Šta je novo?

NOVI USLOV EU: Srbija postaje mega-kamp za migrante, Brnabić poručuje da će Srbija učestvovati, ako

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
60.355
NOVI USLOV EU: Srbija postaje mega-kamp za migrante, Brnabić poručuje da će Srbija učestvovati, ako je dogovor fer!


Naša zemlja bi na putu ka EU mogla da se suoči s još jednim zahtevom iz Brisela. Traži se pogodna lokacija za izgradnju velikog prihvatnog kampa, „u igri“ Zapadni Balkan. Stefanović poručuje da ne smemo da ostanemo sami u ovoj krizi.
migrant-1.png


Srbija bi, posle haških zahteva i razrešenja kosovskog čvora, mogla da se suoči sa još jednim uslovom na putu ka Briselu – da ponese veći deo tereta migrantske krize.

Namera Evropske unije da zaustavi migrante van svojih granica i „počisti“ raseljene koji su već ušli na njenu teritoriju zasada je još na nivou nezvaničnih planova, ali se u diplomatskim krugovima spekuliše o tome da se uveliko traži pogodna tačka na Zapadnom Balkanu u koju bi se slilo na hiljade migranata.

Zasada se kao moguće lokacije migrantskih „megakampa“ pominju Albanija, BiH i Srbija, ali srpski zvaničnici poručuju da je apsolutno neprihvatljivo da naša zemlja postane „parking“ za migrante. „U igri“ je i opcija da se prihvatni centar formira i negde u severnoj Africi.

Prema informacijama iz Brisela, EU bi sledeće nedelje trebalo da počne razmatranje „regionalne izlazne platforme“, na osnovu koje će se odlučivati o zahtevima za azil migranata pre nego što stignu u Evropu. Ovakva formulacija biće ugrađena i u saopštenje lidera Unije sa samita koji će biti održan 28. i 29. juna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je juče da se naša zemlja zalaže za evropsko rešenje migracione problematike i uključivanje tranzitnih zemalja Balkana:

– Ako zajednička politika sa EU bude fer i u skladu sa dogovorenim, i Srbija će u njoj učestovati. Srbija je pokazala saosećanje i solidarnost, ponosna sam na to koliko dobro naša policija i armije sarađuju sa susednim državama i agencijom EU za zaštitu granica „Fronteks“. U izbegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države – ocenila je srpska premijerka.

Ona je naglasila da se i dalje treba pripremati za mogućnost dolaska velikog broja izbeglica, zbog ratova, političke nestabilnosti i klimatskih promena, i da bi bilo „neodgovorno ne očekivati dolazak još više migranata“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je juče u Briselu, na sastanku o migracionoj situaciji na Zapadnom Balkanu, da Srbija ne može biti usamljena u rešavanju ove krize. On je rekao da nije zadovoljan situacijom i ukazao da migranti u Srbiju dolaze iz zemlja EU – Grčke i Bugarske:

– Važno da Evropa razume naše probleme, da pojačamo kapacitete naše policije i da jačamo resurse za zaštitu državne granice, kao i saradnju sa drugim zemljama kroz zajedničke patrole i razmenu podataka.

U Srbiji trenutno postoji 18 centara u kojima je smešteno 2.700 migranata, dok je njihov ukupni broj na našoj teritoriji 4.000. Preko naše zemlje do sada je prešlo milion i po ljudi, od čega 350.000 dece.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl obelodanio je juče, u pismu evropskom komesaru Dimitrisu Avramopulosom, da je u prva četiri meseca broj ilegalnih prelazaka granica preko kopnenog puta u poređenju sa istim periodom prošle godine višestruko porastao i da razvoj situacije zabrinjava. On očekuje hitne i konkretne mere za Zapadni Balkan i zalaže se za jaču zaštitu granica i oštriju politiku proterivanja migranata s teritorije EU.

Izvor: Novosti
 
Top