Notorious B.I.G.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Notorious B.I.G.

neimenovani1dk5.jpgChristopher Wallace (Maj 21, 1972 – Mart 9, 1997), Biggie Smalls , Big Poppa and Frank White, a najpoznatiji kao The Notorious B.I.G. je bio jedan od najpopularnijih repera tokom sredine devedesetih.

Rodjen u Brooklyn-u, Christopher Wallace je odrastao u vreme krek-kokainske epidemije osamdesetih. Njegov prvi solo album "Ready to Die" izdat 1994, ga je postavio kao centralnu figuru istocno-obalnog(East Coast) hip-hopa, cime je Njujork vratio ponovo na hip-hop scenu, koja je ranije bila fokusirana na zapadno-obalni hip-hop.Bigijev dupli album "Life After Death", prodat je u preko deset miliona primeraka i to je drugi najprodavaniji hip-hop album svih vremena.Bigi je upamcen kao jedan od najboljih liricara i mc-ija.
On je bio najpoznatiji izvodjac u Puff Daddy-jevoj diskografskoj kuci "Bad Boy Records", posle njegove smrti proglasen je za jednog od najboljih repera svih vremena.

Rani zivot

Christopher Wallace je rodjen u Bedford-Stuyvesant-u u Brooklyn-u. Njegov otac George Latore (Jamajkanski politicar), je napustio porodicu kada je Biggie imao 2 godine. Njegova majka, Voletta, radila je dva posla da bi mogla da podigne porodicu.
On je bio odlican ucenik, osvajio je nekoliko nagrada. Zatim je rekao majci da zeli da se prebaci u privatnu katolicku skolu, zavrsio "Westinghouse" srednju skolu koju su Jay-Z i Busta Rhyme takodje pohadjali. U 17. godini je ponovio razred i uskoro pocinje da diluje krek kako bi izdrzavao sebe. Uhapsen je u Severnoj Karolini i odlezao 9 meseci u zatvoru.

Rep karijera

Posle zatvora, snimio je demo pod nazivom Biggie Smalls, aluzija na njegovu tezinu (izmedju 136 kg i 181 kg).
Konacno je privukao paznju Sean "Puffy" Combs-a, koji je radio u Bad Boy Records-u,pored poslovne saradnje, ubrzo su postali i prijatelji.
Njegov prvi singl je bio "Cruisin'," iz 1992, zatim "Party and Bullshit," koji se nalizio na sountrack-u filma Who's the Man?.On je nastavio da gostuje drugim izvodjacima, remiks Mary J. Blige "Real Love" i "What's the 411," , remiks Craig Mack "Flava in Ya Ear,". Ironicno ali gostuje i u pesmi "Runnin'" sa 2Pac-om, da bi se kasnije sukobili.
1994 godine izlazi Ready to Die, njegov debi album, koji se smatra klasikom tvrdokornog hip-hopa. Prvi sinng i najpoznatije pesma je "Big Poppa," sampl "the Isley Brothers".Taj album je dosao do treceg mesta Billboardovog magazina, cetvorostuko platinasti album.
Iste godine izdaje album sa svojim "sticenicima" zvanim Junior M.A.F.I.A. (Junior Masters At Finding Intelligent Attitudes), pod nazivom "Conspiracy". Te godine je mainstream sceni predstavio Lil' Kim and Lil' Cease-a.

Posthumna karijera

Life After Death, njegov drugi album je debitovao na prvom mestu svi top lista. Album je izasao samo dve nedelje posle njegove smrti. Najveci hit je bio "Mo Money, Mo Problems," sa "Puff Daddy-jem i Ma$e-om.
1999. godine Puff izdaje treci Bigijev album, "Born Again", sa dva singla: "Notorious B.I.G." featuring Puff Daddy i Lil' Kim i "Dead Wrong".
"The Duets: The Final Chapter" album sa vec poznatim Bigijevim strofama i mnostvom gostiju se pojavio 20 decembra 2005. Singlovi "Nasty Girl", broj jedna na UK listi, zatim "Spit Your Game", "Whatchu Want" i "Hold Ya Head".

Smrt

9. marta 1997 godine, Bigi je prisustvovao "the Soul Train" muzickim nagradama, u "Peterson Automotive Museum" u Los Angeles-u. Takodje su bili prisutni i Busta Rhymes, Heavy D, Da Brat, Aaliyah, Jermaine Dupri, Jagged Edge, Yo Yo, and Sean "Puffy" Combs.
Sean Combs u jednom dzipu. U drugom je bio Bigi na prednjem sedistu sa prijateljem Damion Butler-om, iza njih je sedeo Lil' Cease.
Bigijev dzip je stajao ispred semafora, kada se promenilo svetlo na semaforu Bigijevom dzipu se polako priblizila crna Chevy Impala.Taj vozac je spustio stakla, izvadio pistolj 9mm, i pucao na Bigija, 4 metka su zavrsila u njegovim grudima.
Bigijeva smrt je sokirala muzicku industriju.On je bio omiljen u svom kraju i njegova sahrana je bila veoma posecena. Na hiljade ljudi u njegovom Brooklyn-u je pratilo mrtvacka kola koja su Bigija vodila na poslednji put.


Izvor:Burek
 
Poslednja izmena od urednika:
Top