NOVE IZMENE: Otkrivamo šta čeka vozače u 2015. godini

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
NOVE IZMENE

Otkrivamo šta čeka vozače u 2015. godini

Vozače u ovoj godini, ukoliko najavljene izmene budu usvojene, čekaju oštrije kazne, a promene se najviše odnose na mlade i neiskusne za volanom.

1_zps2cace24a.jpg


Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo saobraćaja u isto vreme pripremaju niz izmena Zakona o saobraćaju koji bi uskoro trebalo da se nađe u proceduri za usvajanje.

Prva predložena izmena, na kojoj insistira ministar policije Nebojša Stefanović, jeste da vozači do 21 godine ne smeju da voze od 23 sata do šest sati ujutru. Zabrana će se odnositi i na nove vozače, odnosno na sve u prve dve godine vožnje.

- Ovo je odluka na osnovu statistike koja pokazuje da se najveći broj saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju mladi dešava u periodu od pet do šest sati ujutru. Osim kontrola saobraćajne policije, neophodno je i pooštriti zakonske mere kako bi se sačuvali mladi životi - rekao je Stefanović.

MUP će predložiti i da se smanji dozvoljena količina alkohola na 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3, ali i da se oduzima vozilo onima koji voze bez vozačke dozvole ili sa više od dva promila alkohola.

Policija insistira i na tome da se pooštri deo zakona koji se odnosi na prevoz dece, ali i da probna vozačka dozvola, kojom su vozači znatno ograničeni, produži na dve godine. S probnom vozačkom dozvolom, prema predlogu policije, vozač može da napravi najviše devet kaznenih poena, nakon čega će trajno izgubiti vozačku dozvolu i moraće opet da ide na obuku i polaganje vozačkog ispita.

To znači da oni u odnosu na starije vozače, koji na ponovno polaganje idu sa 18 kaznenih poena, smeju da naprave upola manje grešaka, kaže Milan Božović, direktor Agencije za saobraćaj.

- Neiskusni vozači predstavljaju ugroženu kategoriju. Osim što mogu da dovedu sebe u opasnost, oni neiskustvom mogu da ugroze i ostale učesnike u saobraćaju. Mislim da je ideja o ograničenju tipa vozila za mlade najbitnija izmena, jer je izuzetno opasno kada neiskusan vozač sedne u automobil sportskih karakteristika - kaže Milan Božović.

Ministarstvo saobraćaja ima gotovo identične predloge za pooštravanje zakona, osim što oni predlažu i da vozači do 21 godine ne mogu da voze automobile jače od 56 kilovata po toni (76 konjskih snaga).

Izvor: Blic Online
 
Natrag
Top