Šta je novo?

"Noć muzeja" ove godine prvi put u Kosovskoj Mitrovici, Senjskom rudniku...

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
"Noć muzeja" ove godine prvi put u Kosovskoj Mitrovici, Senjskom rudniku...

Tokom ovogodišnje "Noći muzeja" 16. maja, od 17 do jedan sat iza ponoći, svoja vrata otvoriće institucije i ustanove kulture u 47 mesta širom Srbije, dok će Beograd predstaviti programe na 72 lokacije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.


Ovogodišnja "Noć muzeja" biće održana 16. maja u 47 mesta Srbije


Osnivač "Noći muzeja" Ana Jovanović ocenila je da će ovogodišnja manifestacija biti neponovljiva i bolja nego ranije.

Ona je istakla da je kruna manifestacije Dečiji paviljon u "Cvijeti Zuzorić" koji je u okviru posebnog segmenta Noći muzeja - Dečije ture. Jovanović je napomenula da je u pitanju pažljivo osmišljena tura koja će najmlađim posetiocima približiti muzeje, galerije i ustanove kulture na što zanimljiviji način.

Zemlja partner beogradske "Noći muzeja" ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u prestonicu stiže Eintagsmuseum - nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će "izgradnji" učestvovati svi posetioci manifestacije.

Taj program će biti realizovan u nekadašnjem klubu "Akademija", mestu koje je obeležilo odrastanje brojnih Beogradjana i uvrstilo grad na mapu savremenih evropskih metropola.

PR "Noći Muzeja" Mihajlo Pavić rekao je Tanjugu da se ove godine manifestaciji pridružilo pet novih gradova, a to su: Kosovska Mitrovica, Negotin, Vlasotince, Zvečan i Senjski rudnik.On je istakao da je program u Leskovcu u znaku najmlađih i da posebno iznenađenje predstavlja učešće "najmlađeg kustosa u Srbiji". Reč je o petnaestogodišnjem Nikoli Miloviću koji će predstaviti svoju postavku "Kući u ratu" koja oslikava život tipične srpske porodice za vreme svetskih ratova.


Nikola Milović, najmlađi kustos u Srbiji


Narodni muzej u Šapcu predstaviće svoje relikvije, posude, kao odeždu koju su koristili u pravoslavnim hramovima, dok će gimazija u tom gradu odati počast svim svojim maturantima.

Istoričar umetnosti i kustos Branislav Stanković rekao je da "Noć muzeja" u tom gradu privuče veliki broj posetilaca i da je posle Beograda i Novog Sada mesto sa najviše lokacija, kao i da pripremaju atraktivan i zabavan program.Što se tiče Negotina, tamo će biti predstavljena izložba Dušana Stefanovića, kao i modna revija koja će dočarati običaje Vlaha u tom kraju.


Pavić je rekao da će Narodni muzej Veliko Gradište predstaviti jednu od najmlađih umetnosti - svet stripa, pa će u tom duhu biti organizovane brojne radionice, izložbe i predavanja, a prvi put u istoriji devete umetnosti biće predstavljen i etno strip, dok će u Smederevu posetioci moći da se upoznaju sa Džinovima Ledenog doba.


Reč je o paleontološkoj izložbi koja u Smederevo dovodi stepske bizone i mamute, džinovskog jelena, runastog nosorog...


U Kosovskoj Mitrovici će Gradski muzej, Fakultet tehničkih nauka, KC "Zvečan", Filozofski i Fakultet umetnosti pokazati da je uz malu pomoć umetnosti moguće suprotstaviti se sukobima i ratovima.


Ivana Janošević je najavila program u Obrenovcu. Ona je rekla da će u Biblioteci "Vlada Aksentijević" programom dočarati kulturni život Obrenovca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. U istom gradu će Udruženje građana "Perilo Zabrežje" predstaviti Zabreški grad - istorijski muzej na otvorenom.


Ivanjica i ove godine priprema bogati program, pa će prikazati postavku "People's Republic of Ivanjica". Taj program čine neobične postavke na neočekivanim lokacijama i imaju za cilj da posetiocima dočaraju taj grad Ivanjicu kroz sva životna doba jednog čoveka - od rađanja, preko odrastanja, snova, iluzija, uspomena...


Centralna postavka Narodnog muzeja Valjeva nosi naziv "Treća dimenzija prošlosti - pogled iz budućnosti", a u Galeriji muzeja biće predstavljena tematska izložba o Valjevu kao jedinstvenom "gradu-bolnici", koja se osvrće na ratom zahvaćene 1914. i 1915. godinu.


Sa današnje konferencije za medije na kojoj je najavljena 12. Noć muzeja


Još jedna novina ovogodišnje manifestacije je uvođenje Programskog saveta koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje "Noći muzeja". Savet 12. "Noći muzeja" čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, istoričarka umetnosti Lidija Merenik, vajar Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog Marko Popović.

Izvor: Tanjug
 
Top