Šta je novo?

Noć muzeja u Beogradu: Susreti sa umetnicima i aktovima

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.818
Noć muzeja u Beogradu: Susreti sa umetnicima i aktovima


FOTO: NOĆ MUZEJA/MIODRAG MIŠA OBRADOVIĆ / PROMO

15. Noć muzeja, koja se 19. maja od 17 časova sve do sat iza ponoći održava na više od 60 lokacija širom Beograda, donosi jednu sasvim novu turu.

Uz sada već tradicionalnu Dečju turu, Neispričane priče ili Beograd sa stilom, ove godine posetioce očekuje i tura Umetnik je prisutan. Na više lokacija u gradu posetioce Noći muzeja dočekivaće umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zaintresovane posetioce novim veštinama i tehnikama.

Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas. Njegovi radovi, deo izložbe "Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik"biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije tokom Noći muzeja, sa početkom u 21, 22 i 23h.

- Uspomene su tu glavne, a grafički dizajn je samo sredstvo da se ta memorija sačuva. Protok vremena čini svoje, pa period od pedeset godina stvaralaštva mi deluje kao jedan tren. U Noći muzeja ću pred vama taj tren pokušati da približim i razotkrijem kao neku veliku tajnu u kojoj postoji samo jedno, a to je istina. A istina je da je sve počelo sa rokenrolom! - navodi Knežević.


Boris Šribar, Razbijanje (Deo izložbe "Licem u lice sa Pobednikom" Katarine Stanković Bjegović)

Galerija ULUS za ovogodišnju Noć muzeja priprema izložbu "Licem u lice sa pobednikom" koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija. Čak je i Meštrovićev "Pobednik", simbol Beograda naručen od strane gradskih vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan.

- Spomenik posvećen pobedi srpske vojske u balkanskim ratovima odstupao je od opšteprihvaćenog načina prezentacije pobede koji se još od antike prikazuju u ženskom obliku. Tako je ovaj izuzetni umetnički podvig koji slavi hrabrost i čvrstinu srpskog naroda, uzdignut daleko od pogleda moralnih građana. Ovom zložbom beogradska publika dobija priliku za revanš sa Pobednikom – 90 godina kasnije! - objašnjava autorka izložbe Katarina Stanković Bjegović.
Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans "Ideal je pobedio" u Galeriji SULUJ. U okviru izložbe "Retrospektiva – Cite!", Bunuševac će od 21h podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni. Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao.

Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, autorke projekta, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović u Noći muzeja žele da skrenu pažnju posetilaca i na hrabre pobednice bez kojih naša prošlost, a ni sadašnjost, ne bi bile iste. U Ustanovi kulture Parobrod one će posetioce na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa našim prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitekticama. Kroz inspirativnu postavku "Hrabre žene putuju kroz vreme" posetioci će moći da se pridruže razgovoru autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.


Deo izložbe "Hrabre žene putuju kroz vreme"

Art komuna Dorćol Platz u Noći muzeja ugostiće brojne ulične (street art) umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske, koje će zajedničkim snagama tokom trajanja manifestacije raditi na oslikavanju fasade Dorćol Platz-a.
- Na All Girls Street Art Jam-u imaćete priliku da vidite proces stvaranja zajedničkog murala pet umetnica. Posebno me raduje to što će u fokusu biti žensko stvaralaštvo, zbog toga što me često pitaju kako je to biti žena koja se bavi uličnom umetnošću - otkriva naša ulična umetnica TKV. Pored oslikavanja fasade kulturnog centra Dorćol Platz, publika će od 19h moći da učestvuje i u razgovoru sa umetnicama.

Galerija Singidunum biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju svilenu lepotu ćirilice. Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i potpuno novo pisano ćiriličko pismo.
- Stvorila sam i kreirala srpsku dekorativnu ćirilicu koristeći ornamente sa zidne dekoracije iz manastira Žiče, a kao glavni simbol ove novonastale ćirilice izdvaja se grb porodice Nemanjić, u godini kada obeležavamo osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog - objašnjava Milunović.Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi "Limes – Razgraničenje" u galeriji Haos. Kroz različite forme i likovni rukopis njihovi radovi preispitivaće granice koje razdvajaju ljude, prostore i ideje. Jedna od umetnica, Fransoaz Emeneger od 18h štampaće i potpisivaće grafike.
Sa publikom će se u Noći muzeja družiti i Mikan Ančić slikar čija je "Otmica Evrope" nagrađena prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine. Uz izložbi njegovih radova, u Galeriji RTS-a od 18h biće predstavljena monografija o Aničiću, koju potpisuje likovni kritičar Dejan Đorić.

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.
Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

(Blic Online)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.818
Šta nas sve čeka u "Noći muzeja": Razotkrivanje Frankenštajna, dela Olge Jančić i Petra Lubarde...Petnaesta "Noć muzeja" biće održana 19. maja na više od 60 lokacija širom Beograda, a sve priče od 17 sati pa do sat iza ponoći objediniće tema "Pobede i pobednici".

"Noć muzeja" i ove godine ekskluzivno otvara nove prostore u srpskoj prestonici i to u okviru ture "Neispričane priče", te će tako Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" premijerno otvoriti spomen-kuću i biblioteku intelektualca Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će u neposrednoj blizini prvi put biti otvorena kuća porodice Veljković koja je ostavila veliki trag u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

U Narodnoj biblioteci Srbije posetioce će dočekivati lično umetnik Miodrag Bata Knežević, Doktorova kula će se odužiti svom osnivaču dr Lazi Lazareviću, a 70 godina postojanja Zastava filma biće predstavljeno u holu Vojnog muzeja.

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", pretvoren u "Viasat History paviljon", postavkom u tri segmenta oživeće priče iz srpske istorije.

Na izložbi "Vladarke i supruge" posetioci će moći da se upoznaju sa hrabrim i posve drugačijim vladarkama i suprugama iz dinastije Obrenović i Karađorđević, kostimograf Boris Ccakširan će postavkom "Kako smo krojili istoriju" prikazati kako različite istorijske epohe i slavne ličnosti poput Drage Mašin ili Dositeja Obradovića oživljavaju ispred kamera, a za mališane je pripremljena izložba posvećena Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Muzej nauke i tehnike obeležiće 200 godina od objavljivanja romana "Frankeštajn" Meri Šeli uz razotkrivanje naučnih trikova koji su poslužili za njegovu prvu filmsku adaptaciju, a biće proslavljeno i 150 godina od rođenja matematičara Mike Alasa.

Posetioci će moći više da saznaju i o "Sevdahu", čamcu sa kojim je Vladimir Popović krenuo na neizvesno putovanje u želji da osvoji Evropu i ženu svog srca.

Muški akt uživo i na zidovima dočekaće posetioce Galerije ULUS-a gde će na izložbi "Licem u lice sa Pobednikom" Katarine Stanković Bjegović biti predstavljeni radovi najznačajnijih savremenih srpskih umetnika koji su inspiraciju pronašli u muškom aktu, a koji je, prema rečima autorke, i dalje tabu, čak i u Parizu.

Izložba je namenjena publici starijoj od 16 godina, a posetioci će od 21 čas moći da se pridruže umetnicima koji će stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Ljubitelje savremene umetnosti obradovaće dve postavke Kuće legata sa delima Olge Jančić i Petra Lubarde.

Dela vajarke čijom umetnošću je bio odušvljen i slavni Henri Mur izložena su u galerijskom prostoru Kuće lagata u Knez Mihailovoj ulici, dok su u Legatu Petra Lubarde izložene njegove slike iz Tarkett kolekcije.

Ko je sve češtitao Nikoli Tesli 75. rođendan, pored Alberta Ajnštajna, Milutina Milankovića i Uroša Predića, saznaće svi koji u "Noći muzeja" posete Muzej posvećen velikom srpskom naučniku gde će biti izložen i rođendanski spomenar.

Posetioci Belog dvora će se upoznati sa ulogama koje su članovi porodice Karađorđević zauzeli u ključnim trenucima od 1808. preko 1918. do danas.

Konak kneginje Ljubice će otkriti ukuse Srbije uz ručni rad žena iz raznih krajeva Srbije, Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta predstaviće dve zbirke restauriranih anatomskih crteža od kojih su neki stari skoro ceo vek, Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine potsetiće javnost na Jovanku Bončić, koja je projektovala zgradu tog fakulteta i bila prva žena arhitekta koja je u Nemačkoj stekla diplomu inženjera.

Ulaznice za "Noć muzeja" koštaju 450 dinara, a deca do pet godina ne plaćaju ulaz.

(Blic Online)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.818
Najstariji portret Dositeja Obradovića i kravata Endija Vorhola u Domu Jevrema GrujićaDom Jevrema Grujića u Noći muzeja, 19. maja, predstaviće različite epohe iz kulturnog uspona Srbije od srednjeg veka do danas. Posetioci će od 17 časova moći da vide portret Dositeja Obradovića, koji se smatra najstarijim njegovim portretom, kao i najlepše i najskupocenije izdanje „Božanstvene komedije“ Dantea Aligijerija iz 1902. godine, koje su ilustrovali najčuveniji italijanski umetnici.


Kravata, dizajn Endija Vorhola

"I ove godine Dom Jevrema Grujića dokazuje svoju avangardnost kroz otvaranje vrata čuvene diskoteke „Kod Laze Šećera“. Vratimo se zajedno u hipi modu i ludi disko provod uz najbolje plaj liste toga vremena, koje su se u već kultnoj diskoteci puštale pre nego u Pariskim i Londonskim klubovima. Zaigrajmo zajedno na podijumu sa nekadašnjim kraljevima i kraljicama ove diskoteke. U Noći muzeja, povodom 90 godina od rođenja čuvenog Endija Vorhola, ovde će biti izložena velika Vorholova litografija, portret Mika Džegera s posvetom koju je Džeger lično napisao Lazaru Šećeroviću, kao i kravata koju je dizajnirao slavni američki pop-art umetnik", navode iz Doma Jevrema Grujića.

(Blic Online)
 
Top