Noćas posečen hrast od 600 leta

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Noćas posečen hrast od 600 leta
Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je tokom protekle noći, saopšteno je iz Mesne zajednice (MZ).

IZVOR: BETA
1840701768558bed10d27ef466253738_w640.png

Foto: B92 screenshot
adran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je "na nedostojanstven način", rekao je predsedni MZ Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

"Ako je habost trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze", rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je pre tri dana za B92 da će pitanje hrasta, koji koči izgradnju Koridora 11, biti rešeno za desetak dana.

“Nadam se da ćemo uskoro rešiti pitanje hrasta i kamenorezačke radnje kao što smo rešili pitanje bazilike koja nije zatrpana, kao što se piše, već konzervirana. U dogovoru sa meštanima i nadležnima rešiće se pitanje drveta hrasta koje je bolesno, a u porti crkve će biti zasad hrastovine. Pitanje hrasta biće rešeno za desetak dana“, rekla je tada Mihajlovićeva.

Da se na trasi Koridora 11 "isprečilo" drvo staro možda i osam vekova, saznalo se pre dve godine, kada je u javnosti otvorena polemika da li bi hrast trebalo srušiti ili ne.

Sadašnji predsednik vlade, tada vicepremijer Aleksandar Vučić tvrdio je da hrast ne sme da zaustavi izgradnju infrastrukture, ocenivši da je odbrana hrasta starog 600 godina odlika "palanačkog duha".

Povodom te izjave oglasila se stranka Zeleni Srbije, oštro osudila takav stav i zauzela se za očuvanje hrasta.

Međutim, ovog leta je tema seče hrasta ponovo aktuelizovana, a iz resornog ministarstva su poručili da je izgradnja auto-puta stigla do samog hrasta i da se on mora iseći kako bi se ta deonica izgradila.

Ipak, od odluke do sprovođenja prošlo je neko vreme, jer, kako su pisali mediji, niko nije želeo da hrast iseče.

Kada su saznali za odluku da će drvo biti posečeno, meštani su pozvali ministarku Zoranu Mihajlović da lično dođe i pristupi seči hrasta.
 
Natrag
Top