Novi kompleti prve pomoći u vozilima od 19. septembra

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Novi kompleti prve pomoći u vozilima od 19. septembra




Tanjug | 07. 09. 2011. - 14:36h | Foto: P. Marković

Vlasnici 1,7 miliona registrovanih automobila i motocikala imaju nešto manje od dve nedelje da nabave nove komplete prve pomoći, a ukoliko se ogluše o ovu obavezu predvidjene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

114290_automobil2-foto-p-markovic_f.jpg


Vozači su obavezni da od 19. septembra imaju u automobilu novi komplet prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kazao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a kazna iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 za pravno lice.


Ukoliko odredjenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim. Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji, objasnio je Jovanović.


On je dodao da je do sada prodato oko milion kompleta za pružanje prve pomoći.
Načelnik sektora za puteve i bezbednost u Ministarstvu za infrastruktutu i energetiku Demir Hadžić je podsetio da je poslednjih 20 godina iz obuke vozača bila isključena obuka za primenu prve pomoći.


Osim primene prve pomoći, većoj bezbednosti na putevima može da doprinese bolje stanje puteva, ali i voznog parka, kao i edukacija, istakao je Hadžić.


''Promena stanja na putevima, ali i kvaliteta voznog parka može se očekivati u narednih pet do 10 godina, ali edukacija se mora primenjivati još od najranijeg perioda života, jer poštovanje pravila u saobraćaju nije samo u clju izbegavanja kazne nego radi spasavanja života'', kazao je Hadžić.


Hadžić je istakao da je ove godine u saobraćaju poginulo 20 lica više nego prošle godine, od čega je 70 odsto povećan broj pešaka, jer se na njih najteže utiče da poštuju pravila.
 
Natrag
Top