Novi Sad

Član
Učlanjen(a)
19.06.2010
Poruka
195
Najlepsi grad na svetu.I ja bi u Novi Sad.Bila sam pre osam godina.

Pa sad, mislim da je to malo subjektivan osećaj, ili ono sve tuđe je bolje.
Pazi to govorim iz iskustva, jer sam živeo sticajem okolnosti u više gradova, a eto u zadnjih dvadesetak
sam u Novom Sadu. Jeste Novi Sad prelep i ima šta da se vidi, ali ima jako puno gradova koji si isto lepi pa nekom i lepši....Ja sam se npr. sad već zasitio Novog Sada i normalno je da se oduševim
nečim novim, tako i kad neko dodje sa strane u Novi Sad on mu izgleda kao iz snova smile3
 
Učlanjen(a)
22.06.2010
Poruka
4
Živjela sam u Novom Sadu 4 godine, i nosim iz njega prelijepe uspomene. Od početka me oduševio i danas se obradujem kad god mogu da iskoristim priliku i navrati u Novi Sad, vidim nekog od starog društva, posjetim neka stara mjesta... vratim uspomene...
Imam samo jednu zamjerku, ja sam uglavnom stanovala na Petrovaradinu, u tri-četiri različita stana, i nisu mi se svidjele te visoke ograde oko kuća i po prilično hladni komšijski odnosi. Inače sam Banjalučanka i kod nas (ili mi se čini) taj dio društvenog života je puno otvoreniji.

Novi Sad kao grad jeste predivan, i nekako ima dušu.
 
Učlanjen(a)
30.01.2011
Poruka
22
Uskoro bih, nadam se, trebala da se preselim za NS i jedva cekam jer mi je to najlepsi grad u Srbiji! :)
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1
Jedna prelepa pesma kaže:"U Novom Sadu,najlepšem gradu,zauvek ostaću..."
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
NOVI SAD

Malo je gradova u Evropi za koje se može reći da su multinacionalne, multikulturalne i multikonfesionalne sredine kao što je Novi Sad. Putopisci su još pre tri veka govorili da je „ovaj slobodni grad znamenit primer šta sve može da učini tolerancija i trgovina.“

novi-sad.jpg


Od 1748. gradom je upravljao slobodno izabrani Magistrat i tada je Novi Sad imao nešto više od četiri hiljade stanovnika. Prema dogovoru srpskog i nesrpskog stanovništva, naizmenično su se na čelnim funkcijama grada smenjivali pravoslavac i katolik. Početkom 19. veka, srpski prosvetitelj, reformator pravopisa Vuk Stefanović Karadžić, rekao je da je Novi Sad najveće srpsko opščestvo na svetu. U velikoj evropskoj revoluciji 1848/9. grad je bombardovan i uništen. Godinama je obnavljan I građen u stilu baroka, pa je u drugoj polovini 19. veka, zbog izgleda, prozvan srpskom Atinom. Posle Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske monarhije 1918, Novi Sad je, kao i cela Vojvodina, ušao u sastav Srbije.

novi-sad-nocu.jpg


Kulturni i privredni razvoj učinio je Novi Sad jednim od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi, koji je i prestonica Autonomne Pokrajine Vojvodine. Prostire se na starom podunavskom putu, na najpogodnijem prilazu Dunavu i najpovoljnijem prelazu iz Bačke u Srem, gde je Dunav širok 350 m. Sa prigradskim naseljima, u Novom Sadu živi petina stanovništva Vojvodine, a sa blizu pola miliona stanovnika drugi je po veličini grad u Srbiji.
U Novom Sadu su institucije koje predstavljaju temelj srpske kulture: Matica srpska, Srpsko narodno pozorište, Sterijino pozorje… Uporedo sa širenjem grada, negovan je i duhovni život, pa su prve pravoslavne crkve bile Nikolajevska, Saborna crkva Svetog Georgija, Uspenska i Almaška, ali i rimokatolička, grkokatolička, reformatska, protestantska, jermenska crkva, a kasnije i jevrejska sinagoga. Uz crkvena zdanja, podizane su i škole, pa su Novosađani u 19. veku imali srpsku i mađarsku gimnaziju. U to vreme iz Budimpešte je preseljena Matica srpska, najstarija srpska kulturna institucija osnovana 1826. Godine u Mađarskoj. U njenom okrilju je nastala Biblioteka Matice, Muzej Vojvodine i Muzej Novog Sada. To je period nacionalnog romantizma i buđenja političkog života Vojvodine koji se vezuje za ime Svetozara Miletića. Od znamenitih ljudi, početkom prošlog veka neko vreme tu je živeo naučnik Albert Ajnštajn sa suprugom, Novosađankom Milevom Marić.

petrovaradin.jpg


Dunav i Petrovaradinska tvrđava iz 17. veka, najvažnija su turistička obeležja Novog Sada. Iz godine u godinu sve više dunavskih kruzera sa turistima iz celog sveta uplovljava u luku, kako bi gosti uživali u lepom ambijentu i gostoljubivosti domaćina. Tvrđava za koju kažu da je dunavski Gibraltar, na 1255. kilometru ove evropske reke, danas je kulturno-istorijski spomenik iza čijih zidina Muzej grada , Akademija umetnosti, opservatorija i Arhiv. Već godinama, početkom jula tu se organizuje muzički festival EXIT, proglašen za najbolji u Evropi.

novi-sad1.jpg


Za posetioce je veoma interesantno staro gradsko jezgro sa arhitekturom koja predstavlja mešavinu više različitih stilova. Najstarija kuća «Kod Belog Lava» izgrađena je davne 1740. godine, a gradske ulice krasi još mnogo velelepnih zdanja s kraja 19. veka, kao i brojni sakralni objekti koji pripadaju različitim konfesijama.
Nadomak Novog Sada je planina i nacionalni park Fruška gora na kojoj je 17 srednjovekovnih manastira, zadužbine srpskih despota. To je omiljeno izletište, a rado dolaze lovci, ribolovci i ljubitelji prirode koji imaju priliku da vide razne retke biljne i životinjske vrste zbog kojih je Fruška gora proglašena za nacionalni park.
izvor:glassrbije
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Novi Sad

novi-sad-1.jpg


Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, glavni grad Vojvodine, sa preko 350000 stanovnika.
Iako je relativno kasno nastao (krajem XVII veka), grad se brzo razvijao zahvaljujući Petrovaradinskoj tvrđavi i položaju na Dunavu. Zbog svojih kulturnih vrednosti, Novi Sad se zove još i "Srpska Atina", mada su njegovu kulturu gradili i drugi narodi (Nemci, Mađari, Jevreji, itd.)

petrovaradin-5.jpg


Petrovaradinska tvrđava
je druga po veličini tvrđava u Evropi (posle Verdena), a najveća na Dunavu, sa nadimkom Gibraltar na Dunavu, a u bukvalnom prevodu znači "grad na steni tvrd kao vera". Sat je simbol tvrđave, i njegove kazaljke - velika koja pokazuje sate, a mala minute.
Sagrađena je na strateški važnom mestu, gde je još u Paleolitu postojalo naselje, kao i kasnije (rimski Cusum). Gradnja današnje tvrđave počinje krajem XVII veka. Nikad nije osvajana, tako da je dobro očuvana. ima 16 km podzemnih kanala, 12000 puškarnica i 13 kapija.
Danas su tu umetnički ateljei, muzej grada, hotel visoke kategorije, restorani i kafići itd. Mesto je održavanja poznatog festivala Exit.

sat-2.jpg
petrovaradin-10.jpg
petrovaradin-4.jpg
petrovaradin-9.jpg


Trg Slobode, na kojem su:

gradska-4.jpg


Gradska kuća,
u neorenesansnom stilu, građena po uzoru na Rathaus (gradsku kuću) u Gracu

gradska-2.jpg


Spomenik Svetozaru Miletiću
, prvom novosadskom gradonačelniku, rad Ivana Meštrovića

katedrala-2.jpg


Crkva imena Marijinog
, mnogo poznatija kao "Katedrala", neogotska katolička crkva sa kraja XIX veka

dunavska-1.jpg


Ulice Zmaj Jovina, Dunavska, Laze Telečkog
čine pešačku zonu grada

vladicanski-2.jpg


Vladičanski dvor
, zgrada u srpsko-vizantijskom stilu, gde je smešteno sedište Bačkog episkopa
Pravoslavne crkve: Nikolajevska, Saborna, Almaška i Uspenska crkva

nikolajevska-1.jpg
saborna-2.jpg

sinagoga-1.jpg


Sinagoga
, podignuta početkom XX veka u centru grada. Danas je jedna od retkih u Srbiji, i u njoj se održavaju koncerti ozbiljne muzike i predstave.

dunavski-2.jpg


Dunavski park
, najlepši gra
dski park. Nastao krajem XIX veka nadomak centra grada, na mestu koje je nekad bilo močvarno. Tu su spomenik Đuri Jakšiću (identičan kao na Skadarliji), statua Nimfa, mada su najveća atrakcija labudovi Isa i Bisa.

muzej-vojvodine-1.jpg


Muzej Vojvodine,
najveća muzejska ustanova u Vojvodini, sa preko 400000 eksponata, od kojih su najvrednija tri paradna šlema iz rimskog perioda. >>>

matica-1.jpg


Matica srpska
, najstarije srpsko naučno-kulturno društvo osnovano 1826 u Pešti, a 1864. premešteno u Novi Sad. Tu je i jedna od najvećih biblioteka u Srbiji, sa oko 800000 knjiga. >>>
izvor:insiderserbia
 
Natrag
Top