Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nina Simone

nina2.jpg

Nina Simon

Nina Simon rođena je 1933. godine u Trajonu u Severnoj Karolini. Muzikom je počela da se bavi još u detinjstvu, a po završetku srednje škole pokušala je da se upiše na prestižni Krtis institut za muziku u Filadelfiji. Neuspeh na audiciji protumačila je kao izraz rasizma protiv kojeg se borila tokom celog svog života. Od 1954. godine nastupala je u noćnim klubovima Filadelfije i Njujorka, a neke od njenih pesama, kao štp su Stari Džim Krou, Četiri žene, Biti mlad, Nadaren i crn postale su himne pokreta za ljudske prava. Ogorčena zbog rasizma u Americi odlazi u Evropu 1978. godine, gde je postepeno gradila karijeru. Godine 1985. vratila se u Sjedinjene Američke Države zbog nastupa i snimanja, trudeći se da se fokusira na muziku. Ipak, 1991. godine vratila se u Evropu zauvek. Iako je bila izvrstan kompozitor snimala je i pesme drugih autora, među kojima su i Leonard Koen i Bob Dilan. Svojim bogatim, dubokim altom pevala je repertoar koji je obuhvatao spirituale, bluz, džez i soul. Bila je jedna od najtalentovanijih pevačica, kompozitorki i pijanistkinja svog vremena i snimila skoro šezdeset albuma. Poslednji put je nastupala u Poljskoj 2002, a umrla je 2003. godine.

Izvor: RTS








 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Moja omiljena!

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dokumantarni film o životu soul dive Nine Simon

Dokumantarni film o životu soul dive Nine Simon, pod nazivom "What Happened, Miss Simone?" izašao je 24. juna ove godine, a dosad je prikazan samo u odabranim bioskopima i na Netflixu, nakon premijere na Sandens Film Festivalu početkom ove godine.

RpunevP.png


Na dokumentarcu, koji je režirala Liz Garbus, radilo se deset godina, a sada kad je napokon ugledao svetlo dana, izazvao je poprilično burne reakcije. U filmu se, na arhivskim i nikad objavljenim snimcima, pojavljuje i sama legendarna pevačica, koja je umrla 2003.kada je imala 70 godina, a o njoj u filmu govore njeni prijatelji, saradnici, pa i članovi porodice, uključujući i njenu kćerku, Lisu Simon Keli, koja je ujedno i izvršna producentkinja filma.

"Film donosi sve ono što je trebalo biti rečeno i prikazano o životu moje majke, na način na koji je i ona sama želela i onako kako je htela da je pamtimo. Drago mi je da svet konačno može da vidi pravu istinu", rekla je Lisa Simon u intervjuu za Hufington Post.

Uz prikaz neverovatne muzičke karijere Nine Simon, film naglašava i njen ogroman uticaj kao aktivistkinje za ljudska prava, ali dokumentarac donosi i neke neispričane priče iz života muzičke ikone. Počevši od njenog detinjstva - rođena je u gradiću u Severnoj Karolini kao Junis Vejmon i već je s četiri godine počela da svira klavir - filmska priča otkriva i to da je bila usamljena, a tu su i drugi, javnosti uglavnom nepoznati detalji iz njene biografije.

Između ostalog, nastupala je i za Hjua Hefnera, a u jednom razgovoru s Martinom Luterom Kingom izjavila je da ona "nije nenasilna", na šta joj je on odgovorio: "To je u redu, sestro. Ni ne moraš biti". Međutim, film donosi i mračnu stranu priče. Nina Simon bila je, navodno, opsednuta seksom, često i zlostavljački nastrojena, ali i sama zlostavljana, te sklona psihičkim slomovima.

Između ostaloga, imala je tešku narav, a godinu dana nakon njene smrti saznalo se, navodno, da joj je još 1990. dijagnostikovan bipolarni poremećaj. O svemu tome govori u filmu njena kćerka Lisa koja navodi da je život s njenom majkom bio neverovatan, ali i jako težak. "Moja majka bila je jedna od najvećih muzičara današnjice. Kada je bila na bini, bila je sjajna, briljantna", počinje Lisa svoju priču.

A na početku samog filma, Nina Simon kaže: "Jedini način na koji vam mogu ispričati svoju priču, o tome ko sam ja zaista, je taj da vam otpevam svoju pjesmu..."


Izvor: B92
 
Natrag
Top