Šta je novo?

Niš Otvorena Klinika za kardiohirurgiju

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Otvorena Klinika za kardiohirurgiju u Nišu
Autor J. Canić Izvor Južne vesti

Najmodernija medicinska oprema u operacionim salama; Foto: Vanja Keser
Klinika u kojoj će biti rađene složene operacije na srcu i krvnim sudovima, kao i transplantacije, otvorena je u Kliničkom centru Niš i to posle 4 godine od početka izgradnje.


Ministar Lončar otvorio Kliniku; Foto: Vanja Keser
U ovoj klinici koja se prostire na oko 2.400 kvadratnih metara nalaze se 3 operacione sale, intenzivna nega sa 11 ležajeva, prijemna ambulanta, koronarna jedinica gde se daje početna terapija…

Novu Kliniku za kardiohirurgiju, u koju je uloženo preko 250 miliona dinara, otvorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a otvaranju je prisustvovao i američki ambasador Majkl Kirbi.

Sve što je urađeno u ovoj bolnici urađeno je za ispod 900 evra po kvadratnom metru. Veći deo novca dala je država, odnosno ministarstvo i Grad, a preko 400 hiljada evra je obezbeđeno iz donacija - rekao je ministar Lončar.


Intenzivna nega sa savremenom opremom;Foto: Vanja Keser
On je napomenuo da nema više liste čekanja za interventne procedure u kardiologiji, a da će lista čekanja za zračenje biti smanjena do januara.
Klinika će krenuti sa operativnim programom prekosutra i želim izveštaj na svake dve nedelje koliko je ovde pacijenata uspešno operisano, kakvo je njihovo stanje i kakva je statistika - napomenuo je Lončar.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović istakao je važnost ove klinike na koridorima 10 i 11, jer kako objašnjava, po evropskim standardima na 200 kilometara koridora mora da postoji kardio-centar.

Sada građani Medveđe, Preševa, Vranja, Leskovca i drugih mesta koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru kada imaju kardiološke probleme imaju gde da se leče. Ranije su morali da idu ka Beogradu, a sa takvim problemima teško mogu da prežive do Aleksinca - rekao je Radovanović.


Foto: Vanja Keser
Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da ovom kardiohirurgijom Niš ulazi na velika vrata na zdravstvenu mapu Evrope jer je urađena po najsavremenijim standardima.

Ovo je ostvarenje davnašnjeg sna da se najteži bolesnici oboleli od srčanih oboljenja mogu uspešno lečiti u našem gradu. Neophodan korak je stvaranje kadra za kardiohirurške intervencije. Na tom smo putu, a dok ne budemo potpuno samostalni imaćemo pomoć stručnjaka sa klinike “Dedinje” i Kliničkog centra Srbije - kazao je Perišić.


Američki ambasador prisustvovao svečanom otvaranju; Foto: Vanja Keser
Opremanje ove Klinike omogućili su razni donatori - od fondacija, javnih preduzeća, kompanija, do stranih ambasada u našoj zemlji.
Američki ambasador istakao je da je nova klinika u Nišu idealna kombinacija obrazovanja i opremljenih prostorija u kojima lekari mogu da primene stečeno znanje, a na dobrobit građana koje žive u Nišu i okolini.

Klinika za kardiohirurgiju opremljena je poput vrhunskih svetskih klinika - u operacionoj sali postoji sistem koji potpuno steriliše operaciono polje, tu je i EKK mašina za vantelesni krvotok koja preuzima funkciju srca, najmodernija intenzivna nega, sistem koji obezbeđuje praćenje rada medicinske opreme i lekara...
 
Top