda.

Aplikacija KeepApp će od avgusta biti dostupna na Google Play i App Store-u, a promo cena VIP passa za Beer Fest će iznositi 2.000 dinara.
Uživanje u VIP zonama će biti omogućeno i posetiocima Music Weeka i Noći muzike, koji se posle Beer Festa održavaju takođe na Ušću, a u okviru Cloud festivalske platforme.


(Headliner)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PRVI PUT OBJAVLJEN SNIMAK IZ 1979… OVAKO SU AC/DC PRE 40 GODINA PRAŠILI “HIGHWAY TO HELL”

acdc19731980booktop_638-1024x686abd1ab2053d960a7.jpg


Iako i dalje nema potvrde o mogućoj povratničkoj turneji naredne godine, australijske legende AC/DC su putem društvenih mreža obeležile 40. godina od objavljivanja njihovog čuvenog albuma “Highway To Hell”, poslednjeg ikada sa pevačem Bonom Skotom, o čemu smo već pisali.

U čast tog velikog jubileja bend je sa čitavim svetom podelio i do sada neobjavljeni nastup na holandskoj televiziji tokom promocije i izvođenja čuvenog istoimenog hita 1979. godine:



(Headliner)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
THE BOSS POSTAJE REDITELJ… SPRINGSTIN ZA SEPTEMBAR NAJAVIO PREMIJERU FILMA KOJI JE SAM REŽIRAO

ws-1024x5972e08e0b493b9c414.jpg


Brus Springstin je najavio film o svojoj karijeri, koji je neka vrsta nastavka nedavno objavljenog albuma, a premijera je zakazana za septembar.
Album pod nazivom “The record” oborio je čak i Madonu sa vrha liste najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji i to u prvoj nedelji nakon objavljivanja, prenosi NME.
Springstin je otkrio početkom jula da će film “Western Stars”, koji je režirao on lično, kao i Tom Zimni, uskoro ugledati svetlost dana.
Kako je najavljeno, film će se uglavnom sastojati od snimaka sa nastupa slavnog muzičara kroz karijeru.


(
HL/Izvor: nme.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
NIRVANIN KONCERT “LIVE AND LOUD” STIŽE NA VINIL I STREAMING SERVISE

1024px-Nirvana_1993_croppedd35ce8fd7ce73b21.jpg


Nirvanin legendarni koncert “Live and Loud” održan 13. decembra 1993. u klubu Pier 48 u Sijetlu bio je centralni deo MTV novogodišnjem programu dve sedmice kasnije, a sada će, od avgusta tačnije, postati dostupan i na vinilu kao i na streaming servisima.

Ceo set od 17 pesama iz svih razdoblja karijere biće podeljen na dve ploče, a dolazi s replikom backstage propusnice koja će služiti kao kartica za download. Album “Live and Loud” biće objavljen 30. avgusta.

Sam koncertni film čija je skraćena verzija izvorno emitovana na MTV-u prethodno je objavljen na DVD-u i CD-u kao dio deluxe reizdanja albuma “In Utero”. Reč je o drugom koncertnom filmu Nirvane koji ove godine dobija samostalno izdanje na vinilu, nakon što je u aprilu objavljen album “Live at the Paramount” iz 1991. godine.


“Live And Loud”, spisak pesama:
‘Radio Friendly Unit Shifter’
‘Drain You’
‘Breed’
‘Serve The Servants’
‘Rape Me’
‘Sliver’
‘Pennyroyal Tea’
‘Scentless Apprentice’
‘All Apologies’
‘Heart-Shaped Box’
‘Blew’
‘The Man Who Sold The World’
‘School’
‘Come As You Are’
‘Lithium’
‘About a Girl’
‘Endless, Nameless’

(Headliner)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
EVO KAKO DA ČUJETE CEO ORIGINALNI WOODSTOCK… 15. AVGUSTA OD 17.07 AMERIČKA RADIO STANICA WXPN EMITOVAĆE SNIMAK ČITAVOG FESTIVALA

Tačno u 17:07, u četvrtak 15. avgusta, započeće emitovanje snimaka iz 1969. godine, i to svih odsviranih koncerata, zajedno sa pauzama i najavama nastupa

travel-woodstock-1969-1024x6928060418ad29dd872.jpg


Iako je propalo održavanje koncerta Woodstock 50, kojim je trebalo da bude obeleženo pola veka od originalnog festivala, još uvek postoje drugi načini da se prigodno prisetimo ovog jubileja.

Filadelfijska radio stanica WXPN je najavila da će emitovati kompletan originalni snimak Vudstok festivala, tačno 50 godina nakon održavanja.
Tačno u 17:07, u četvrtak 15. avgusta, započeće emitovanje snimaka iz 1969. godine, i to svih odsviranih koncerata, zajedno sa pauzama i najavama nastupa.

Ovo je kompletan raspored emitovanja koje možete da SLUŠATE OVDE:


Četvrtak, 15. avgust

5:07 p.m. – Richie Havens
7:10 p.m. – Swami Satchidanadna
7:30 p.m. – Sweetwater
8:30 p.m. – Bert Sommer
9:20 p.m. – Tim Hardin
10:20 p.m. – Ravi Shankar
11:20 p.m. – Melanie
11:55 p.m. – Arlo Guthrie

Petak, 16. avgust

12:55 a.m. – Joan Baez
12:30 p.m. – Quill
1:20 p.m. – Country Joe McDonald
2 p.m. – Santana
3:30 p.m. – John B. Sebastian
4:45 p.m. – The Keef Hartley Band
6 p.m. – The Incredible String Band
7:30 p.m. – Canned Heat
9 p.m. – Mountain
10:30 p.m. – Grateful Dead

Subota, 17. avgust

12:30 a.m. – Creedence Clearwater Revival
2 a.m. – Janis Joplin
3:30 a.m. – Sly & The Family Stone
5 a.m. – The Who
8 a.m. – Jefferson Airplane
2 p.m. – Joe Cocker
6:30 p.m. – Country Joe & The Fish
8:15 p.m. – Ten Years After
10 p.m. – The Band

Nedelja, 18. avgust

12 a.m. – Johnny Winter
1:30 a.m. – Blood, Sweat & Tears
3 a.m. – Crosby, Stills, Nash & Young
6 a.m. – The Butterfield Blues Band
7:30 a.m. – Sha Na Na
9 a.m. – Jimi Hendrix


(HL/Izvor: espreso.rs/nme.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Belgrade Beer Fest

68835068_2694089367288754_2855708623940616192_n8f431ed8ef35d402.jpg


Važna informacija! Zbog najave izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova početak festivala pomeramo na četvrtak 15. avgust, a većinu programa sa tog dana pomeramo na ponedeljak 19. avgust. Uskoro više informacija o finalnim satnicama! Vidimo se u četvrtak!

(Zvanična Facebook stranica Belgrade Beer Festa)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BINA U BEKENHEMU NA KOJOJ JE POČEO DEJVID BOUVI DOBILA STATUS ZAŠTIĆENE KULTURNE BAŠTINE

tumblr_o6ru49ZCbH1snb6qwo1_1280-1024x7195aecf58a2043d8d7.jpg


Bina na kojoj je nastupio Dejvid Bouvi ubrzo nakon što je objavio prvi singl “Space Oddity” dobila je drugostepenu zaštitu. Muzičar je nastupio pred malobrojnom publikom u parku Croydon Road Recreation Groundu u Engleskoj 16. avgusta 1969.

Bina iz 1905. godine nalazi se u Bekenhemu, gradu u kom je živeo sa Meri Finigen. Ubrzo nakon “Space Oddity”, Bouvi je sa prijateljima organizovao festival Growth Summer.

Bina je pre 50 godina bila središte jednodnevnog festivala, u čijoj je organizaciji učestvovao Bouvi, da bi kasnije nastupio i takmičio se na njemu.

Događaj je osmišljen da bi se prikupio novac za stalnu bazu za projekat Beckenham Arts Lab, koji su Meri i Dejvid započeli kao folk klub u zaleđu obližnjeg paba “Three Tuns”.

download-1-2-750x502eee0ed6571c24b0d.jpg


To je kasnije Bouvija inspirisalo na pisanje sedmominutne pesme “Memory Of A Free Festival”.

Generalni direktor vladine agencije Historic England Dankan Vilson rekao je:

To je retko preživeli komad gvožđa iz istorijske livnice. Ali njegov značaj kao mesta koje je inspirisalo Dejvida Bouvija pokazuje nam koliko naša istorijska mesta mogu da budu moćna i koliko je važno da ih zaštitimo kako bi ona i dalje nadahnjivala ljude u godinama koje dolaze.

Prve bine u Engleskoj sagrađene su u vrtovima Kraljevskog hortikulturnog društva u Kensingtonu u zapadnom Londonu, koji je otvoren 1861. godine.

Bina na kojoj je prvi nastup održao Dejvid Bouvi, dobila je drugi stepen zaštite na predlog orgaizacije Historic England. Festival, koji navršava 50 godina, biće održan u subotu. 17. avgusta.


Izvor: BBC News na srpskom
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Poginuo reper Gru
Slavni srpski reper Dalibor Andonov, poznatiji pod umetničkim imenom Gru, poginuo je danas kod Nautičkog kluba "Zemun" nakon što je tokom vožnje kajtom upao u vodu.

IZVOR: B92, BLIC.RS



Foto: Printscreen YouTube/IDJVideos.TV
























Andonov je tragično nastradao oko 15 časova i 20 minuta, a iz vode su ga izvukli prijatelji. Hitna pomoć je stigla na mesto događaja, a lekari su konstatovali smrt.

Dalibor Andonov je rođen u Dimitrovgradu 8. marta 1973. godine. U Beogradu je završio Srednju mašinsku školu, i studirao na Višoj poslovnoj školi.

Nakon što je 1995. godine izdao jedan od prvih rep album u Srbiji, pod nazivom "Da li imaš pravo", Gru je 1996. izdao komercijalno najuspešniji rep album u Srbiji ikada "Gru2", postavši predvodnik stare škole domaće repa koju su činili C-Ya, Who Is The Best, Rhytm Attack, Monteniggers.

Na njemu su se našli veliki hitovi "5-ak", "Biću tu", "Srce" i emotivna pesma "Dosta mi je svega", a sam album je uspostavio dobar balans između komercijalnog i andergraund repa.

Poslednji album "The Ultimate Collection" izdao je 2009. godine, posle čega i nekoliko singlova. Godine 2010. godine sa popularnim članom grupe Bad Copy Ajs Nigrutinom snimio je spot za povratničku pesmu "I dalje me žele".

Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece.



Reper koga su poštovale generacije, voleo je život i adrenalin
Jedna od pesama koja je proslavila Grua i postala njegov prvi veliki hit je "Biću tu", sa albuma "Da li imaš pravo" iz 1995. godine.

IZVOR: B92

Foto: Printscreen YouTube/Gru Official Channel























Pesmu je pratio i provokativni spot, snimljen godinu dana kasnije, u kome su se pojavile devojke iz, u to vreme još nepostojeće grupe Models, a ispod njih su bili ispisani nasumično izabrani brojevi, po uzoru na reklame za hot-lajn telefonske linije.

Ti brojevi su, međutim, zaista postojali, zbog čega je kasnije u, izmenjenoj verziji spota, preko njih postavljen natpis rasprodato.

Pre četiri godine, povodom 20 godina od izlaska jednog od svojih najvećih hitova, Gru je, sa reperom Gazda Pajom, kao i nekima od aktera originalnog "kontroverznog" spota iz 1995. (Ivanom Stamenković Sindi i Igorom Lazićem Nigorom) snimio spot za remiks te pesme, pod naslovom "Biću tu / 20 godina kasnije".





Muzikom je počeo da se bavi odmah nakon srednje škole. Posle posle prva dva albuma iz 1995. i 1996. ("Da li imaš pravo" i "Gru2"), sledeći je "Vetrenjače" izdao je 1999. godine, a četvrti "Beograd", 2003.

Pesma "Stara škola, nova škola", na neki način je označila dolazak novog talasa srpskog repa, i to od repera koga će svi kasniji muzičari nastaviti da poštuju kao jednog začetnika tog žanra na ovim prostorima.

Radio je i kao di-džej, a tokom svoje karijere, osim s reperima kao što su Ajs Nigrutin i Marčelo, sarađivao je sa brojnim muzičarima među kojima su Tijana Dapčević, Del arno bend (sa kojim je snimio remiks pesme "5ak"), Bajaga i instruktori, Montenigers i Vasil Hadžimanov.

Dalibor Andonov Gru se, osim repom, bavio i sportom. Trenirao je vaterpolo, a u slobodno vreme je voleo košarku, kao i adrenalinske sporotve, kao što su skijanje, snoubording i kajting.



 
Poslednja izmena:
Natrag
Top