Nova škola krađe u HAC-u: Kako do milijuna bez muke

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nova škola krađe u HAC-u: Kako do milijuna bez muke




Danas.hr 07.01.2011.

0853007.48.jpg

Građevinsko poduzeće Konstruktor obavezalo se da će izgraditi umjetni tunel koji služi za siguran prijelaz divljači, koji je trebao koštati 26,2 milijuna kuna. No, taj tunel nije izgrađen, a novac je isplaćen.

iz drugih medija

  • Afera veća od Fimi Medije
  • Evo kako od države 'pokupiti' 100 milijuna eura!
Iz javnog poduzeća Hrvatske autoceste iscurili su dokumenti koji razotkrivaju dosad neviđen način izvlačenja novca pri gradnji autocesta od strane privatnih graditeljskih tvrtki. Slučaj je zabilježen prilikom 'gradnje' umjetnog tunela – prijelaza za divljač, na lokaciji Široki vrh, na dionici autoceste Dugopolje – Bisko – Šestanovac.

Građevinsko poduzeće Konstruktor obavezalo se da će izgraditi umjetni tunel koji služi za siguran prijelaz divljači, koji je trebao koštati 26,2 milijuna kuna. Potom je HAC-u iz Konstruktora dostavljen zahtjev za izmjenu projekta, u kojem je zatraženo da se umjetni tunel zbog kompliciranosti gradnje uopće ne gradi, nego da se umjesto njega izgradi cesta za potrebe lokalnog stanovništva.


Ta cesta koštala je 4,8 milijuna kuna, te je tom prilikom Konstruktor od Hrvatskih autocesta naplatio i troškove radova na neizgrađenom umjetnom tunelu obavljene prije odluke o izmjeni projekta što je stajalo 6,87 milijuna kuna.


Cesta kao prijelaz za divlje životinje?!

Izmijenjeni projekt, dakle, sad je koštao oko 11,7 milijuna kuna. Razlika između prvotno planiranog troška – 26,2 milijuna kuna i troška primijenjenog projekta – 11,7 milijuna kuna iznosila je oko 14,4 milijuna kuna, piše Novi list.

Večernji list
dodaje da je Konstruktor je od HAC-a naplatio još čak 7,3 mil. kuna kao nagradu što je HAC-u uštedio oko 15 milijuna kuna ne sagradivši prijelaz Široki vrh.

U Konstruktoru su objasnili da je zamjenska cesta alternativa za prijelaz životinja, što je apsurdno jer se prijelazi za životinje grade zbog divljih životinja koje obitavaju na tom području. Stoga je apsurdno da će se vuk koristi lokalnom cestom kako bi prešao s jedne na drugu stranu autoceste.




 
Natrag
Top