Noćas još dva jača zemljotresa u Hercegovini, u Ljubinju veća materijalna šteta

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Nakon snažnog zemljotresa od 5,7 stepeni u Hercegovini, koji se dogodio juče nešto iza 23h, a tokom koga je poginula i jedna devojka u Stolcu, ovu regiju su noćas pogodila još dva jača zemljotresa - oko 2 sata desio se potres od 4,3 stepena po Rihteru, a osetio se još jedan oko 4h. Jutros je mirno, nije zabeleženo podrhtavanje tla. Veliki broj ljudi je veći deo noći sa svojom decom proveo u automobilima ili su izlazili su na ulice ispred zgrada, navodi reporterka N1. Stevo Drapić, načelnik Ljubinja rekao je da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava i da nema povređenih, a da će materijalnu štetu nekako sanirati. Oštećene su zgrada opštine, bolnice i neke starije kuće u tom gradu. Stepan Bošković, načelnik Opštine Stolac od koje je epicentar bio na 10 km, nakon zemljotresa koji je u ovom gradu odneo i žrtvu, za N1 je kazao da informacije sa terena govore da na periferiji, ali i centru nema nikakvih značajnijih materijalnih šteta osim na dve porodične kuće. U Trebinju nije bilo neke veće materijalne štete, navodi reporterka N1.

“Objekti su pretrpeli ozbiljnu materijalnu štetu, pogotovo zgrada opštine, i pitanje da li će se u njima moći i boraviti i na koji način, jer je ona građena još za vrijeme Austrugarske monarhije”, naglasio je načelnik opštine Stolac za RTRS.


On je dodao da će se u narednom periodu vršiti procjena štete.


“Nije sinoć bilo lako biti u Ljubinju, jer epicentar zemljotresa bio je svega devet kilometara od našeg mesta”, istakao je Drapić.


Reporteri N1 nalaze se u Stolcu u kojem je povređeno više osoba, a jedna devojka je poginula od posledica zemljotresa, kada se stena obrušila na njenu kuću.


Meštani su preplašeni i još u šoku zbog velikog gubitka, ali i jakog, razornog zemljotresa.


“Doživeli smo da se stakla lome, kao da je ratno stanje. Trčali smo napolje. Bilo je stresno. Posle određenog vremena saznali smo da nije bilo lepih momenata u gradu”, kazao je za N1 stanovnik Stolca.


Direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž kazao je da se u ovu zdravstvenu ustanovu javilo nekoliko povređenih osoba.


U Domu zdravlja su, kaže, bila angažovana četiri tima hitne pomoći. "Sa terena znamo da ima nekih manjih odrona, oštećenja fasada na kućama, a dalje će verovatno Civilna zaštita proceniti stanje na terenu”, kazao je Raguž.


Govoreći o osobama koje su lakše povređene, Raguž je pojasnio da je reč uglavnom o ogrebotinama, iščašenju skočnog zgloba s obzirom na to da su svi usled straha i panike pokusali pobeći iz kuće na sigurno.


“Bilo je i manjih povreda glave zbog predmeta koji su padali u kućama, ali ništa nije bilo značajnije i ozbiljnije. Svi su pušteni na kućno lečenje”, zaključio je direktor Doma zdravlja Stolac.

Stepan Bošković, načelnik Opštine Stolac, nakon snažnog zemljotresa koji je u ovom gradu u Hercegovini odnio i prvu žrtvu, za N1 je kazao da informacije sa terena govore da na periferiji, ali i centru nema nikakvih značajnijih materijalnih šteta osim na dve porodične kuće.


Kako je dalje pojasnio, na tim objektima je pričinjena šteta kada se usled snažnog podrhtavanja tla odronilo kamenje i oštetilo kuće.


“Nažalost, usled svega toga, povređene su tri osobe iz jedne porodice dok je jedna osoba podlegla povredama kako su nam javili iz bolnice u Mostaru. Ovu priliku koristim da izrazom saučešće porodici i sada evo kažem da će grad i opština stajati iza te materijalne štete. Ne možemo nadoknaditi ljudski život, ali možemo stati iza porodice i da se svi solidarišemo i olakšamo ljudima u ovim teškim trenucima”, naveo je Bošković.

Podsetimo, stradala devojka je imala 28 godina, a zadobila je teške povrede nakon što se na njenu porodičnu kuću u Kukavcu obrušila stena.


Pružena joj je hitna pomoć i upućena je dalje na lečenje u bolnicu u Mostaru, ali uprkos naporima lekara podlegla je povredama.

U zemljotresu su povređeni i njeni roditelji i sestra, oni su zadobili lakše telesne povrede i biće zadržani u bolnici.


Što se tiče Trebinja, tamo nema materijalne štete, ali građani su bili prilično uznemireni noćas.



Kako javlja Snežana Mitrović, reporterka N1, ni u Nevesinju se nije spavalo, svi su se plašili naknadnih potresa. Ona ističe da je grad, zbog praznika, prepun ljudi. U Nevesinju nisu evidentirane neke veće materijalne štete, rekao je načelnik tog mesta, a prenosi ona. Nevesinjci su, kako navodi reporterka N1, uglavnom sami posle rata pravili svoje kuće, tako da nije bilo neke masovne novije gradnje.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je Srni da u Bileći nema povređenih. Pričinjena je materijalna šteta koju će utvrditi komisija koja će biti formirana, kazao je Vujović.

U opštini Berkovići nema povređenih, a nastala šteta će se utvrditi.

Zemljotres se, podsetimo, osetio u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji...


Izvor: N1
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
FQ-rcEUWQAMjMxE

FQ-rcEYXwAAK3pV

FQ-rcERWYAMs02O

FQ-rcEaXwAAbhqD




Izvor: TV N1 Sarajevo
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544

JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES POGODIO BiH: Tlo ne miruje, sve se opet treslo rano jutros​

23.04.2022. 07:17h 07:23h

Tlo u Hercegovini ne miruje, pa je tako nekoliko jakih zemljotresa pogodilo područje kod Stoca i Mostara.

2996471_screenshot-22_ff.jpg




Kako javlja EMSC zadnji je bio jačine 4,4 po Rihteru i desio se oko 4.20 sati, a epicentar je bio 32 km od Mostara, odnosno 14 km od Stoca.




FQ_rFkeXIAYi3B0


Podsećamo, prvi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali zabeležen je s epicentrom u Stolcu, potvrđeno je zvanično iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Zemljotres je odnio i jednu žrtvu. Poginula je devojka E. S. (28), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca u bolnicu u Mostaru.

Izvor: Kurir
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top