Novi sad - Kućice za podoj beba podelile Novosađane

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kućice za podoj beba podelile NovosađaneIzvor:
Novosti.rs
NOVI Saad je u sredu postao prvi grad u Srbiji sa kućicama za podoj beba, a ova akcija Gradske uprave za zdravstvo odmah je podelila javnost. Drvena kućica postavljena je u Limanskom parku, ima šest kvadrata, trenutno je bez klupa, a grad je namenio majkama da u njoj mogu da podoje svoje bebe.

Zašto je, u vreme kada se sve evropske zemlje zalažu za promovisanje dojenja na javnom mestu, bez stida i srama, Gradska uprava odlučila da napravi izolacijsku stanicu za hranjenje novorođenčadi, nije jasno mnogim majkama, pa ni osnivačima udruženja "Bebac" i "Roditelj".


srb-ns-kucica-za-sojilje_310x186.jpgNezadovoljni činjenicom što je Grad, kako kažu, poslao lošu poruku onim majkama koje bez ustezanja podoje decu onog trenutka kada ona ogladne, tako što im je jasno označio mesto u kom je dojenje dozvoljeno, ova dva roditeljska udruženja odlučila su se za - kontraakciju.
Ideja je da na protestu protiv drvenih kućica sve majke zajedno podoje decu na javnom mestu, usred parka.

- Ova necivilizacijska tekovina, koja je postavljena u sredu u Limanskom parku, nije nimalo u duhu Novog Sada, koji je do sad bio poznat u promovisanju pravih sistema vrednosti - kaže za "Novosti" osnivač roditeljskog portala "Bebac" Vladimir Ješić. - Majke treba da budu motivisane da doje, a to se može postići, ukoliko im se konstantno daje do znanja da je dojenje potpuno prirodan čin i da u njemu nema stida i srama.

Ješić kaže kako je već stupio u kontakt sa udruženjem "Roditelj", koje je takođe zatečeno činom Grada da napravi ćošak za majke u kojem mogu da hrane decu, te da će datum održavanja akcije obelodaniti vrlo brzo.

Sestre Izabela i Maša Elezović sa Limana imaju oprečne stavove o kućici za podoj.
- Za mene ovo nije ništa više od predizborne poruke da se na javnom mestu beba može dojiti u samo za to specijalizovanom prostoru - kaže Izabela. - Ja imam troje dece i nikada nisam imala problem da ih podojim, bez obzira na to da li sam bila u gradskom prevozu, parku, restoranu ili nekom drugom javnom mestu.

Njena rođena sestra, prvorotka, sa devojčicom od dva meseca, kaže da joj je izuzetno neprijatno kada mora da podoji bebu, dok oko nje ima ljudi.
- Ja bih ovu kućicu koristila, samo se plašim da će je omladina brzo uništiti i ruinirati, pa neće ličiti na nešto u šta bi iko uneo svoje dete - zaključila je Maša.


 
Natrag
Top