Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Njegov "Gangnam stajl" možda je drugi najgledaniji spot u istoriji "Jutjuba", ali južnokorejska pop senzacija Psaj smatra da će mnogo toga morati da dokaže novim albumom koji se očekuje u martu.
- Ne mogu da kažem da sam uspešan jer je ovde reč o fenomenu - rekao je 34-godišnji muzičar novinarima u Parizu, gde mu se oko 20.000 obožavalaca dan ranije pridružilo u masovnom izvodjenju plesa koji je nalik na jahanje.
- Ništa nisam uradio - ljudi su otišli na "Jutjub", pronašli muziku i predstavili je svetu. To nisam uradio ja. Sada je, međutim, na mene red. Sa drugom pločom moram sam da uspem - rekao je 34-godišnji pevač čije je pravo ime Park Jae-Sang.
Kako prenosi AFP, Psajov novi albim biće pola na korejskom a pola na engleskom i predstavljaće izbor pesma iz njegove dvanaestogodišnje karijere. Psaj je u Južnoj Koreji velika zvezda.
- Za Koreance to će biti album Psajovih najvećih hitova, ali će za svet to biti nove pesme. Biće to moj svetski debi - rekao je on.
Novi singl Psaja, koji je prvobitno trebalo da bude objavljen ovog meseca, odložen je zbog ogromnog uspeha "Gangnam stajla", koji se pojavio u julu i do sada ga je na "Jutjubu" pogledalo preko 650 miliona.
- Ja sam broj jedan u 30 zemalja. Moram da kažem barem "zdravo i hvala" - objasnio je on novinarima zašto kasni sa singlom i albumom koji će stići najkasnije do marta.
Na pitanje kakav će biti novi singl Psaj kaže da je za "Gangnam" želeo da bude što je moguće više smešan ali da će sada ljudi od njega tražiti nešto još smešnije.
- Tako da moram da budem još smeštiji. Pokazaću svoje kvalitete kasnije, ako budem imao prilike - rekao je on.
Ministarstvo kulture Južne Koreje saopštilo je juče da će Psaju dodeliti jednu od najvećih počati u domenu kulture, medalju Okgvan za kulturni doprinos zbog "izvanrednog doprinosa" umetnosti.
Izvor: Tanjug
Jovan Kolundžija na Kolarcu: Zvuk lavande na violini
Jovan Kolundžija na Kolarcu: Zvuk lavande na violini
Maestro Jovan Kolundžija pred svoj nesvakidašnji koncert. Romantična dela sa repertoara pisana su baš za "prave" violiniste
POSLE mnogo godina, 13. novembra će se na sceni Kolarčeve zadužbine ujediniti naš proslavljeni violinista Jovan Kolundžija i najugledniji srpski kamerni orkestar, "Gudači svetog Đorđa" koji obeležava dve decenije rada. Program koncerta "Dame u lavandi" donosi bisere violinske literature - uz neka od najomiljenijih i najizvođenijih dela velikana klasike Sarasatea, Leklera, Sen-Sansa i Krajslera, tu su i najlepše i najpopularnije teme filmske muzike, koje su prvi put na repertoaru maestra Kolundžije.
- Reč je o delima koja su vrlo retko izvođena u aranžmanu za violinu i kamerni orkestar - otkriva maestro. - Muzika koju ćemo izvoditi je prepuna emocija i duhovnosti, a ceo koncert je u najvećoj meri prilagođen publici. Tu nema nekih teških dela i velikih ostvarenja na koja ste od mene navikli. Beogradskoj publici prvi put nudim svoje novo izdanje: pod tim podrazumevam kako Sarasatea, tako i sjajne kompozicije pisane za film: čuvenu temu iz "Šindlerove liste" i onu iz filma "Dame u lavandi". Kolundžija priznaje da nikada nije pogledao "Šindlerovu listu", ali je slušao Isaka Perlmana kako svira Oskarom nagrađenu muziku; a sam podatak da je jedan od najvećih violinista svih vremena sa zadovoljstvom prihvatio da izvede tu kompoziciju Džona Vilijamsa, dovoljno govori o njenoj snazi.
- U ta četiri minuta Vilijams je uspeo da "smesti" toliko toga da je to neverovatno, da kreira ostvarenje koje će trajati godinama, fantastično na jedan jednostavan način - misli Jovan. - Taj veliki kompozitor uspeo je da napiše delo koje sa neverovatnom dubinom govori o tome čemu je i posvećeno, o Holokaustu... Stvorio je potpuno neverovatnu muziku. Uz tu i takvu muziku ja mislim da ne možete izaći "čitavi" sa tog filma. Priznajem, ja jednostavno nemam snage da istovremeno doživim i filmsku priču i muziku te snage, toliko dirljivu i duboku. Delo "Dame u lavandi" koje "pozajmljuje" naslov celom koncertu, kompozicija je iz filma čuvenog britanskog autora Najdžela Hesa, a dirljiva i nežna tema je u izvođenju violinske zvezde Džošue Bela pobrala simpatije publike širom sveta. - "Dame u lavandi" je čarobno delo, podjednako dopadljivo ali posve drugačijeg senzibiliteta od "Šindlerove liste" - ne smemo ih staviti jedno uz drugo jer "ne idu", moram ih razdvojiti - kaže Kolundžija. - Program je takav da donosi pregršt lepih osećanja. Prvi deo koncerta biće nešto "ozbiljniji", dok je drugi više - za dušu, svih nas. Jer i ja imam dušu. No ta "neozbiljnost" ne znači da u ovom delima leži išta manji izazov za virtuoznog violinistu, naprotiv. - Ta romantična dela koja se našla na ovom koncertu su pisana baš za "prave" violiniste, tu nema igre - veli naš virtuoz. - Svaka nota nosi veliku odgovornost i u muzičkom smislu i u virtuoznom. Meni je najvažnije da violina zvuči što lepše. Ovo što će se desiti na Kolarcu 13. novembra biće u čast violine.
MORIKONE - MORIKONE je za mene veliki filmski kompozitor, autor koji je obeležio vreme, poslednjih 20-30 godina fantastično se snalazi u najrazličitijim žanrovima. Njegove teme su krajnje jednostavne, a najteže je napisati upravo takvu muziku, koja vas uz to namenski smešta tamo gde vam je mesto. Jer film nudi celu hijerarhiju najrazličitijih doživljaja, i svaku od tih emocija valja ispratiti muzikom, a Morikone to sjajno oseća. Blago svakom reditelju kome on radi muziku za film.
ISKORAK - OVO svakako predstavlja veliki iskorak posle svih onih Betovena, Mocarta, Bramsa, velikih ciklusa i violinskih koncerata prethodnih godina. Ali počelo je da mi se dopada ovo što radim i što će beogradska publika prvi put čuti od mene; za narednu godinu planiram već nešto slično, samo sa velikim orkestrom.
"Egzit" obezglavljen: Država ne da novac, menadžer podneo ostavku
"Egzit" obezglavljen: Država ne da novac, menadžer podneo ostavku
Bojan Bošković, kako ekskluzivno saznajemo, dao je ostavku na mesto generalnog menadžera Egzita. Nakon najave iz Ministarstva kulture i informisanja da ovaj muzički festival ne bi trebalo ubuduće da se finansira iz državne kase, već da on može i sam da egzistira, Bošković tvrdi da održavanje festivala bez pomoći države trenutno nije moguće.
Bojan Bošković
Kako nam je juče potvrđeno, konačnu odluku o finansiranju Egzita doneće komisija koja procenjuje koji će se projekti sufinansirati u narednoj godini.
- Festival Egzit svakako može aplicirati za sredstva na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2013. godinu, a odluku o tome koji će projekti biti sufinansirani doneće komisija - kažu u Ministarstvu kulture i informisanja.
Oni dalje ističu da je ovo Ministarstvo u 2010, 2011. i 2012. godini za ovaj festival izdvajalo sredstva u iznosu od 10 miliona dinara na godišnjem nivou.
- U startu moram da se ogradim da ne dajem izjavu u ime Egzita, već u svoje ime, jer sam prošle nedelje, posle 13 godina odlučio da dam ostavku na mesto generalnog menadžera. Što se tiče udela države u finansiranju Egzita, ta pomoć jeste samo petina našeg budžeta, ali naš budžet je vrlo, vrlo nategnut - priča Bojan Bošković ekskluzivno za „Blic“.
On dodaje je zbog svetske ekonomske krize budžet Egzita već značajno smanjen, pa sada nema mesta za nova rezanja troškova.
- U ovom momentu održavanje festivala bez pomoći države teško da bi uopšte bilo moguće - dodaje Bošković.
Bivši generalni menadžer Egzita smatra da festival ne treba da funkcioniše bez ikakve pomoći države jer je Egzit prilika za posao i zaradu za hiljade ljudi u Novom Sadu i Srbiji.
- Po nezavisnim istraživanjima u ovdašnju ekonomiju se zahvaljujući Egzitu ulije od 15 do 25 milion evra. Sigurno bi taj broj mogla biti i mnogo veća da postoji neka ozbiljnija strategija šta tim ljudima ponuditi pre i posle festivala. U prvoj godini krize broj turista je pao u svim zemljama Evrope osim u Srbiji zahvaljujući pre svega Egzitu. Ali, vlada zna svoje prioritete, pretpostavljam. U Novom Sadu je resor kulture dobila ekstremna desnica - sumnjam da se mi uklapamo u njihovu idealnu sliku grada. Mi smo 13 godina gradili Egzit da postane festival svetskog ranga koji će moći sam da se izdržava. Ovo prvo postigli smo još pre osam godina, ovo drugo još nismo. Srbija nema mnoge prednosti koje druga tržišta imaju. Mnogo je skuplje i komplikovanije doći u Srbiju nego u Španiju, Mađarsku ili Hrvatsku. Mnogo. Takođe, mi moramo da vodimo računa da ulaznica bude pristupačna i domaćim posetiocima - kaže Bošković.
Do razlaza je došlo jer njegova ideja, da se napravi godinu dana pauze kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu, nisu prihvatili ostali vlasnici brenda.
- Smatram da su radikalne promene neophodne jer se i okruženje oko nas radikalno promenilo. Međutim, nisam dobio mandat za te promene i ne mogu da učestvujem u organizaciji Egzita 2013. - zaključuje Bošković.
Izvor: Blic
Direkcija međunarodnog džez festivala "Nišvil" saopštila je danas da se odriče nacionalnog statusa, jer "pomoć Ministarstva kulture nije na nivou tog statusa".
Direkcija navodi da je Ministarstvo kulture ove godine smanjilo pomoć na samo dva miliona dinara, dok je 2011. ta pomoć iznosila četiri miliona dinara, što je po kursu tada bilo oko 40.000 evra.
U odnosu na 2010. godinu, finansiranje "Nišvila" u 2011. od Ministarstva kulture uvećano je za milion dinara, da bi za ovu godinu bilo prepolovljeno, tvrde u Direkciji "Nišvila".
Od Ministarstva trgovine i Privredne komore Srbije "Nišvil" je proglašen brendom od nacionalnog značaja, a Turistička organizacija Srbije je tu manifestaciju uvrstila u redovnu sajamsku promociju naše zemlje širom sveta zajedno s brendovima zabave kao što su Guča i Egzit, napominju u Direkciji.
Četvrta sezona šou programa Novi serijal "Ja imam talenat" od 18. novembra
Nova, četvrta sezona takmičarskog šou programa startuje u nedelju 18. novembra od 21. čas na prvom programu RTS.
Gledaoci će od naredne nedelje imati priliku da vide kojih 400 kandidata je izborilo priliku da svoj talenat demonstrira pred Ivanom Tasovcem, Natašom Ninković i Ivanom Bosiljčićem, a samim tim se nađu i u trci za nagradu od 100.000 evra.
Pored centralne emisije koja će se emitovati nedeljom uveče, gledaoci će moći da zavire i u živote kandidata kroz emisiju "I ja imam talenat" koja će se emitovati svakim radnim danom.
Izvor: Blic online
Nigor snimio duet sa Raulom Pulidom u stilu "Montanigersa"
Povratak na muzičku scenu
Nigor snimio duet sa Raulom Pulidom u stilu "Montanigersa"
Igor Lazić Nigor i Raul Pulido, vođa i osnivač srpsko kubanske grupe “Salsa i Punto” , snimili su duetsku pesmu koja će svakako uneti vedrinu u jesenje i zimske dane.
Nigor: Pesme u disko fank maniru u kom su ranije bile numere “Montenigersa”
Singl “Baila con migo” je mešavina srpskog i španskog jezika, latino ritma i Nigorovog karakterističnog stila. Muziku je napisao Raul a za tekst je zadužen Horhe Rivera. Raul i Nigor se polako spremaju i da snimaju spot, a koje će lokacije izabrati za snimanje, za sada je tajna.
Što se Raula tiče, ovo je tek početak pripreme albuma, slede dueti sa još poznatih pevača i pevačica kao i obrade starih srpskih pesama koje Raul želi da “obuče” u latino zvuk.
- Momci iz kubanskog benda su me pozvali da snimim pesmu sa njima. Uzeo sam je i preslušao, napisao tekst na srpskom i otpevao. Mislim da je rezultat ispao odlično. Ovih dana sam u studiju završio pesmu “Seratonin”, koju će publika uskoro imati prilike da čuje. Svi znaju da je Seratonin hormon sreće - kaže Nigor.
Prema njegovim rečima, to će biti njegov pravi muzički kam-bek.
- Uradio sam je u prepoznatlčjivom disko fank maniru u kom su ranije bile numere “Montenigersa”. Vrlo brzo treba da snimam i spot za tu numeru. Inače, ovih dana se završavaju i pregovori oko putopisnog dokumentarnog programa po SAD koju sam snimio sa prijateljima. Razgovoramo sa televizijama koje treba da emituju četiri emisije koje smo izmontirali sa tog putovanja i koje izgledaju svetski - kaže raspoloženi Igor Lazić poznatiji kao Nigor.
Kris Kristoferson - sportista, pilot vojnog helikoptera, kantri pevač, tekstopisac i kompozitor, glumac, ljubitelj žena i otac osmoro dece iz tri braka - izgleda je spreman za susret sa Tvorcem.
Kris Kristoferson
To je, barem, utisak koji se stiče nakon slušanja njegovog najnovijeg, 28. albuma "Feeling Mortal", koji je ove nedelje predstavio na koncertu u Ženevi kojim je započeo svoju evropsku turneju.
"Krenuo sam da silazim, kao sunce koje silazi u more", glasi stih naslovne numere novog CD-a u izdanju njegove diskografske kuće "God".
Čak i njegove stare pesme, kao što je "Sunday Morning Coming Down" iz 1969. godine, sa kojima je stekao međunarodnu slavu - zajedno sa drugim pevačima koji su ih izvodili poput Vilija Nelsona, Džonija Keša i Dženis Džoplin, imaju prizvuk sete čoveka koji se rastaje sa životom.
Pesme o smrtnosti, Bogu, deci, roditeljima...
Na sceni u Ženevi, Kristoferson se pojavio sa 22-godišnjom ćerkom Keli koja je svirala bendžo i pevala prateći vokal, a na ulazu u dvoranu njegov sin Džesi stajao je za pultom na kojem je prodavao očev novi CD i crne majice sa natpison "Feeling Mortal Tour".
Kristoferson nije samo pevao o smrtnosti i Bogu već i o deci i roditeljima i njihovim snovima, temi koja se često provlači kroz njegove pesme.
"Ovo je možda naše poslednje zbogom. Možda više nikada nećemo ovuda proći", otpevao je u svojoj završnoj pesmi, dok mu je neko iz publike doviknuo "Nedostajaćeš nam".
VIDEO > Kris Kristofferson: : God Almighty Here I Am:
Bend "Eyesburn" održaće prednovogodišnji koncert 29. decembra, u Domu omladine Beograda.
Kojot, frontmen grupe "Eyesburn"
Članovi poznatog sastava ističu da osim što pripremaju veliki prestonički koncert, vredno rade i na novim pesmama.
- Koncertom u DOB-u zaokružujemo povratničku misiju koja iza sebe ima četiri singla! Planiramo da objavimo još jedan, “Hold his Way”, pesmu koju smo do sada izvodili samo uživo! Konačno je završena i njena studijska verzija, a uskoro će biti gotov i spot za koji smo iskoristili materijal snimljen na brojnim koncertima održanim tokom leta i rane jeseni - kažu u bendu "Eyesburn" te ističu da će na repertoaru biti presek njihovog dosadašnjeg rada, ali i predstvljanje beogradskoj publici novih magičnih muzičkih formula, kao i otvaranje novog poglavlja u radu benda.
Ulaznice mogu od ponedeljka, 26. novembra, da se kupe po pretprodajnoj ceni od 800 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, u kafeu "Šikarica” i u prodavnici ploča ,,Pinball Wizard Records.
Beogradska filharmonija će 7. decembra u 20 časova na Kolarcu otvoriti "Klasični ciklus", sa stalnim gostujućim dirigentom Aleksandrom Rahbarijem. Na programu će biti Dvoržakova Deveta simfonija ("Iz Novog sveta") i "Ozarena noć" za gudački orkestar, Arnolda Šenberga.
Aleksandar Rahbari
Austrijski dirigent iranskog porekla Aleksandar Rahbari karijeru je izgradio radeći sa Karajanom, a svetska kritika njegovo dirigovanje opisuje kao osećajno i inteligentno.
Jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji Karajanov asistent u Berlinskoj filharmoniji, sarađivao je sa više od 120 orkestara - od Berlinske filharmonije do orkestara Gevandhaus i Tonhale.
Još prilikom prvog gostovanja u Beogradskoj filharmoniji, harizmatični dirigent je ostvario poseban odnos sa orkestrom, za koji kaže da je "mlad, svež i motivisan".
Na predlog Češke filharmonije, vlada nekadašnje Čehoslovačke nagradila je Dvoržakovom zlatnom medaljom Aleksandra Rahbarija, koji je bio glavni gostujući dirigent, za uspehe u radu sa orkestrom, posebno za izvođenja Dvoržakovih dela.
Sa Beogradskom filharmonijom Rahbari će upravo dirigovati najpoznatije Dvoržakovo delo, simfoniju "Iz novog sveta".
Nikola Čuturilo Čutura će sa svojim bendom sutra (subota, 21h) održati beogradski koncert u Domu omladine (sala Amerikana), a kao gosti će se pojaviti njegovi stari saradnici, članovi YU grupe i Riblje čorbe. Ulaznice (700 dinara) su u prodaji na blagajni DOB-a.
Čutura će koncertno promovisati aktuelni album Tu i sad, uz repertoar sa prethodnih pet izdanja i, kao i obično na njegovim svirkama, ponešto iz perioda Riblje čorbe, kad je bio njihov član.
"Očekivanja pred koncert su uvek sa puno nade i malo strepnje. Nadam se da će tehnički sve funkcionisati besprekorno i da će doći puno ljudi. Pozitivna trema je prisutna, ali mislim da smo uradili sve što je bilo do nas i da spremni čekamo 8. decembar", istakao je Čutura.
Specijalno za Popboks, dodao je: "Ovaj koncert će biti presek moje karijere, sa preko dva sata svirke. Svi mladići, Dragi i Žika Jelić iz YU grupe, Bora i Džindžer iz Čorbe, bili su na zajedničkoj probi u sredu, došli su spremni kao za maturski ispit. Što se benda tiče - možemo i vezanih očiju. Presrećan sam kako sve zvuči, jedva čekam susret sa publikom".
Na temu "novi album", Čutura je rekao: Tu i sad je prirodni kontinuitet i nije radjen kao kompilacija. Obrada starog hita Voli me kao i gostovanja braće Jelić, Džindžera i Bore su samo prirodna zatvaranja nekih krugova. Posle svega ja bih to pročitao kao ‘Evo me, tu sam, dišem i daleko od toga da nemam više šta da kažem’. Da budem jasniji, neće se dugo čekati na sledeći album".