Nova godina donela nove saobraćajne propise

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nova godina donela nove saobraćajne propise

Autor: MONDO/Tanjug


Vozači širom EU biće suočeni sa novinama u 2014. godini - od uvođenja obaveznog korišćenja svetla na vozilima u Švajcarskoj do naplate takse za ulazak u Berlin.

1_zps33c91b6b.jpg


U Švajcarsjoj vozači će morati i tokom dana da koriste svetla. Od 1. januara svi učesnici moraće da koriste takozvano dnevno svetlo, a ako to ne poseduju na vozilu onda "kratka svetla". Ko ne bude poštovao ova pravila moraće da računa sa kaznom u visini od 40 franaka.

Uz to, u Švajcarskoj stupaju na snagu i oštrija pravila u vezi sa vožnjom pod dejstvom alkohola. Tako novajlije za volanom, koje poseduju takozvane probne vozačke dozvole, kao i instruktori vožnje i profesionalni vozači, neće smeti da prekorače granicu od 0,1 promila. Inače, za sve ostale, ostaje na snazi granica od 0,5 promila-

Ko u Švajcarskoj prekorači ovu granicu mora računati na kazne od 485 evra do zatvora.

U Sloveniji poskupljuje korišćenje autoputa. Vozači za godišnju vinjetu moraće da plate 110 evra umesto dosadašnjih 95 evra. Cena za sedmodnevnu, odnosno mesečnu vinjetu, ostaju nepromenjene - 15, odnosno 30 evra. Vozila čija visina prelazi 1,3 metra, mereno od prednje osovine do gornjeg dela haube, prelaze u višu "klasu" cenovnika. Tako za "velike" automobile godišnja vinjeta staje 220 evra, a mesečna 80 i sedmodnevna 40 evra.

U Nemačkoj se od 1. maja 2014. za saobraćajne prekršaje, koji nemaju uticaj na bezbednost saobraćaja, odustaje od upisa u centralni registar, zapravo neće biti više kaznenih poena. Međutim, ti prekršaji će biti i dalje kažnjavani. Posledica odustajanja od upisa poena je povećanje kazni za određene prekršaje.

Od 1. jula 2014. u Nemačkoj će svi vozači u svojim vozilima morati da imaju fluorescentne prsluke, koje će oblačiti u slučaju izlaska iz vozila prilikomn nezgode ili kvara.

Od 1. januara turisti koji budu posetili Berlin moraće da plate jednu taksu, koja se naziva i porezom na krevet. Tako će cena kreveta u hotelu skočiti za pet odsto. Taj porez će biti naplaćivan za noćenja u hotelima, pansionima, ali i vikendicama, kampovima. Poslovna poseta Berlinu i dalje će biti oslobođena poreza.

U Poljskoj se proširuje mreža puteva na kojima će se naplaćivati korišćenje. Tako će biti naplaćivano korišćenje A1 od Gdanska do češke granice.

Ko putuje daleko od Evrope mora znati da Tajland uvodi porez na ulazak u zemlju za sve strane turiste. Ko avionom ulazi u zemlju plaća jednokratno 500 bahta (oko 12 evra), a ko kopnenim putem ulazi u zemlju plaća 30 bahti dnevno.

Izvor: MONDO
 
Natrag
Top