Šta je novo?

Niš je napravio problem Beogradu ali smo ih pustili

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
60.345
Vučić: Stranci bolje upravljaju, bolje znaju o aerodromima; Niš je napravio problem Beogradu ali smo ih pustili
Sinoćnji intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u kulminirao je temom koncesije Aerodroma Nikola Tesla. Posle nekoliko izjava u kojima je izneo najinteresantnije tehničko-finansijske detalje budućeg ugovora (u toku je period eventualnih žalbi), Vučić je sinoć nastavio sa osvrtom na ono što će se, po svemu sudeći, biti potpisano.

Prema njegovom mišljenju, dva su osnovna razloga za koncesiju: „stranci bolje upravljaju, bolje znaju od nas o aerodromima“ i to što nećemo morati da trošimo državne pare prilikom zaduživanja za potrebne investicije.

– Proces koncesije bio je otvoren, transparentan i pošten. – rekao je Vučić pomenuvši i Božidara Đelića i Lazard uz zaključak da eventualne nepravilnosti u toj činjenici i natpisima nisu logične jer „on nije blizak nama“.

IMG_8116.jpgIspregovarano ograničenje rasta regionalnih aerodorma u Srbiji
Predsednik Srbije osvrnuo se i na često pominjan tehnički detalj u vidu izgradnje druge piste. Rekao je da nam druga pista ne treba, da će postojeća biti rekonstruisana i da ćemo morati da napravimo „umetnutu pistu“.

Najinteresantniji komentar u intervjuu svakako se odnosio na regionalne aerodrome. Po Vučićevim rečima, sa Vincijem je ispregovarano da Niš, Ponikve i Morava mogu porasti do milion putnika u sledećih 12 godina. Nije bio jasan da li se ograničenje odnosi zbirno na sve aerodrome i da li to znači da je „dozvoljeno“ do milion putnika svake godine. Ovo će biti jedna od najbitnijih stavki koncesije i sigurno ćemo u narednom periodu dobiti preciznije pojašnjenje.

Vučić je i posredno kritikovao menadžment aerodroma „Konstanin Veliki“ u Nišu, verovatno jednu od najuspešnijih priča u srpskoj civilnoj avijaciji u 2017. godini. Rekao je da su „pustili“ Niš (da se razvija) uprkos činjenici da menadžment tog aerodroma „nije shvatao da tako smanjuje brojke rasta Nikole Tesle“.

izvor: tangosix.rs
 
Top