Novosti i događaji iz sveta muzike

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
„The Fall“ sviraju u Beogradu

„The Fall“ sviraju u Beogradu
Slavni britanski bend na „Jelen pivo lajv festivalu”
01.08.2009. 05:00

fall-v.jpg

Uticajan engleski postpank bend „The Fall” nastupiće 18. septembra u Beogradu. Oni će se predstaviti publici kao zvezde prvog dana „Jelen pivo lajv festivala” koji se održava 18. i 19. septembra u velikoj sali Studentskog kulturnog centra, a biće to prilika da prisutni uživo vide i čuju legendarnog Marka Edvarda Smita, frontmena, pokretačku snagu i jedinog stalnog člana benda.

Interesantno je da je bend koji je osnovan još 1975. godine imao toliko personalnih promena da je tokom godina nastupao u više od 30 različitih postava. Uprkos tome, „The Fall” su uvek insistirali na autentičnosti i prepoznatljivosti, a do sada su objavili više od 50 singlova, isto toliko lajv i kompilacijskih izdanja kao i 27 studijskih albuma od kojih je poslednji „Imperial Wax Solvent” objavljen prošle godine.
Kao inspiracija za naziv benda poslužila je knjiga Alberta Kamija „The Fall”, a najveći uticaj za osnivanje grupe imali su sastavi poput „Can” i „The Velvet Underground”. Prvi koncert su održali u maju 1977. godine, dok su u novembru objavili svoje prvo EP izdanje. Tokom godina bend je stekao kultni status te je uticao na brojne andergraund grupe, a i danas kod mnogih aktuelnih mlađih bendova može da se primeti uticaj sastava „The Fall”. Bili su omiljeni bend Džona Pila, legendarnog di-džeja radija BBC, čiji je sinonim radijske emisije postao upravo sastav „The Fall”. Možda i najbolju definiciju ovog benda dao je upravo Pil najavljujući ih „’The Fall’ - uvek drugačiji, uvek isti”. U avgustu 2004. godine bend je snimio 24. i, nažalost, svoj poslednji „John Peel Session”.
Takođe, jedini domaći bend koji je imao čast da se pojavi u emisiji Džona Pila, novosadski sastav „Obojeni program”, sviraće isto veče na festivalu u SKC-u. Poslednji album benda „Kosmos u tvom srcu/Igračke se voze levom rukom” sadrži dvadeset pesama od kojih pet remiksa. Zanimljivo je da se zapravo radi o „best of” kompilaciji pesama koje su sve ponovo odsvirane. Sa prethodnim, sedmim albumom, bend je zaokružio jedan ciklus svog stvaralaštva ispisavši početnim slovima svih albuma reči „Novi Sad”.
Drugog dana „Jelen pivo lajv festivala” nastupiće još jedan poznati engleski postpank sastav „Echo & the Bunnyman”.

Karte 1.200 dinara
Ulaznice za predstojeći „Jelen pivo lajv festival”, koji će se 18. i 19. septembra održati u beogradskom SKC-u, biće u prodaji od 4. avgusta na blagajni Studentskog kulturnog centra i to po ceni od 1.200 dinara za dnevnu ulaznicu i 2.000 dinara za komplet, za oba dana.

Stižu i engleski pankeri „Echo & the Bunnymen”
Grupu „Echo & the Bunnymen”, koja će nastupiti drugog dana festivala, su 1978. u Liverpulu osnovali Ijan Mekaloh, Vil Sardžent i Les Patinson. Već sa debitantskim albumom „Crocodiles” iz 1980. privukli su veliku pažnju publike. U narednih nekoliko godina objavili su čak tri albuma, a nakon albuma „Ocean Rain” iz 1984. sa kojeg su skinuti veliki hitovi „The Killing Moon” i „Seven Seas” postaju veoma popularni u Velikoj Britaniji. Početkom 1987. grupa objavljuje ploču „Echo & the Bunnymen” sa koje su skinuti hitovi „Lips Like Sugar” i „The Game”, a ubrzo zatim je pevač Ijan Mekaloh napustio bend da bi se posvetio solo karijeri. Sardžent i Patinson su sa novim pevačem Noelom Burkom 1990. snimili album „Reverberation” koji je prošao prilično nezapaženo, a grupa je u ovom sastavu prestala da postoji 1992. Ipak, 1996. ponovo se okuplja originalna postava.

Izvor: Blic

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Duet Danijela i Ksenije Pajčin

Duet Danijela i Ksenije Pajčin
Pesma supica na sajtu youtube
01.08.2009. 05:00

ksenija-v.jpg

Ksenija Pajčin i Danijel Alibabić snimili su u duetu pesmu „Supica” koja je pre nekoliko dana premijerno puštena na sajtu „YouTube”.

Nakon intrigantne pesme „Pica”, koju je Ksenija snimila prošle godine, atraktivna pevačica i ovog leta ima intrigantnu i pevljivu numeru, koju je u duetu otpevala sa Danijelom Alibabićem. Pesma „Supica” govori o jutru posle lude noći i opisuje šta se jednom paru dešava posle mnogo alkohola. Pesma je do sada izazvala kontroverzne reakcije, a među onima koji je komentarišu na sajtu „YouTube” ima onih kojima se uopšte ne dopada, ali i onih koji su oduševljeni.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Rod Stjuart ostao bez glasa, otkazao koncerte u SAD

Rod Stjuart ostao bez glasa, otkazao koncerte u SAD
24.08.2009. 12:07

Rod Stjuart poslednja je u nizu rok zvezdi koje su ovog leta otkazale koncerte po Sjedinjenim Američkim Državama - on je dobio infekciju grla zbog koje je ostao bez glasa, objavio je časopis "OK!".

rod-stjuart-fonet-x.jpg

Roker se posle otkazanog nastupa u Tulsi, u Oklahomi, otputovao kući u Los Anđeles da potraži lekarsku pomoć.
Evropski pokret
Pre Stjuarta nekoliko poznatih rokera bilo je prinuđeno da zbog bolesti ili nasrećnih slučajeva otkaže koncerte. Tomi Li, bubnjar grupe "Motli Kru", opekao je ruku a bend "Aerosmit" je otkazao nastupe posle povreda koje je zadobio frontmen Stiven Tajler kad je pao sa bine.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Džeri Li Luis najavio novi album

Džeri Li Luis najavio novi album
25.08.2009. 22:55

Džeri Li Luis objaviće do kraja godine album kantri muzike, prvi od sedamdesetih godina prošlog veka. Album će sadržati nekoliko numera čiji je autor muzičar i glumac Kris Kristoferson.

dzeri-li-luis-AP-x.jpg

Prvi singl s albuma biće pesma "Mean Old Man" koja će od danas biti dostupna za skidanje s interneta.
Evropski pokret
Džeri Li Luis (74) je poslednji studijski materijal - album dueta "Last Man Standing" - objavio 2006. godine. Tekstopisac i pijanista krenuće na jesen na turneju po Brazilu i Evropi, a predviđen je i nastup u Las Vegasu.
Njegova najuspešnija pesma do sada je "Great Balls of Fire" iz 1957.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Spremam ludu žurku

Spremam ludu žurku
Dejvid Morales uoči nastupa u „Areni”
26.08.2009. 05:00

zurka-ver.jpg

Prvi „Belgrade Foam Fest”, manifestacija elektronske muzike koja će okupiti najbolje svetske i domaće di-džejeve, održaće se 29. avgusta u „Beogradskoj areni”. Jedna od zvezda koja će te večeri zabavljati sve prisutne u „Areni” je i čuveni Dejvid Morales koji u razgovoru za „Blic” priča o svojoj muzici, brojnim zanimanjima kojima se bavio i najavljuje ludu zabavu u „Areni”.

- Publika u Srbiji je zaista sjajna i uvek se odlično provedem. Baš zbog toga smatram da je moj životni poziv fantastičan, jer zaista uživam u svakom momentu provedenom zabavljajući poklonike mog rada – priča Morales i obećava dobar provod u „Areni“.
- Ono što moja publika očekuje od mene je da ih dobro zabavim i da odu kući puni specifične pozitivne energije koju razmenjujemo. Kad je o repertoaru reč, biće nekih novina i verujem da će svi koji to veče provedu sa mnom biti poprilično iznenađeni, u Beogradu ću napraviti ludnicu – priča Morales koji je radio kao di-džej, model, radio voditelj...
Evropski pokret
- Znate kako, iako kažu da čovek voli da eksperimentiše i da se oproba u svemu i svačemu, ja sam nekako sve ono što sam želeo do sada uradio. Ako me je nešto ikada privlačilo i ako sam nešto zaista hteo da probam ili uradim, ja sam to i učinio, bez razmišljanja. Valjda to ima veze i sa mojim temperamentom – objašnjava sjajni muzičar koji je sarađivao sa mnogo zvezda.
- Svaka moja saradnja bila je spontana i neplanirana. Maraja Keri i Majkl Džekson su bili ljudi koji su u moju karijeru uneli neku sasvim drugu dimenziju, a saradnja s njima je došla neplanirano. Nisam razmišljao ko je sledeći s kim bih voleo da sarađujem, verovatno ću se i ja iznenaditi – kaže Morales i otkriva kako stvara pesme.
- Jednostavno je osetim, slušam i nešto mi kaže - to je to, daj napravi remiks i to je gotova stvar. Imam neki instinkt koji me nikada do sada nije prevario i uvek uradim dobru stvar, barem tako publika reaguje – priča di-džej a na pitanje kada će u penziju, kaže:
- Biću veseli starac, ići ću da skakućem po žurkama na kojima će me zameniti mlađe kolege kojima želim bar pola mog uspeha (smeh). Ne razmišljam u tom smeru, bar ne za sada.
Morales šalje i poruku za sve one koji će doći u „Arene”.
- Ljudi koji dolaze na moje nastupe znaju šta mogu da očekuju, a svi oni koji dođu na „Foam Festival” u miksu pene i moje muzike doživeće nezaboravne momente, to je ono što garantujem.

Ulaznice
Pored Dejvida Moralesa, na prvom „festivalu u peni” u Beogradu nastupiće i Sandi Rivera, Beni Benasi, Cujoši Suzuki, Marko Nastić i drugi. Program na nekoliko bina trajaće od 20 sati uveče do 8 ujutru, a ulaznice po ceni od 2.190 dinara mogu da se kupe u „Bilet servisu”, knjižarama IPS-a i na biletarnici „Arene”.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Stižu „Backstreet Boys“

Stižu „Backstreet Boys“
„Blic” saznaje: Američki boj bend u „Areni”
27.08.2009. 05:00

Popularni američki boj bend „Backstreet Boys” će, kako nezvanično saznajemo, krajem novembra nastupiti u „Beogradskoj areni”, a Nik Karter i drugovi će u Beogradu promovisati novi album „This Is Us”.

bsb-x.jpg

Grupu je 1993. osnovao producent Lu Perlman koji je bio inspirisan ogromnim uspehom benda „New Kids on the Block”. Nakon serije audicija Perlman je angažovao Aleksandera Meklina, Nika Kartera i Houvi Doroua, a ubrzo su im se priključili i Kevin Ričardson i Brajan Litrel. Prvi koncert „Backstreet Boys” su održali u julu 1993. u akvaparku u Orlandu, a zatim su nastavili sa nastupima u lokalnim srednjim školama i tržnim centrima. Prvi album nemaštovitog naziva „Backstreet Boys” je objavljen 1996. i prodat je u milionskom tiražu, a veliki hitovi su postale numere „We’ve Got It Goin’ On”, „Anywhere For You” i „I’ll Never Break Your Heart”. Zanimljivo je da je ova ploča prvo objavljena za evropsko tržište, a tek godinu kasnije i u Americi. Svoju popularnost su učvrstili drugim albumom „Backstreet’s Back” iz 1997. koji je samo u Americi prodat u neverovatnih 14 miliona primeraka. Sa ploče su se izdvojile numere „Everybody (Backstreet’s Back)”, „As Long as You Love Me” i „All I Have to Give”.
Evropski pokret
Na vrhuncu popularnosti „Backstreet Boys” su bili 1999. kada su objavili album „Millennium” koji je nekoliko meseci vladao svetskim top-listama. Ploča je do danas prodata u više od 40 miliona kopija (!), a hitovi su postale numere „I Want It That Way”, „Show Me the Meaning of Being Lonely” i „Larger Than Life”. Nakon albuma „Black & Blue” iz 2000. počinju svađe u bendu i grupa se raspada 2002. kada je Nik Karter rešio da se posveti solo karijeri. Ipak, bend se ponovo okuplja 2005. kada izdaju povratnički album „Never Gone”, a od 2006. funkcionišu kao kvartet jer je Kevin Ričardson batalio muziku i odlučio da se posveti porodici.
Svetsku turneju na kojoj promovišu novi album „This Is Us” bend je započeo 15. avgusta u Nju Džersiju, a evropski deo turneje počinje 30. oktobra u Lisabonu. Inače, „Backstreet Boys” će 27. novembra nastupiti u Zagrebu, a ulaznice su skoro rasprodate...

Povratak boj bendova
Osim sastava „Backstreet Boys”, u prethodnih nekoliko godina su se na scenu vratili brojni boj bendovi - „New Kids on the Block” su prošle godine vaskrsli nakon 14 godina pauze, 2006. su se ponovo okupili „East 17”, „Take That”, ali bez Robija Vilijamsa su se na veliku scenu vratili 2006, a karte za njihovu turneju su rasprodate za 30 minuta. Bend „Boyzone” se 2007. okupio nakon sedmogodišnje pauze, sa kraćim prekidima i dalje opstaje tugaljivi američki sastav „Hanson”, a bez obzira na brojne spekulacije grupa „’N Sync” se i sa Džastinom Timberlejkom i bez njega neće uskoro ponovo okupiti...

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Toni Benet i Stivi Vonder snimaju album
Autor: V. Đurić Đura | 28.08.2009. - 04:45

02.jpg

Muzičari Stivi Vonder i Toni Benet zajedno će snimiti album.Diskografska kuća „Columbia Records” saopštila je da će njena najdugovečnija zvezda - osamdesettrogodišnji Benet - sarađivati sa trideset godina mlađim Vonderom. Stivi je već učestvovao u snimanju Benetovih albuma „Playin’ with My Friends: Bennett Sings the Blues” iz 2001. i „Duets: An American Classic” iz 2006.

Harison Ford na festivalu u Dovilu
Autor: V. Đurić Đura | 28.08.2009. - 04:45

03.jpg

Glumac Harison Ford biće počasni gost festivala američkog filma koji će u francuskom gradu Dovilu trajati od 4. do 13. septembra. Na ovogodišnjem festivalu u Dovilu počasne nagrade će dobiti glumica Robin Rajt Pen i njen kolega Endi Garsija. Oboje igraju u nezavisnim filmovima koji će u Dovilu biti prikazani van takmičarske konkurencije.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Obožavam žurke u Beogradu

Obožavam žurke u Beogradu
Ernan Kataneo večeras na Kalemegdanu
28.08.2009. 05:00

Poznati svetski haus di-džej Ernan Kataneo iz Buenos Ajresa nastupiće večeras na Kalemegdanskoj tvrđavi na „Pleasures” žurci. Ernan je u svet di-džejinga ušao još davne 1987. godine. Sredinom devedesetih postaje jedan od vodećih svetskih di-džejeva, a njegovo ime se vezuje za slavne progresiv di-džejeve Sašu, Džona Digvida i Denija Tenagliju.

ernan-x.jpg

- Trenutno sam na „Renaissance” turi. To je jedna veoma dugačka tura (smeh). Predstaviću vam „The Master Series-Part 13”. Biće ludilo - kaže Ernan i navodi da uvek rado dolazi u našu zemlju.
Evropski pokret
- Obožavam Beograd. Uvek se rado vraćam kod vas. Svaki put je odlična žurka. Posebna energija, posebni klaberi. Kod vas zaista uživam. A „Egzit” mi je posebno iskustvo - tvrdi poznati svetski di-džej kojem je, osim kod nas, najlepše u Japanu. U svetu di-džejinga trenutno je aktuelan minimal zvuk.
- Sve što je aktuelno ima rok trajanja. Brzo se zaboravlja. Nikada nisam voleo te varijacije. To su pravci kratkog roka. Haus uvek opstaje. Muzika mora da ima melodiju, da ima dušu. Ne volim previše mračne tonove, pogotovu ne volim hard tehno. Kad je haus u pitanju, sve dolazi u obzir - objašnjava Kataneo koji leta uglavnom provodi na Ibici.
- U poslednjih deset godina na Ibici stvari su se mnogo promenile. Sve je mnogo skupo. Mladi nemaju toliko para, pa onda uglavnom dolaze neki sredovečni muškarci. Mada, ima nekih andergraund žurki. U svakom slučaju je predivno. Ipak je to najluđe ostrvo na svetu (smeh) - priča slavni di-džej, jedan od retkih koji je nekoliko puta izdao „Renaissance”.
- To je velika privilegija. Zaista je čast dobiti tu šansu. To govori o kvalitetu i uspehu - kaže Ernan koji slobodno vreme provodi sa porodicom.
- Puno radim, stalno nekud putujem, svaki vikend sam na drugom kontinentu i nekad mi zaista nedostaju moje dve bebe i žena. Sve slobodno vreme provodim sa njima.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
„Foam Fest“ sutra u „Beogradskoj areni“

„Foam Fest“ sutra u „Beogradskoj areni“
Sandi Rivera, Beni Benasi i Dejvid Morales u Beogradu
28.08.2009. 05:00

foam-ver.jpg

Sandi Rivera

Elektronska manifestacija „Foam Fest”, žurka na kojoj je dobar provod zagarantovan, prvi put kod nas će se održati sutra u „Beogradskoj areni”, a nastupiće renomirani svetski di-džejevi, Dejvid Morales, Beni Benasi, Sandi Rivera, Cujoši Suzuki, te naši najbolji Marko Nastić i Marko Milosavljević.

Žurka „Belgrade Foam Fest” osmišljena je po ugledu na svetske pena žurke, te će svi koji dođu imati priliku da uživaju u jedinstvenom scensko-muzičkom spektaklu. Na bini će biti instalirane moderne robo-glave, laseri, dim mašine, a u publiku će se pružati trideset metara dugačka pista na kojoj će biti najraznovrsnijih igračica. Pena je vrhunac ovih žurki.
- Na najvećim žurkama ove vrste pravljenim na Ibici i drugim svetski poznatim mestima zabave instalirana su najviše tri topa, dok će se u „Areni” naći desetak atestiranih top mašina, uvezenih iz Italije. Iznad scene će se naći i „penopadi” - kaže Bogdan Dončić iz „Free managementa”, kompanije koja organizuje „Belgrade Foam Fest”.
Evropski pokret
Karte za žurku se mogu kupiti na biletarnici „Arene”, u „Mamutu”, Bilet servisu, „Ivent timu”, „Privrednoj banci”, a u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi, u baru „Kuba Libre” i Bilet servisu. Prvih deset čitalaca koji od 10 do 10.10 časova pozovu 011/3334666, dobiće po dve karte.

Satnica
20-23 - domaći di-džejevi (Playa, The Beetshakers, Kizami…)
23-01 - di-džej Sandi Rivera
01-03 - di-džej Beni Benasi
03-06 - di-džej Dejvid Morales
06-08 - Marko Nastić i Marko Milosavljević

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Karte za „ZZ Top” od 1.990 do 3.490 dinara

Karte za „ZZ Top” od 1.990 do 3.490 dinara
28.08.2009. 08:27

Čuvena američka rok trojka „ZZ Top” održaće koncert u „Beogradskoj areni” 18. oktobra, a ulaznice za ovaj događaj biće puštene u prodaju od ponedeljka, 31. avgusta.

zz-x.jpg

„ZZ Top” prvi put u karijeri dugoj četiri decenije dolaze u Beograd u sklopu svoje jesenje turneje pod nazivom „ZZ Top Double Down Live”. Popularni teksaški bend proslavio se 70-ih i 80-ih godina, a među hitovima koje će izvesti u „Areni” naći će se i oni koji su ušli u rok antologije poput „Gimme All Your Lovin’”, „Legs”, „Viva Las Vegas”, „Velcro Fly”...
Evropski pokret
Cene karata za koncert su 1.990, 2.990 i 3.490, koliko će koštati ulaznice za „Fan Pit” i „Goldena Seats”, a mogu se nabaviti na biletarnici „Beogradske arene”, „Bilet servisa”, putem „Eventima”, „Card Servicea”.

Natrag