Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BAŠ DOBRA VEST… THE WHO PLANIRAJU NOVI ALBUM I TURNEJU U 2019. GODINI

Pete-Townshend-2310x1317_c63ff3a5dda5b0c8b.jpg


Bend koji je obeležio ’60. i ’70. godine prošlog veka, legendarniThe Who, najavio je izlazak novog albuma ove godine, ali i potvrdio severnoameričku turneju.

Nova ploča bi u tom slučaju bila prva posle 2006. godine i albuma “Endless Wire”, a i na nju se čekalo 24 godine, od izlaska albuma “It’s Hard” 1982. godine. Piz Tauzend je za Rolling Stone rekao kako je napomenuo Live Nationu da neće odrađivati turneju ako nemaju nove pesme, a čak je i odbijao da potpiđe bilo kakav ugovor i dodao da to nema veze s tim da želi hit album ili da uopšte The Who treba da imaju album.


– Reč je jednostavno o ličnom razlogu. U pitanju je moj ponos, osećaj sopstvene vrednosti i ponosa kao umetnika koji stvara muziku – rekao je Pit. Za sada neimenovani album trenutno ima 15 demo snimaka koje je sve snimio i napisao Tauzend prošle godine. Rodžer Daltri bi tokom godine trebalo da snimi vokalne deonice, a kraj godine bi trebalo da donese novi album na tržište.

– U pitanju je kombinacija tamnih balada, teških rock stvari, eksperimentalne elektronike, sampleova i tipičnih Who pesama koje počinju s gitarom koja daje yanga-dang zvuk – “plastično” je objasnio Pit.


HL/Izvor: Musix-box.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MALO DOKUMENTARAC, MALO KONCERTNI FILM, A DELOM GROZNIČAVI SAN… SKORSEZE REŽIRA NOVI DOKUMENTARNI FILM O BOBU DILANU

DYLAN-BLANK-ON-BLANK-553edc380aa0d9c00.jpg


Martin Skorseze će režirati novi koncertni dokumentarni film na Netfliksu koji će se baviti turnejom Boba Dilana pod nazivom “Rolling thunder revue”.

Dokumentarac “Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story” će prikazati detalje iz turneje koja se odigravala tokom 1975. i 1976. godine, kada je Dilan okupio saradnike poput Džoan Baez, Ti Boun Barneta ili Mika Ronsona.

Netfliks je novi film opisao kao “delom dokumentarac, delom koncertni film, delom grozničavi san”, ali nisu rekli tačan datum objavljivanja. U filmu će se naći i snimljeni intervjui sa Dilanom.

Ovo nije prvi put da se slavni reditelj bavi Dilanovim delom. Režirao je Gremijem nagrađeni dokumentarac “No direction home” iz 2005. koji je prikazao Dilanovu umetničku evoluciju od 1961. do 1966, “od folk pevača do protestnog pevača, a potom i od glasa generacije do rok zvezde”.


(Headliner.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
AKO STE PRI KINTI… DEJVID GILMUR PRODAJE SVOJIH 120 GITARA U DOBROTVORNE SVRHE. NEKE OD NJIH SU STVARNO LEGENDARNE…

19145ccb6a7d25486.png


Dejvid Gilmur, gitarista i pevač jedne od najvećih grupa svih vremena Pink Floyd rekao je da će njegovi instrumenti “doneti radost” drugim ljudima i sakupiti sredstva za važne ciljeve.
– Ove gitare su prema meni bile veoma dobre – rekao je Gilmur i dodao:
– One su moji prijatelji. Dale su mi puno muzike. Jednostavno mislim da je vreme da produže dalje i služe nekom drugom. Imao sam svoje trenutke s njima. Naravno, novac koji će skupiti će doneti puno toga dobrog u svetu, i to mi je namera.
Među 120 gitara koje će otići na aukciju u Njujorku naći će se i njegova “signature” gitara, crni Fender Stratocaster na kome je odsvirao klasike “Comfortably Numb”, “Money” i “Shine On You Crazy Diamond”.
Na prodaju će biti i njegov 12-ožičani Stratocaster na kome je napisao “Wish you were here!, kao i šestožičani Ovation na kome je uživo svirao “Comfortably Numb” tokom najvećeg dela koncertne karijere.
Da li ste pri kinti…?


HL/Izvor: rollingstone.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MAJKL DŽEKSON I DŽORDŽ HARISON NA BBC RADIJU 1: PRONAĐEN IZGUBLJENI INTERVJU IZ 1979.

George-and-Michael-1024x7028fa3db34da180552.jpg

Harison i Dćekson na BBC/Photo: YouTube printscreen

Džekson i Džordž Harison razgovarali su 1979. godine u na BBC Radiju 1, nakon čega je snimak te emisije potpuno izgubljen.
Pre 40 godina dve velike muzičke zvezde ušle su u prostorije BBC Radija 1 i sele da pričaju o muzici.
Sledećih 90 minuta Majkl Džekson i Džordž Harison diskutovali su o grupi Foriner, pevačici Nikolet Larson, Braći Bluz, ali i o pesmama koje su njih dvojica izvodili.
Međutim, BBC je sačuvao samo deo te emisije i mislilo se da je ona zauvek izgubljena.
Ipak, redak primerak snimka je pronađen i potpuno restauriran, pa će delovi emisije biti emitovani u posebnom dokumentarcu ove nedelje.
Slušaoci će tako imati priliku da čuju Džeksona kako priča da mu je izdavačka kuća Motaun zabranila da piše svoju muziku, dok Harison objašnjava kako je živeti pod senkom Lenona i Mekartnija.
U jednom trenutku, Džekson se okreće ka bivšem članu Bitlsa i kaže mu: – Da te pitam nešto, da li ste vi od početka pisali vaše stvari?
– Pa, Džon i Pol su to radili još pre nego što smo snimili prvi album.
Džekson je tu izgledao iznenađen. – Kako ste uspeli to?
– Ne znam – odgovara Harison. – Bili su pametni tipovi.
Razgovor je bio opušten, ali su onda muzičari počeli da ozbiljno komentarišu muziku.
Harison u jednom trenutku priznaje:
– Da vam kažem iskreno, nemam pojma šta je hit, a šta nije hit ovih dana.
Emisije je bio deo dugogodišnje serije Radija 1 po imenu Roundtable, koju je 1979. predstavio Dejvid “Kid” Džensen.
– Bili su simpatični tipovi za razgovor – priseća se on.
– Samo po vajbu u studiju smo znali da imamo dobar šou, još pre nego što je muzika išla uživo.
Kako kaže, to mu je bio jedan od omiljenih intervjua, ali BBC nije sačuvao dobar primerak emisije.
Tako je bilo sve dok Ričard Lato, producent BBC Radio solenta, nije sebi postavio cilj da nađe dobru kopiju.
– Razglasio sam to među kolekcionarima i momak po imenu Ričard Vajt mi se javio sa kasetom na kojem je bila cela emisija – navodi Leto.
– To je fantastična vest jer je BBC imao samo kratak delić od četiri minuta, koji je baš mali kada se uporedi sa celom emisijom, a u kojoj je bilo posebnih trenutaka za koje se verovalo da su zauvek izgubljeni.
Međutim, restauriranje audio snimka bio je “ogroman izazov”.
– Postoji klip na internetu koji je jedva slušljiv i koji vam daje otprilike ideju sa kakvim smo se izazovom suočili – kaže Lato.
– Proveli smo sate i sate sređujući sirov zvuk, koji je snimljen 1979. sa radija, tako da je bilo dosta šuštanja i distorzija.
Rezultat njihovog rada će biti pušten 9. februara, na 40. godišnjicu originalnog emitovanja.
Tada će slušaoci otkriti zašto je Džekson tokom snimanja emisije nosio šešir i zbog čega je Harison uzeo godinu odmora od muzike da “ide na trke”.
Ocenjivali su Blue Morning Blue Day grupe Foriner – “privlači pažnju”, kaže Džekson i Leni Vajtovu verziju Lejdi Madone – “više mi se sviđa verzija Fab four”, navodi Harison.


Bivši Bitls je pričao o razlikama između obrade i originalne pesme i priča o tome kako je napisao klasik Bitlsa “Something”, imajući Reja Čarlsa u glavi.
– Naravno, postoji 150 obrada te pesme – kaže.
– Ali kada je Rej Čarls to uradio, bio sam zaista razočaran. Način na koji je on to uradio je bio malo otrcan.
– Ti si napisao Something? – upitao je Džekson. -Uh, nisam znao to. Mislio sam da su Lenon i Mekartni.
– Da – odgovorio je Harison. – Svi to misle.


Headliner/Izvor: BBC na srpskom
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Ubio se pevač grupe The Prodigy


Kit Flint (49), pevač benda Prodidži (The Prodigy) pronađen je mrtav u svom stanu. Policija je danas saopštila da smrt nije sumnjiva, a članovi benda nešto kasnije objavili su saopštenje na svom profilu na Instagramu u kojem su saopštili da se Flint ubio.

IZVOR: B92



Foto: Gettyimages





Foto: Gettyimages







































"Pozvani smo da proverimo stanje čoveka na adresi u Bruk Hilu, na Nort Endu odmah nakon 8:10 u ponedeljak ujutru", napisao je portparol policije u Eseksu u svom saopštenju.

"49-godišnji muškarac proglašen je mrtvim na licu mesta. Njegovi najbliži rođaci su obavešteni. Smrt se ne tretira kao sumnjiva i biće pripremljen dosije za obdukciju", dodao je on.



Policija još uvek istražuje Flintov dom.


Jedan od najpoznatijih britanskih bendova The Prodigy proslavio se pesmama "Breathe" i "Firestarter", a njihovih šest albuma dostiglo je vrh top lista širom sveta.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
NEOBJAVLJENI SNIMCI MAJKLA HAČINSA U DOKUMENTARCU O GRUPI INXS

12294834_10153244391416190_6012823706651652713_n982d7b8478e378c5.jpg


Neobjavljeni snimci Majkla Hačinsa, pokojnog frontmena australijskog benda INXS, pojaviće se na saundtreku novog dokumentarca “Mystify”.

Dokumentarni film o njegovom životu i karijeri biće premijerno prikazan u aprilu, na njujorškom filmskom festivalu Tribeca. Film je režiro Ričard Louenstajn, koji je radio i više spotova benda INXS.

INXS osnovan je 1977. godine u Sidneju. Objavio je 11 albuma i dobio nekoliko MTV nagrada i jedno Brit priznanje.
Među najpoznatijim hitovima benda su “Original Sin”, “Need You Tonight”, “Devil Inside”, “New Sensation”, “Baby Don’t Cry”, “Never Tear Us Apart”, “Suicide Blonde”, “By My Side”, “Mystify”…

Majkl Hačins izvršio je samoubistvo 1997. godine.


(Headliner.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
YEBIGA… LIDER FAITH NO MORE U KALIFORNIJI PRODAJE SRPSKU ŠLJIVOVICU S GENIJALNIM NAZIVOM…

Američki muzičar i producent Bili Guld (56), osnivač i bas gitarista grupe Faith No More, više puta je pokazao da obožava Srbiju i Beograd.

download9ea388cdfc575fef.jpg


Guld je toliko je opčinjen našom zemljom, da je nedavno pokrenuo sopstveni brend rakije šljivovice “Yebiga”, koja se uvozi iz Srbije, a prozvodi u okolini Kraljeva.
Trenutno je distribucija šljivovice u Americi moguća samo na teritoriji Kalifornije, ali se Guld nada da će uskoro moći da se nabavi u čitavoj zemlji.
– Balkan je svuda
– poručuje Bili Guld, koji uz rakiju mnogo voli i grupu “Dubioza kolektiv”, čiju majicu često nosi.

Za početak Guld distribuira samo ukusnu srpsku šljivovicu, a najavljuje da će vrlo brzo uvesti još nekoliko vrsta voćnih rakija.
Rokeri iz San Franciska bili su jedan od malobrojnih bendova koji je Srbiji pružio podršku tokom NATO agresije 1999. U Srbiju su, konačno, zvanično došli 2010, na EXIT, a koncert u Beogradu odsvirali su 2012. na Ušću.
Da podsetimo, pre dolaska u Beograd su na Facebooku ćilirilicom su napisali: “Srbijo, donosimo buku, možete doneti rakiju!” i postavili fotku dva čoveka kako sede pored kazana.


Bili Guld je tada za medije rekao je da je bend pokušavao da dođe u Beograd već pune dve decenije.
– Beograd je ne samo jedan od mojih omiljenih gradova na celom svetu, već i mesto na kojem sam prisustvovao mnogim koncertima, pa znam koliko je vaša publika sjajna i kakva je energija na svirkama. Velika nam je čast i zadovoljstvo što konačno dolazimo u vašu prestonicu da razvalimo Ušće svojom muzikom – istakao je tada Guld.

HL/Izvor: novosti.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KARIJERA RUKOM NACRTANA… USKORO STRIP O KULTNOM BENDU GRATEFUL DEAD

Deadcoverorigins-11bc68de1e379eb66.jpg


Legendarni rokeri Grateful Dead učinjeni su besmrtnim, osim kroz svoj opus, i kroz razne vizuale – film, a sada i kroz strip formu.
Grateful Dead Origins najavio je Z2 Comics koji će se baviti se ranim danima ovog sastava pričajući ih kroz avanture GD članova: Džerija Garsije, Fila Leša, Boba Vira, Pigpena, Bila Krojcmana i Mikija Harta.
Strip obećava da će tačno preneti publici transformaciju benda koji je svirao po barovima u bend koji je svojevrstan predstavnik rok kulture i rodonačelnik jam-band kulture.
Grafička novela će izaći početkom 2020, a već se može naručiti.


HL/Izvor: ultimateclassicrock.com
 
Natrag
Top