Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Zanosna kolumbijska lepotica Šakira rešila je da i nas obraduje svojim prisustvom, pa će tako svi obožavaoci iz Srbije i susednih zemalja imati prilike da je vide i čuju 9. maja u Beogradskoj areni. Koncert koji će održati u sklopu je turneje na kojoj Šakira promoviše svoj najnoviji album “Sale El Sol “, čije melodije i dirljivi tekstovi već zauzimaju sam vrh najslušanijih pesama.
Ovo je njen prvi nastup u Srbiji i sigurni smo da će energija kojom Šakira zrači na sceni i ovoga puta obuzeti svu publiku koja se te večeri bude našla u Areni. S obzirom da je teško odlučiti se da li seksipilna plavuša izvanrednih glasovnih sposobnosti bolje izgleda ili peva, dobar provod naprosto je zagarantovan.
Iako su muškarci do sada uglavnom samo gledali njeno zgodno telo dok igra u uskim haljinama i dubokim dekolteima, pesmom “Waka Waka”, kojom je otvoreno Svetsko prvenstvo u fudbalu prošle godine, uspela je da ih digne na noge i muzikom koju pravi. Pa, muškarci, sebi i svojoj nežnijoj polovini karte možete kupiti već od danas, 25. februara, po cenama u rasponu od 3.500 do 6.500 dnara.
Neprevaziđeni Sting
Nekadašnji pevač grupe “Police” i ništa manje uspešan kao solo izvođač, Sting će dobrom muzikom nastaviti da širi dobre vibracije kojima će Beogradska arena zabrujati nakon Šakirinog “prljavog” plesa. Za razliku od Kolumbijke, Sting je već nekoliko puta nastupao u našoj zemlji, ostavljajući za sobom oduševljenu publiku.
Šarmantni Britanac nastupa u Beogradu u sklopu turneje “Symphonicity“, a kao i uvek, na repertoaru će se naći i evergreen hitovi poput “Every Breath You Take“, “Englishman In New York“, “Desert Rose” i mnogi drugi.
Cene karata variraju između 3.000 i 6.000 dinara, a utisci koje ćete poneti sa koncerta nemaju cenu.
Arena Beograd i Multimedia u saradnji sa WME najavljuju koncert Brajana Ferija28. aprila u Beogradskoj areni.
Od prvih snimaka sa grupom Roxy Music početkom ’70-ih, Brajan Feri se istakao kao jedinstvena ikona. U njegovoj muzici čujete originalnu vokalnu boju koja se prepliće sa elegancijom koja oduzima dah – Sinatrinom uzvišenosti, harizmom Gainsbourg-a i intenzivnošću Johny-ja Ray-a.
Počeo je da se bavi muzikom tokom svojih akademskih dana. Studirajući primenjenu umetnost na Royal College of Art u Londonu, počeo je da komponuje pesme koje će se uskoro naći na prvom albumu grupe Roxy Music čije članove je sam počeo da okuplja ali i da osmišljava kompletan stajling – od odevnih kombinacija za nastupe do izgleda omota debi ploče.
Kada se Roxy Music prvi put pojavio u „Top of The Pops” 1972. godine, izvodeći debi singl “Virginia Plain”, momentalno su odskočili svojom kombinacijom pravaca moderne popularne muzike od Elvisa do progresivnog roka sa delićima soula i avangarde. Već prvi album Roxy Music kritičari su proglasili najvažnijim u istoriji popa i roka.
1973. godina je za Brajana bila neverovatno kreativna i radna. Pored rada sa Roxy Music, snimio je i prvi solo album „These Foolish Things” na kome je pokazao svoju ljubav prema klasičnim ritmovima, rock & rollu i bluzu ali na samo sebi svojstven način. Intenzivnost emocije u Brajanovom glasu najbolje dolazi do izražaja u njegovoj, sada već epskoj, interpretaciji pesme Boba Dilana „A Hard Rain’s A-Gonna Fall” koja i otvara album.
Ferijeva vokalna genijalnost leži u njegovoj sposobnosti da pomeša različite muzičke stilove – od francuskih šansona, preko klasičnih do hard roka, kreirajući dramu u svom punom sjaju kao što se to čuje u interpretaciji soul klasika „The In Crowd” koja je postala hit 1974. godine.
Let’s Stick Together, Slave To Love, Don’t Stop The Dance, Boys and Girls, Tokyo Joe, In Your Mind, These Foolish Things, Price of Love, I Put a Spell on you...pesme su iz kojih izbija prava Brajanova energija a koje će se, pored ostalih, čuti u Beogradskoj areni.
U svojoj dugoj karijeri, izdao je 13 solo albuma od kojih su mnogi dosegli platinaste tiraže a u Beogradskoj areni nastupiće 28. aprila u okviru turneje kojom promoviše svoj novi album „Olympia”.
Više informacija o cenama ulaznica i početku prodaje biće objavljene uskoro.
Tradicionalni bečki bluz festival pod nazivom „Vienna Blues Spring“ biće održan od 20. marta do 30. aprila na nekoliko lokacija u glavnom gradu Austrije.
Gradska skupština u Beču
Koncerti će biti održani u Bečkoj gradskoj skupštini, klubu Reigen, bečkom muzičkom muzeju Mozarthaus i u RadioKulturhaus.
Ovogodišnje šesto izdanje festivala obuhvatiće 40 koncerata austrijskih i internacionalnih bluz izvođača, među kojima su Eddy "Devil Boy" Turner, David "Boxcar" Gates, Robbin Thompson, Bob Margolin, Eddy "The Chief" Clearwater i mnogi drugi.
Festival otvara manifestacija „Open House Blues Session“, a dva dana kasnije biće upriličen humanitarni koncert u Bečkoj gradskoj skupštini, na kom će nastupiti Eddy "The Chief" Clearwater.
RadioKulturhaus će 13. aprila ugostiti muzičare Muzulu Art i Pascal Lopongo Trio koji će publici predstaviti afričke korene bluza.
Basista benda Alis in Čejns pronađen mrtav (video)
Basista benda Alis in Čejns pronađen mrtav (video)
Tanjug | 09 mart 2011
Prvi basista američke grupe "Alis in Čejns" Majk Star pronadjen je u utorak mrtav u 45. godini, javile su svetske agencije.
Starovo beživotno telo pronadjeno je u kući u Solt Lejk Sitiju, kazao je predstavnik za štampu policije, dok je sajt TMZ.com preneo reči muzičarevog oca, koji je kazao da je to "tragedija i užasan šok". Uzrok smrti znaće se posle toksikoloških analiza i obdukcije, kazao je portparol policije.
Star je prošlog meseca uhapšen zbog posedovanja lekova koji se izdaju na recept, a policija je kod njega pronašla više analgetika i drugih medikamenata. Grupa "Alis in Čejns" oformljena je 1990-ih godina u Sijetlu, u istom periodu kada i "Nirvana" i "Perl Džem", ali je u dužim periodima bila neaktivna. Star je bend napustio 1993.
Magazin "Forbes" objavio spisak pet "najtežih igrača" u svetu hip-hopa, a na "milionskom tronu" više nije Jay Z.
Polovinom prošle godine, finansijski magazin "Forbes" je objavio listu ljudi iz sveta hip-hopa kojima trenutno "najbolje ide" - na tom spisku, ubedljivo je vodio Jay-Z.
Posle samo šest meseci "Forbes" je objavio novi spisak najbogatijih repera, ali su sada računali celokupno do sada stečeno bogatstvo i na prvom mestu je Diddy sa 475 miliona dolara, a na drugom, sa 25 miliona manje, Jay Z.
Šon "Diddy" Koums je bogatstvo stekao zahvaljujući brendovima kao što su modna linija "Sean John Clothing", izdavačka kuća "Bad Boy Worldwide", votka "Ciro"...
Treći na listi je Dr. Dre sa "samo" 125 miliona dolara, a slede ga Birdman i 50 Cent sa po 100 miliona dolara.
Mladi dirigent Vladimir Kulenović, iz Njujorka, večeras se, sa Beogradskom filharmonijom, prvi put predstavlja publici u svom rodnom gradu, na koncertu posvećenom uspomeni na Zorana Đinđića
Dolazi s programom „hrabrih dela”: Vladimir Kulenović Prošle zime, poznati kompozitor Vuk Kulenović imao je premijeru na Kolarcu, Beogradska filharmonija izvela je njegovu Petu simfoniju. Opet je zima, a na istom mestu, sa istim orkestrom, svoju beogradsku „premijeru”, samo dirigentsku, večeras će imati njegov sin Vladimir (1980), kome se, izgleda, u Americi lepa karijera piše. Koncert, na kome izvode Pahelbelov Kanon, Mocartovu Simfoniju br. 40, Ravelovu Pavanu za umrlu infantkinju i „Žar-pticu” Stravinskog, posvećen je, tradicionalno u ovo vreme, uspomeni na premijera Srbije Zorana Đinđića. Vladimiru Kulenoviću, najmlađem u poznatoj porodici umetnika, večeras se ostvaruje davni san. „Ja sam odrastao u Beogradu, i na Kolarcu, a prvi orkestar koji sam video, baš tu, bila je Beogradska filharmonija. Još u detinjstvu maštao sam da postanem dirigent i da jednoga dana i ja budem na tom podijumu sa ovim orkestrom. I, evo tog dana... Ne bih ga menjao da mi sada ponude da dirigujem Berlinskom filharmonijom. Ovo je moj san!”, priča dirigent pred dugo čekani debi u rodnom gradu. Ovde ga je jesenas malo pretekao njegov profesor – Alan Gilbert, dirigent koji vodi Njujoršku filharmoniju (zatvorili Bemus), ali i školski orkestar čuvenog Džulijarda, na kome Kulenović privodi kraju postdiplomske studije. Jasno je kakav je nivo tog orkestra kojim diriguje i mladi maestro. U aprilu sa njima je u čuvenom Linkoln centru, pored ostalog, i sa „Žar-pticom”. Inače, iz ove mlade glave prosto kipi muzičko znanje. Sa zanosom govori o programu koncerta, kaže da nije mogao biti bolji. I to je prava priča kojom defiluju slavna imena, važne godine, smenjuju se epohe, on pravi relacije, paralele, veze razne i među umetnicima koji se nikada nisu ni mogli sresti. Kada su se jedni rodili onih drugih više nije bilo. Ipak, svi oni deo su jednog istog sliva koji završava u velikom moru muzike. A da priča bolje zazvuči, katkad je spreman i da „zapeva” i tako živo ilustruje pojedine detalje. U tom slovu o jednom koncertu dominira lik o kome govori sa žarom i ogromnom količinom divljenja. „Pravi ste mocartolog...” – primećujemo. Uz osmeh, o večerašnjem programu zaključuje: „Ova dela, premda su iz raznih epoha, vrsta i stilova, nešto povezuje i taj program čini izuzetnim. U osnovi, sve su to, da ih tako nazovem, „hrabra dela”, prekretnice u stvaralaštvu ovih autora, i ne samo njih, jer kreirala su budućnost muzike uopšte”. A o tome kako mu danas izgleda orkestar iz davnog, dečačkog sna kaže:„Meni Beogradska filharmonija liči na jedan izbrušen dragulj. Oni su izvanredan orkestar, profesionalnih, dobro obrazovanih muzičara, koji su u sve to investirali i puno emocija, veoma su brižni spram muzike koju sviraju. I oni su iz one priče o hrabrima u svetu muzike, jer odlučnim korakom idu napred”. Vladimir Kulenović i sam dobro zna kakav je to korak. Posle ovde stečenog muzičkog obrazovanja, otisnuo se u Ameriku i – krenuo od nule. Bio mu je tamo i otac, ali nije nimalo lako tri godine provesti na studijama klavira i dirigovanja u Bostonu. Mladi pijanista nije imao ni klavir. Zaposlio se kao čuvar u muzeju na Harvardu, sa sjajnom kolekcijom slika impresionista, ali i divnim starim koncertnim klavirom. Jednim od najboljih na kojima je svirao – kad se muzej zatvori. Pravi mali raj za čuvara pijanistu, koji je tu najmlađima držao i časove klavira. Bio je Vladimir i kelner, dok nije dobio svoj prvi posao, asistenta u Baltimorskoj operi i „rezervnog” dirigenta u tamošnjem simfonijskom orkestru. „Ali, ja nikad nisam prestajao da učim, išao sam i na časove kod slavnog Kurta Mazura. Posle sam dao otkaz da bih učio u Njujorku – na Džulijardu. Čak mi je i danas žao što više neću biti tamo. Ta škola ima neverovatne uslove za učenje, ali tome je došao kraj. Ja sam na prvoj audiciji već dobio posao – u Salt Lejk Sitiju, u izvanrednom Simfonijskom orkestru i Operi države Juta. To znači sto koncerata u sezoni, plus predavanja. Srećom, ja jako volim pedagogiju. Iz Njujorka odlazim u provinciju, u Americi su kulturne razlike veoma oštre, ali tamo gde idem zaista postoji jako obrazovana publika. Bogatstvo kojim se i Beograd može pohvaliti”.
M. Šehović --------------------------------------------------- O ocu Vuku i Mutiju Saradnja sa ocem Vukom Kulenovićem dosad nije bila obimna. Vladimir je dirigovao samo „Obožavanje Meseca”, pisano za violinu i orkestar, i svirao klavirsku deonicu u kvintetu „Pesme bele smrti”. Ali, veli: „Dobro je odrastati uz oca kompozitora, to sinu dirigentu i te kako pomaže da bolje razume muzičko delo”. Priča nam i o saradnji sa Rikardom Mutijem, čiji je asistent bio u Metropolitenu:„Radeći na Verdijevom „Atili” imalo se šta naučiti. Dirigent Muti je u italijanskim operama nenadmašan. Umesto korepetitora, sam seda za klavir i radi sa pevačima. Šteta što je dosta bolestan!”.
Objavljeno: 11.03.2011. Izvor: Politika
Dino Merlin: Sarajevo je spremno da ugosti Evroviziju
Dino Merlin: Sarajevo je spremno da ugosti Evroviziju
Bosanski predstavnik na ovogodišnjem izboru za Pesmu Evrovizije Dino Merlin otkrio je u intervjuu za portal ESCTorday da ukoliko pobedi, ne treba dovoditi u sumnju da će Sarajevo moći da bude domaćin Eurosonga
Popularni pevač, koji će ove jeseni nakon 20 godina pauze održati veliki koncert u Beogradu, trenutno vredno radi na pripremi svog nastupa na ovogodišnjem Eurosongu. Dino će numeru Love in rewind izvesti 12. maja na drugoj polufinalnoj večeri, a pošto ovoj pesmi mnogi predviđaju veliki uspeh, najverovatnije i 14. maja na finalnoj večeri.
- Teško je bilo šta prognozirati, jer su tu još 42 predstavnika. Svi ulažemo maksimalan napor u predstavljanje sebe i svoje zemlje, ali na konačni rezultat utiče mnogo faktora. Naročito od kada je Evrovizija televizijski šou broj jedan u Evropi, produkcijski standardi su iz godine u godinu sve veći tako da i vizuelni efekat igra veliku ulogu. Šta god da se desi, mogu samo reći da je Sarajevo već ugostilo Zimske olimpijske igre i, u slučaju naše pobede, Sarajevo će biti spremno da ugosti još jedan eminentni događaj. Dakle, neka igre počnu – rekao je Merlin u intervjuu za portal ECSToday.
Pogledajte nastup Dina Merlina sa numerom Love in rewind na BH Eurosongu:
Veliki pijanista Simon Trpčeski, koga traži ceo svet, živi u svom Skoplju, a u Beogradu će prvi put svirati Listov Drugi klavirski koncert
Večeras nam obećava i iznenađenje: Simon Trpčeski Simon Trpčeski, izuzetni pijanista, došao je na beogradsku Treću prolećnu klavirsku feštu i večeras u „Sava centru”, predstaviće se Listovim Koncertom za klavir broj 2, koji dosad nije svirao. Tome će prethoditi Koncert za klavir broj 1 istog kompozitora, u izvođenju mlade Enike Gereg, te Šubertova Simfonija broj 8 – Nedovršena, koju će izvesti beogradska Camerataserbica, predvođena dirigentom Mauricijem Moretijem. Gost iz Skoplja, koji je na muzičkim podijumima sveta u društvu najboljih orkestara i dirigenata, priča nam da se nedavno vratio sa turneje po Kanadi i SAD, da ga posle Beograda očekuju nastupi u Zagrebu, Oslu, Kopenhagenu, Atlanti, Bostonu, pa putovanja u drugom pravcu – za Japan, Australiju, Novi Zeland... Takav je život ovog umetnika (1979), ali i profesora na skopskoj muzičkoj akademiji. Premda je izuzetan pijanista, Simon Trpčeski nije se otisnuo u svet, kao većina ponesenih uspehom. Ostao je kod kuće i postao veoma značajna figura u muzičkom životu svoje zemlje. Ali, i šire, jer puls energije ovog mladog čoveka „čuje” se u celom regionu. On je inicijator nabavke klavira, kao i izgradnje koncertne dvorane u Skoplju. Na to podseća u ovom razgovoru prisutni, i dobro upućeni, Ljubiša Jovanović, flautista i lider orkestra Camerataserbica. Na te pohvale pijanista se nadovezuje..: – Uspesi nas iz malih zemalja u velikom svetu muzike gotovo se doživljavaju kao nešto istorijsko. U svakom slučaju to je značajno jer kod nas pokreće neke lepe stvari na polju klasične muzike. Sa svoje strane, pokušavam da uradim što više za tu muziku, ili da barem malo ubrzam da se nešto lepo što pre desi. I ako se desi, ja sam zbog toga veoma ponosan. Smatram to najvećom nagradom za umetnika. Makedonija – zemlja mala, nevelikih mogućnosti, standard znate kakav je..., naše situacije veoma su slične i jasno vam je da smo primorani na tu stalnu borbu za svoju umetnost. Prvi put svirate ovaj Listov koncert. Je li to samo zbog jubileja – pitamo. – Pre svega, to je zbog posla. Pravi odgovor je u Bostonu, oni su od mene naručili ovo delo, ja sam ga spremio, a sviraću ga i u Zagrebu. I, radostan sam zbog toga, jer i inače volim da sviram Listovu muziku. ...On je i sam bio veliki pijanista... – Da, i ne samo virtuoz, već i redak umetnik. Upoređuju ga sa sofisticiranim, introspektivnim i melanholičnim Šopenom, a za mene je List sloboda duha. To je ono kada se osećate moćnim za klavirom, a vladati instrumentom zaista je jedan predivan osećaj, kaže i osmehom zadovoljstva „podvlači” te reči. Da li se i vi često tako osećate? – Bolje je da to vi kažete, kad čujete koncert. Ono što ja želim da kažem jeste da je ovaj drugi koncert remek-delo, u smislu poetičnosti. Za mene je to... prava vatra. Sin sudije i farmaceutkinje, priča nam i kako je u njihovom domu uvek bilo muzike. – Otac je u tamburu svirao a majka divno peva... Zvuk makedonske narodne pesme u meni je oduvek, i ostaće zauvek, i zaista mi je bio velika pomoć u otkrivanju dimenzija ritmičkog i lirskog doživljaja u klasičnoj muzici. Taj zvuk ušao je, naravno, i u njegov repertoar. Za publiku na večerašnjem koncertu pripremio je malo iznenađenje. A da bi ono to i ostalo, ne želi da kaže ništa više od ovoga: „Biće to nešto sa makedonskim začinom...”
M. Šehović ----------------------------------------------------------- Gereg i Moreti Enike Gereg, koja će večeras takođe svirati Lista, diplomu pijaniste stekla je na FMU u Beogradu, gde je trenutno na specijalističkim studijama. Ona se sa takmičenja pijanista vraćala sa lepim nagradama, resitale je imala u nekoliko zemalja, a nastupa i u klavirskom duu sa svojom sestrom Noemi Gereg. Lista će svirati, u ponedeljak u SKC, i ugledni italijanski pijanista Mauricio Moreti, koji se večeras predstavlja kao dirigent. Napomenimo da na njegovom programu neće biti samo List, već i dela Šopena i Vagnera. Objavljeno: 12.03.2011. Izvor: Politika
Objavljen spot za drugi singl sa poslednjeg albuma Majkla Džeksona - "Hollywood tonight".
Numeru “Hollywood tonight”, drugi singl sa posthumnog albuma kralja popa, koji američki muzički kritičari porede sa legendarnim singlom "Billie Jean".
Na albumu se nalazi deset pesama, od kojih tri duetske. Prvi zvanični singl koji je objavljen je bio upravo duetska numera koju je Džekson snimio sa Akonom, "Hold my hand".
Glumica potpisala ugovor sa izdavačkom kućom "Atlantik".
Gvinet Paltrou potpisala je ugovor vredan 600.000 funti za izdavanje svog muzičkog prvenca.
Glumica je dobila ponudu "Atlantika", etikete "Vorner Brosa", nakon uloge u filmu "Country Strong" za koji je otpevala naslovnu numeru, ali i nakon nastupa na dodeli Oskara i pre toga Gremi nagrada.
"Pevačica" se 2000. godine našla na svetskim muzičkim top listama zbog numere iz filma "Dueti".