Novi kontigent vojnika u NATO misiji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonija: Novi kontigent vojnika u NATO misiji








Skoplje - Novi kontingent od 157 profesionalnih vojnika Armije Makedonije biće upućen u ISAF misiju u Avganistanu, je odluka okrnjenog parlamenta u Skoplju (jer je opozicija napustila Sobranje) što je nastavak angažmana u sastavu savezničkih trupa NATO.


86621_crna-gora1_f.jpg



“Doprinos miru i stabilnosti izvan svojih granica” kako glasi zvanično objašnjenje razloga da makedonska armija (ARM) ide izvan granica svoje zemlje, je započet još avgusta 2002. simboličnim upućivanjem dvojice oficira u sastav vojnog kontingenta Turske. Do sada su 2.122 komandosa ARM učestvovala u misiji u Avganistanu.

U novoj 24. smeni makedonskih vojnika spremnih za upućivanje u Avganistan je 127 pripadnika mehanizovane pešadijske čete.

Uz 150 vojnika koji će kao i prethodne makedonske jedinice, biti na zadacima obezbeđenja komande ISAF misije, u kontingentu su i dvojica štabnih oficira i pet pripadnika namenskog sastava Snaga za partnerstvo i savetovanje (NSPS) za podršku treće brigade 209. korpusa Nacionalne armije Avganistana.

[SIZE=+0]Makedonija je preuzela obavezu učešća u ISAF misijama NATO u Avganistanu do njenog završetka 2014. prema određenoj dinamici stratega Severnoatlantskog vojnog pakta.[/SIZE]
[SIZE=+0]


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
 
Natrag
Top