Nova pravila: Evo tko će sve moći dobiti socijalnu pomoć od države

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
newthread.php

Nova pravila: Evo tko će sve moći dobiti socijalnu pomoć od države




Danas.hr 19.03.2011.

0190007.48.jpg

Prema nacrtu novog zakona o socijalnoj skrbi, što ga je na svojoj web-stranici objavilo Ministarstvo zdravstva, određena su nova pravila koja definiraju tko sve može primati socijalnu pomoć od države, i što te osobe sve smiju - ili ne smiju - posjedovati.

Naime, prijedlogom nacrta zakona po prvi put se u dodjelu socijalne pomoći uvodi imovinski cenzus, kako bi više sredstva ostalo za stvarno socijalno ugrožene osobe. No, s obzirom da se preko OIB-a još uvijek ne mogu dobiti podaci o nekretninama, nije jasno kako će Ministarstvo provoditi zakon, a još manje tko će računati vrijednost imovine.

Tako samac ili obitelj koja ima vrijednost imovine veću od 332.600 kuna, odnosno 45 tisuća eura, neće više imati pravo na socijalnu pomoć od države. U vrijednost te imovine za samaca nije uračunato 35 nužnih kvadrata stana, a za obitelj uz tih 35 kvadrata i po deset kvadrata za svakog člana. Uz to socijalna pomoć gubi se i ako samac ili obitelj imaju automobil skuplji od 23.282 kuna. Skuplje vozilo tolerirat će se samo ako se koristi za prijevoz invalida ili ga koristi obitelj s više od šest članova, piše
Novi list.


Za dva mjeseca u bolnici - prepolovljena naknada


Pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je u pet godina prije podnošenja zahtjeva prodala ili darovala nekretninu, ili se odrekla prava nasljedstva, a tim se novcem mogla uzdržavati.

Potom, socijalnu pomoć neće moći primiti osobe koje su sposobne za rad, a nijsu prijavljene na birou za zapošljavanje, ili one osobe koje šest mjeseci prije zahtjeva za socijalnom pomoći odbiju ponuđeni posao. Korisnik socijalne pomoći koji bude boravio u inozemstvu više od 15 dana tijekom mjeseca, ili ode na izdržavanje zatvorske kazne, također će izgubiti naknadu, a ako se bude liječio u bolnici dulje od dva mjeseca, iznos naknade će mu se prepoloviti.


Nezaposleni će raditi društveno korisne aktivnosti!


Zanimljiva novost u zakonu je i to što će svaka radno sposobna osoba koja prima pomoć imati obvezu sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima koje propiše ministar. Ta osoba će sa zavodom socijalne skrbi sklopiti sporazum o aktivnom rješavanju svoje socijalne situacije, s detaljnim planom aktivnosti i obveza, piše Novi list.

Novi zakon donosi i veću mjesečnu pomoć za uzdržavanje za samca pa se ona sa 500 kuna podiže na 600 kuna, no, ukoliko netko mjesečno dobiva 600 kuna iz drugih izvora neće imati pravo na pomoć. Svi oni koji pokušaju prevariti državu i neosnovano dobiti socijalnu pomoć, platit će kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, a ako se naknadno utvrdi da su varali, morat će državi vratiti novac koji su primili.





 
Natrag
Top