Novac nije presudan: Znate li koja su najsretnija zanimanja u Hrvatskoj?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Novac nije presudan: Znate li koja su najsretnija zanimanja u Hrvatskoj?





Izvor: Danas.hr 13.01.2011.


0464007.48.jpg

Radite li posao koji volite s kolegama koje vas cijene i koje vi cijenite, sa šefom nemate problema, a uza sve to još ste i pošteno plaćeni ispunili ste osnovne uvjete da vas se proglasi zadovoljnim radnikom. Jeste li vi takav srećković?

Gospodarska kriza u Hrvatskoj, čini se, nije puno utjecala na zadovoljstvo i sreću onih koji su zaposleni. Njih čak 43 posto smatra se zadovoljnima kad pogleda svoj radni dan. To je samo dva posto manje nego što je u svom istraživanju zabilježio portal MojPosao 2005. godine. Novo istraživanje, također, donosi podatak da je na poslu ni sretno ni nesretno 37 posto ispitanika, dok je njih 20 posto nesretno.

Najsretniji su naravno oni koji imaju najveća primanja. Riječ je o primanjima iznad 8.000 kuna i 52 posto ispitanika. S druge strane, samo trećina (31%) onih s najnižim primanjima (do 4.000 kuna) se na poslu osjeća isto tako.



Ako ne živite na moru, pakirajte kofere


Najsretniji su oni koji rade u Dalmaciji. Riječ je o 47 posto njih. Njih slijede oni iz Zagreba i okolice (45%), te Istre i Kvarnera (42%). Najnesretniji na radnom mjestu su ispitanici iz središnje Hrvatske. Njih svega 28 posto ih se na radnom mjestu osjeća sretno ili vrlo sretno.

Među 27 posto najsretnijih ispitanika su oni koji se bave umjetničkim zanimanjima, dakle glazbenici, plesači i likovni umjetnici. Gotovo upola manje, njih 14 posto, sretnici su koji rade kao prirodoznanstveni stručnjaci (fizičari, istraživači). Na trećem mjestu su stručnjaci za oblikovanje (10%), od kojih su najsretniji dizajneri i arhitekti.


Sve nekako, al' odgovornost i stres nikako


Na pitanje što je najvažnije za sreću, čak 95 posto ispitanika navelo je kako je važno da osoba radi posao koji voli, njih 91 posto navodi kako je važno imati kolege koje cijeniš i koji tebe cijene, a isti postotak smatra da je važno imati i šefa koji te cijeni. Pravedna primanja tek su na četvrtom mjestu za sreću, a važnim ih smatra 89 posto ispitanika. Za sreću je najmanje bitna visoka razina odgovornosti (43 posto) i niska količina stresa (62 posto).

Istraživanje je proveo portal MojPosao tijekom prosinca na 600 ispitanika.






 
Natrag
Top