Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
novi_f10.jpg


Grupa Novi Fosili, svejugoslovenski brand iz sretnih vremena 1970-ih i 1980-ih godina i najbolja domaća grupa pop i zabavne muzike kod nas. Njegovali su mješavinu vedrih i zabavnih pjesama za djecu i mlade, ljubavne balade urbanog teksta sa pjevnim refrenima i suvremenim aranžmana, a ne rijetko su kombinirali zagrebačku i dalmatinsku šansonu, ovisno od festivala na kojem bi nastupali. Uz Olivera, Zdravka Čolića, Nedu Ukraden i grupe "Magazin" i "Srebrna krila" činili su samu kremu domaće zabavne muzike.

Sadržaj
1 Historija
2 Festivali
3 Uspjesi
4 Diskografija
5 Vanjski linkovi

novi_fosili.jpg


Historija

"Novi fosili" osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspjehe bilježe 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića. Te godine, stiže i poziv za naš najznačajniji festival, Splitski festival na Prokurativi. Njihova vedra i poletna pjesma "Diridonda", bazirana na dalmatinskom melosu postaje hit u cijeloj Jugoslaviji, a ohrabreni tim uspjehom mladići odlučuju raditi još upornije. Rajko Dujmić se ubrzo iskazuje kao vrsni kompozitor i grupa ubire festivalske nagrade i priznanja krititke na gotovo svim domaćim festivalima, a zapaženi su i na inozemnim natjecanjima u Dresdenu i Bratislavi.

"Novi fosili" postaju najpopularnija grupa kod nas, primaju Estradnu nagradu, a nekoliko godina važe i kao «grupa godine». Na svim koncertima nastupaju isključivo s vlastitim programom, koji se u najvećem dijelu sastoji od Dujmićevih pjesama. U tom periodu izlazi oko 15 singlica i 6 LP ploča. Neke od tih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja". Grupa ne zanemaruje ni koncertnu aktivnost i kontakt s publikom uživo. Slijede mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, Americi, Kanadi i zemljama Europe.

1983. godine dotadašnju vokalnu solisticu, Đurđicu Barlović, zamjenjuje Sanja Doležal, donoseći grupi svojom mladošću dah vedrine, radosti i novog entuzijazma. Ova postava realizirala je nekoliko LP ploča s najvišim mogućim nakladama u tadašnjoj pop diskografiji. 1986. godina "Novim fosilima" je donjela i nagradu publike, odnosno 3. nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu. Uz to, ploča «Za dobra stara vremena» dobija Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop muzike 1986. Godinu kasnije, 1987. "Novi fosili" predstavljaju Jugoslaviju na Eurovizijskom natjecanju, s pjesmom "Ja sam za ples" i osvajaju visoko četvrto mjesto. Singl s pjesmom objavljen je u devet evropskih zemalja.

Nakon razlaza prvotne postave 1990., grupa se u novoj postavi rastaje oktobra 2001., objavivši prekid suradnje nakon 30 godina postojanja. Ipak, na opću radost svojih slušatelja "Novi fosili" se 2005. ponovo okupljaju u starom sastavu sa Sanjom Doležal i Vladimirom Kočišom-Zecom.

Festivali

Brojni nastupi na gotovo svim jugoslovenskim festivalima, pogotovo na Splitskom festivalu, gdje debitiraju sredinom 1970-ih. godina. 1987. predstavljaju Jugoslaviju s pjesmom "Ja sam za ples" na Euroviziji u Briselu.

Uspjesi

Diskografija

Albumi:
1974 - Novi fosili
1978 - Da te ne volim
1980 - Nedovršene priče
1981 - Budi uvijek blizu
1981 - Hitovi sa singl ploča
1982 - Za djecu i odrasle
1983 - Poslije svega
1983 - Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi)
1985 - Tvoje i moje godine
1986 - Za dobra stara vremena
1987 - Dijete sreće
1987 - Poziv na ples
1988 - Nebeske kočije
1989 - Obriši suze, generacijo
1991 - Djeca ljubavi
1993 - Najbolje godine (kompilacija)
1995 - Druge godine
1996 - Bijele suze padaju na grad
1998 - Pričaj mi o ljubavi
1998 - Ljubav koja nema kraj (kompilacija)
1999 - Jesen
2005 - Za dobra stara vremena (kompilacija)

Izvor: Wikipedija

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ODLAZAK LEGENDE NOVIH FOSILA: Preminuo Rajko Dujmić

9018_rajko-dujmic2_f.jpg


Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio teške povrede u Rijeci je umro legendarni kompozitor i muzičar Rajko Dujmić.


Pre nekoliko dana Dujmić je sa suprugom boravio u njihovoj vikendici u Gorskom kotaru, između Zagreba i Rijeke i otišao je u automobilu Volksvagen Tiguan u Delnice da kupi rođendanski dar supruzi. Zbog velike brzine Dujmić je u mestu Stari Laz izgubio kontrolu nad vozilom i pao u provaliju desetak metara duboko. Dobio je teške povrede glave i bio je priključen na respirator, ali je podlegao ozledama.
Dujmić je bio vođa grupe Novi Fosili, izuzetno popularne u bivšj Jugoslaviji, a njihovi se hitovi slušaju i danas. U vreme dok su svirali Novi fosili Dujmić je sa njima radio na albumima koji su prodani u više od 500.000 primeraka. Najpoznatiji hitovi koje je napisao su ”Plava košulja”, ”Tonka”, ”Ključ je ispod otirača”, ”Šuti moj đečače plavi” i mnogi drugi. U međuvremenu je napustio Fosile, pa je čak vodio spor smiju li koristiti to ime za grupu koja više ne deluje u istom sastavu.
Imao je problema i sa narkoticima i alkoholom, a zbog toga i zbog sumnji na porodično nasilje završio je i u zatvoru.

(Novosti)
 
Natrag
Top