Šta je novo?

Novinarki pritvor od 30 dana

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Novinarki pritvor od 30 dana[/h]


Zagreb -- Hrvatska novinarka Jasna Babić pritvorena na 30 dana zbog neodazivanja na pozive suda za raspravu u slučaju privatne tužbe koja je protiv nje podneta još 2009.


jasna-babic-150x150.jpgTužbu protiv Babićeve je podneo kontorverzni preduzetnik Josip Radeljak.
Zbog ovog slučaja oštro je protestovalo Hrvatsko novinarsko društvo koje je tražilo njeno hitno puštanje na slobodu.
Jasna Babić (54) je uhapšena u utorak oko podneva, a potom je prebačena u zatvor. Privedena je po nalogu Opštinskog krivičnog suda iz novembra prošle godine i to zato što se nije odazvala pozivima na 16 rasprava.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) saopštilo je da je šokirano pritvorom koji je odredjen poznatoj novinarki i to da bi se osigurao njen dolazak na sudske rasprave zbog privatne tužbe za navodnu klevetu.

U saopštenju objavljenom na interent stranicama udruženja, od suda se traži hitno puštanje novinarke Jasne Babić na slobodu.

"Nedopustivo je da koleginica Babić čami u (zatvoru) Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopšte nije niti sazvana", ističe HND.

Takođe se dodaje da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Krivični zakon, a naročito oni koji su izgubili posao, a sudi im se zbog priloga objavljenih u medijima za koje su ranije radili
.


Izvor:
B92.net
 
Top