Novi Sad: Bez gasa na veresiju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Novi Sad: Bez gasa na veresiju






RAČUNI za utrošen gas u novembru, Novosađani će plaćati po punom obračunu, bez mogućnosti otplate dela duga u toplim mesecima. Ranija otplata obračunatog po reprogramu se ukida, jer dugovanja građana prelaze pola milijarde dinara, ali i zbog odluke "Srbijagasa" da DP "Novi Sad gasu" naplati potrošnju u zimskom periodu u celosti, bez otplate u letnjem periodu.

- Dugujemo snabdevaču gasom koliko nama duguju građani - kaže Sonja Zrnić iz DP "Novi Sad gas" - Snabdevanje gasom zasad nije ugroženo, ali upravo da ne bi došlo do tog problema, utrošeno mora da se plati u celosti. Po reprogramu, da se utrošen gas plati 60 odsto zimi, a 40 odsto leti, važi još samo za oktobarski obračun.


srb-ns-racuni_310x186.jpg



Iz tog preduzeća, lidera u snabdevanju Novosađana gasom, poručuju da nijedan potrošač neće moći da uđe u novu grejnu sezonu dok ne izmiri dug. Svakodnevno 20 ekipa isključuje neplatiše koje žive u kućama, dok se pravi lista i za prestanak snabdevanja poslovnih dužnika. Zasad nema zgrada u kojima više od 51 odsto stanara duguje za utrošeni gas, zbog čega bi se snabdevanje isključilo za ceo taj objekat, ali postoje pojedinci sa velikim dugovanjima. Njima, i za još oko 2.000 neplatiša, do kraja nedelje iz "Gasa" će stići tužbe zbog duga.

- Zadužili smo se u banci, da bismo otplatili 19.000 dinara zaostalog duga za gas, koji nismo bili u mogućnosti da ranije platimo - priča Slavica Darić, medicinska sestra, čiji je suprug otpušten kao tehnološki višak - Umesto da kao do sada grejemo svih 78 kvadrata kuće na Talepu, u kojoj stanujemo, ove sezone će biti topla dnevna soba i kuhinja, dok ćemo sa električnim uljanim radijatorom po potrebi zagrevati spavaću sobu i kupatilo.

Novosađani plaćaju gas po ceni od 44,2 dinara sa porezom. Račun za gas u zimskom periodu za stan od 35 kvadrata iznosi u proseku 7.000 dinara.


RASLA DUGOVANjA


UOČI početka prošlogodišnje grejne sezone, dugovanja za gas u Novom Sadu iznosila su oko 300 miliona dinara, a sada su čak 500 miliona dinara. Iznosi dugovanja stanara iznose od 5.000 do 60.000 dinara. Na spisku dužnika novosadkog "Gasa", od oko 30.000 domaćinstava u Novom Sadu, ima onih koji duguju po jednom računu, ali i višegodinjih neplatiša.



Izvor:
Novosti.rs
 
Natrag
Top