Novi Sad -- Doktori nauka, a nemaju posao

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Doktori nauka, a nemaju posao










Izvor:
B92.net







Novi Sad -- Diploma, pa čak i doktora nauka, u Srbiji ne garantuje da ćete biti zaposleni u struci, zbog čega je Vlada Vojvodine pokrenula projekat kako bi pomogla mladima.



9163857164f379ab0ce451093570971_368x246.jpg




Nakon magistrature i doktorata na Aristotelovom univerzitetu u Grčkoj, Nataša Jovanov se sa velikim entuzijazmom vratila u Srbiju. Iako je radila i u Solunu, želela je posao u rodnom Novom Sadu."Idem na sve konkurse, overavam diplome i za sada nigde nisam uspela. Baš mi je problematično šta dalje, kako dalje, naći posao u struci. Svi mi kažu da profesora književnosti ili profesora grčkog ima mnogo, nepotrebni smo", rekla je doktorantkinja Nataša Jovanov.

Prva šansa Vlade Vojvodine Nataši je za sada i jedina šansa. Slično razmišlja i Aleksandra Vujko iz Petrovaradina, majka dvoje dece, koja je već godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Tema kojom se ona bavi tiče se sportsko-rekreativnog turizma, koji je aktuelan - u svetu, ali ne i u Srbiji.

"U određenim trenucima je bilo čak i destimulišuće. Vi dođete, zakažete sastanak, razgovarate sa ljudima, oni se oduševe, kažu da je sve što sam uradila odlično, fantastično, kao javiće mi se i onda se niko nikada ne javi. Pričamo o ozbiljnim institucijama koje su stručno vezane za ono što sam radila", kaže doktorantkinja Aleksandra Vujko.

U Vojvodini je trenutno oko 60 nezaposlenih doktora nauka. Oni će u okviru projekta "Prva šansa" godinu dana primati punu platu, koja neće biti ispod 70 hiljada dinara, dok će najuspešniji i zadržati radno mesto. Cilj je da se zaposle svi koji ispune odgovarajuće uslove - bilo da su doktorirali na privatnim ili državnim univerzitetima.

"Treba da imaju prebivalište na teritoriji Vojvodine, da imaju doktorat nauka na nekom od pomenutih univerziteta, da predlože projekat kojim bi se bavili u narednih godinu dana. Mi ćemo naći instituciju, odgovarajuće mesto, gde će oni to i obaviti", rekao je Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj

Zemlja u razvoju, poput Srbije, ne može sebi da dozvoli luksuz da visokoobrazovani ljudi budu nezaposleni ili da odlaze u inostranstvo kako bi pronašli posao, smatraju u Vladi Vojvodine. Za ovaj projekat je izdvojeno 40 miliona dinara, a konkurs za doktorante je otvoren do 31. marta.
 
Natrag
Top