LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
20. godišnjica Nirvaninog albuma "Nevermind"

Jubilej slavnog benda


20. godišnjica Nirvaninog albuma "Nevermind"

J.O. |


Album "Nevermind" je drugi studijski album Nirvane i smatra se začetnikom grandž muzike, ujedno i prekretnicom u popularnoj kulturi.

83510_kobejn01-ap-_f.jpg


"Nevermind" je ostao zapamćen kao najpopularniji album Nirvane, budući da je najveći broj hitova ove grupe potekao upravo iz tog perioda, a njihova himna "Smells like teen spirit" takođe je bila prva numera na ovom albumu.


Ovu pesmu je napisao Kurt Kobejn lično, koja je ubrzo posle premijere dospela na prvo mesto top lista krajem 1991. godine i uvela nov pravac u muzici nazvan "alternativni rok".

Kobejn je jednom prilikom izjavio da je sasvim slučajno napisao pesmu "Smells like a teen spirit", pošto je pokušavao da napravi nešto potpuno drugačije, ali je, kako je rekao, ta pesma prosto tražila da izađe iz njega.

Na albumu "Nevermind" nalazi se još jedan veliki hit, pesma "Lithium" koju je Kurt pisao dok je bio pod dejstvom narkotika, koji su ga na kraju i odveli u smrt.


 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kurt Kobejn spremao solo album?

Kurt Kobejn spremao solo album?

Izvor: Tanjug



Kurt Kobejn, vođa grupe Nirvana radio je na svom solo albumu kada je 1994. godine počinio samoubistvo, rekao je bivši gitarista grupe Hole koju je tada predvodila Kobejnova udovica Kortni Lav.

4277857624f8d4547707c5396114490_orig.jpg

Gitarista Erik Erlandson rekao je muzičkom kanalu "Fjuz" da je Kobejn radio na solo albumu sa "potpuno drugačijim ljudima" i da je pisao i producirao pesme koje su prevazilazile njegov dotadašnji opus.

"Bio bi to njegov ''Beli album''", rekao je on aludirajući na čuveni album "Bitlsa".

"Neke od pesama su me zaista uzbudile. Video sam ga kako ih svira i zbog toga je njegova smrt toliko tužna", rekao je Erlandson.

Erlandson je gostovao na televiziji "Fjuz" povodom knjige "Letters to Kurt" (Pisma Kurtu) koju je objavio i koja se bavi njegovom vezom sa Kurtom Kobejnom.

On je rekao i da bi album sa demo snimcima Kurta Kobejna mogao da bude objavljen.

"Čuo sam da neko pravi kompilaciju. Ja nisam taj koji ima kontrolu. Ali bih voleo da se to dogodi", rekao je Erlandson.

Kurt Kobejn je izvršio samoubistvo na vrhuncu uspeha svog grandž rok benda Nirvana u aprilu 1994. godine.

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pogledajte snimak neobjavljene pesme Kurta Kobejna i Kortni Lav

Neobičan duet


Pogledajte snimak neobjavljene pesme Kurta Kobejna i Kortni Lav


A.B. |




Snimak do sada neobjavljene pesme „Stinking of You“ koju zajedno izvode Kurt Kobejn i Kortni Lav pojavio se nedavno na internetu.

236003_kurt-kobejn02-ap_f.jpg

Kurt Kobejn


Video snimak prikazuje deo dokumentarca „Hit So Hard: The Life And Never Death Story of Patty Schemel" koji govori o životu bubnjarke Peti Šemel i muzičkoj sceni u Sijetlu tokom devedesetih.

Na snimku se vidi kako Kortni Lav svira na gitari, dok joj se kasnije u pevanju pridružuje Kobejn, koji je tada bio na vrhuncu slave sa svojim bendom „Nirvana“.

Snimak je napravljen u njihovom domu dok se par družio sa svojom ćerkom.


Pogledajte video snimak:


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top