Norvežani grade naselje od milijardu eura u RH

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Norvežani grade naselje od milijardu eura u RH





Danas.hr 07.01.2011.

0507007.48.jpg

Norveška tvrtka Verdispar International kod Klinča Sela će graditi Zeleni grad, otvoreno naselje s urbanim vilama i obiteljskim kućama, s pregršt zelenila i poslovnom zonom u kojoj će biti ekološki osviješteni poslovni sadržaji.

Otvaranje čvora autoceste Zagreb – Rijeka u Donjoj Zdenčini za stanovnike tog kraja ima veliko značenje jer se čini da je otvorilo vrata investitorima. Taj je čvor, naime, jedna u nizu prednosti za investitore milijardu eura vrijednog projekta u Općini Klinča Sela.

U obližnjem Kupincu, selu s 200-tinjak kuća i manje od 1.000 stanovnika, norveški Verdispar International, naime, na 2,6 milijuna četvornih metara planira gradnju Zelenoga grada.


Prema riječima načelnika Klinča Sela
Miljenka Vučkovića, zemljište je investitor kupio 2008., a za njega se crta svako drvo jer će Zeleni grad zaista biti zelen. No, nije riječ o elitističkom projektu, nego se planiraju stambeni kvadrati po komercijalnim uvjetima. A u zelenom su štihu i građevine, piše Večernji list.

Zgrade, odnosno vile, sezat će do visine od najviše tri kata i na svakom katu će imati po jedan stan. Obiteljske kuće će biti upola manje, a od 200 do 300 četvornih metara imat će kuće u nizu. Pet tisuća stanovnika, koliko ih može živjeti u ekogradu, na raspolaganju će imati sve: školu, vrtić, ali i veliku sportsku dvoranu, sportske terene, bazen, wellness centar, knjižnicu, pustolovni park, biciklističke staze, kino, kazalište, klizalište, liječničku službu... Naselje neće biti zatvoreno.


Na jednom dijelu prostora bit će sagrađena i poslovna zona, ali s ekološki osviještenim poslovnim sadržajima. Lokacijske dozvole za građevine trebale bi se početi izdavati početkom iduće godine, a do tada će se još riješiti pitanje prostornog plana županije te urbanističkog plana uređenja, piše
Večernji list.



 
Natrag
Top