Novine iz zakona o saobraćaju: Moguća žalba i na policijski zapisnik

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Novine iz zakona o saobraćaju

Moguća žalba i na policijski zapisnik


B. Gigović| 28. 02. 2010. - 00:02h| Foto: BETA|

Policijski zapisnik neoboriv je dokaz pred sudom, ali važno je da vozači znaju da na njega mogu da ulože prigovor i to pred nadležnim organom MUP-a. Međutim, sagovornik „Blica nedelje“ Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je neoborivost zapisnika pred sudom u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o prekršajima, pa i sa samim Ustavom.

16808_auto01-foto-beta_f.jpg



Naime, kazneni poeni se, kao i ostale kazne, izriču u presudi, nakon sprovedenog postupka pred prekršajnim sudom. Poeni važe dve godine od dana od kada prekršajna presuda postane pravosnažna i beleže se u posebnoj evidenciji koja nije dostupna
Javnosti, pa ni samim tim policajcima na terenu. Nakon dve godine, ukoliko vozač ne načini nijedan prekršaj, oni se brišu.
Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, na sadržaj policijskog zapisnika kao i na njegovo sačinjavanje moguće je izjaviti prigovor nadležnom organu Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako objašnjava, prigovor se rešava u okviru samog MUP-a.
– Naime, Zakon o prekršajima određuje da je sud slobodan da ceni dokaze po svom slobodnom uverenju. Kada bi zapisnik bio neoboriv dokaz, onda faktički sud ne bi imao pravo da odluči o nečijoj krivici, već samo da odredi visinu kazne. Moguće je da prekršajni sudija donese presudu i bez saslušanja okrivljenog u slučaju kada je okrivljenom pružena mogućnost da iznese svoju odbranu, pa on to neopravdano nije učinio (neodazivanje uredno pozvanog okrivljenog) – objašnjava za „Blic nedelje“ Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.
Međutim, naš sagovornik napominje da su nedostaci Zakona o bezbednosti u saobraćaju u delu koji se tiče poena mnogostruki. Naime, jedan od najvećih nedostataka je taj što se poeni izriču i za prekršaje čijim izvršenjem se ne ugrožava bezbednost saobraćaja (na primer neprodužavanje važnosti vozačke dozvole, posedovanje radar detektora), dok se za pojedine opasne prekršaje ne propisuju poeni.
– Tako, na primer, ako u zoni škole gde je ograničenje brzine 30 kilometara po satu vozite duplo brže, odnosno 60 kilometara po satu nećete dobiti nijedan poen, ali ako zaboravite da produžite vozačku dozvolu, dobićete pet poena. Ako vozilo polukružno okrenete nasred tunela, dobićete dva poena– kaže naš sagovornik.



Propusti u Zakonu o saobraćaju
Da podsetimo, naš sagovornik je i ranije upućivao na nedostatke novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji se tiču kaznenih poena. Tako, na primer ovim zakonom nije predviđena kazna za upravljače puteva, takozvane putare, koji ne održavaju signalizaciju prema saobraćajnom projektu, ili za policajca koji sazna za opasnost na putu i ne pokrene postupak za njeno otklanjanje. Tako će vozač koji ide primerenom, odnosno dozvoljenom brzinom i naleti na rupu na putu ili sleti s puta zbog blata ili nepostojanja odgovarajućeg znaka – sam biti kriv za nezgodu.



 
Član
Učlanjen(a)
13.09.2009
Poruka
49
Znaci dok oni to isprave mnogo ce vozaca da na...drlja nego kome da se zalim kad policajac kaze da sam prosao a ja znam da nisam kroz crveno
 
Natrag
Top