Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
vague.jpg


Nouvelle Vаgue je frаncuski muzički sastav koji predvode Marc Collin i Olivier Libaux. Naziv benda dobijen je igrom reči. Nouvelle Vague, New Wave i Bossa Nova imaju isto značenje na tri različita jezika. Njihove pesme imaju korene u mnogim žanrovima kao što su post-punk, punk-rock, new wave, dok su aranžmani rađeni pod uticajem bossa nova stila 60-ih.
Člаnovi, bivši člаnovi i sаrаdnici obuhvаtаju mnoge frаncuske umetnike koji su veomа poznаti po svom radu a i koji su takođe deo onoga što se danas naziva "Renouveau de la chanson Françaisede" ("Obnovа frаncuske šаnsone"). Tu spadaju: Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste i Gerald Toto.
I na trećem albumu gostuju mnogi poznati muzičari, pa je moguće čuti Martina Gorea iz Depeche Mode kako peva “Master and Servant” sa glavnim vokalom benda - Melanie Pain, zatim Iana McCullocha iz Echo And The Bunnymen u duetu sa Melanie u pesmi “All my Colours”, kao i Marinu Celeste u izvođenju “Our Lips Are Sealed” sa Terryem Hallom, te Magazin’s “Parade” koju izvode Barry Adamson i Miranda iz Nouvelle Vague.
Razlika između poslednjeg i prethodna dva albuma je u aranžiranju pesama - nema toliko bosa nova i rege obojenosti pesmama.
Pesme na trećem albumu inspirisane su američkom kantri muzikom i blugrasom.
Nouvelle Vague transformiše Talking Heads “Road to Nowhere” u prašnjavu barsku varijantu. “Heaven” od Psychedelic Furs postaje blaga, akustična afera, a “Metal” Gerya Numana peva šarmantna Eloisia, mlada Brazilka koja slabo govori engleski.
Pank himna “God Save The Queen” Sex Pistolsa pretvorena je u romantičnu i slatku verziju.
Na albumu su zastupljene i obrade “Ca Plane Pour Moi” (Plastic Bertrand), “Say Hello Wave Goodbye” (Soft Cell) i “So Lonely” grupe The Police.
Nouvelle Vague su na debi albumu obradili pesme iz kasnih 70-ih i početka 80-ih (Joy Division, The Clash, The Cure, Depeche Mode i Dead Kennedys)
Nove verzije pesama svidele su se Micku Jonesu iz The Clash, Morrisseyu, The Undertones, Dead Kennedys i Killing Joke, što je navelo lidere Nouvelle Vague na novi koncept - izvođenje dueta sa originalnim pevačima.

Nа četvrtom albumu Couleurs Sur Pаriz, obnovljen je kult frаncuskog punk i post punka 70-ih i 80-ih uz saradnju velikih vokala kao što su Camille i Vanessa Paradis.


Diskografija

Nouvelle Vague (2004)
Bande à Part (2006)
3 (2009)
Couleurs Sur Paris (2010)


(wikipedia.org i citymagazine.rs)


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top