Novi Sad kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.

Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
novi-sad-kandidat-evropsku-prijestonicu-kulture-2020-slika-356437.jpg

Novi Sad je najozbiljniji kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2020, ako se imaju u vidu gradovi iz zemalja kandidata za članstvo u EU, rečeno je danas na 20. međunarodnom Salonu knjiga na Novosadskom sajmu.

U okviru te manifestacije predstavljena je inicijativa da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine, najveći projekat EU u kulturi, saopštio je Novosadski sajam.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj rekao je da će, uz gradove iz Hrvatske i Irske koji će biti određeni za prijestonicu kulture, treći grad biti biran iz zemalja kandidata za članstvo u EU i dodao da je Novi Sad "po svemu što je do sada urađeno, jedan od najozbiljnijih kandidata".

Fajgelj je istakao da će zvanična prijava biti podnijeta na jesen, kao i da će naredne godine biti poznato da li je Novi Sad osvojio prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture 2020. godine.

Tu inicijativu Novog Sada je, na štandu Kulturnog centra NS, predstavio član koordinacionog tima tog projekta Darko Polić, koji je naglasio da se u savremenim razvojim projektima EU "kultura pozicionirala kao prioritet ekonomije utemeljene na znanju i kreativnosti", što u velikoj mjeri doprinosi privrednom razvoju gradova kandidata.

Izvor: vijesti.me
 
Natrag
Top