Nije glupo - ako je skupo

Član
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruka
67
Nije glupo - ako je skupo (samo ruši, nek' se puši)
Ovo je savremena priča o bistrim umovima, mutnim radnjama, prljavim rukama, debelim obrazima i ovcama za šišanje, ali da vam bude jasnije - idemo od početka...



Betonska konstrukcija nesuđenog bioskopa, popularno nazvana "kostur", već 61 godinu "ulepšava" strogi centar Subotice. Gradski oci su svečano najavlili da će "kostur" biti srušen do kraja kalendarske 2012. godine. S obzirom da radovi nisu ni počeli, izgleda da će se početak rušenja prolongirati na neodređeno vreme - valjda do okončanja tenderskog postupka, kako je zvanično saopšteno.

Ovaj betonski skelet, kao uspomena na davna vremena, nije jedini i reprezentativni uzorak ljudske gluposti i megalomanije koju možete videti u Subotici. Megalomanski kompleks zatvorenih bazena započet je pre više od jedne decenije i do sada je progutao ogromne i neutvrđene(!) količine novca. Na sednici gradske Skupštine, u decembru prošle godine, od pripadnika vladajuće koalicije je rečeno da za završetak bazena treba još jedna milijarda dinara, ali da u gradskoj kasi ima tek polovina te sume. I tako, baš pred izbore, odbornici su odlučili da se postojeći novac uloži u izgradnju novog manjeg bazena, a da se započeti kompleks bazena konzervira za neka bolja vremena (i mudrije političare)!!!

Najpoznatiji subotički betonski monstrum, neizgrađena zgrada Narodnog pozorišta, nalazi se na tridesetak metara od Gradske kuće. Pre 5 godina "mudre" subotičke glave odlučile su da se zgrada starog Narodnog pozorišta sravni sa zemljom i da se na istom mestu podigne nova. Predračunska vrednost bila je "svega" 15-ak miliona evra. Da stvar bude još zanimljivija, ni dan danas ne postoji finalni građevinski projekat (kako li onda izračunaše vrednost radova?).
Bilo projekta ili ne bilo, u rekordnom vremenu je sve srušeno i nabrzinu je podignuta betonska konstrukcija. Ovih dana se uveliko razmišlja o rušenju gornjeg sprata ovog betonskog monstruma. Rekoše da je izgradnja preskupa?! Kako se danas procenjuje ova investicija će subotičane koštati 30-tak miliona evra!!!

Eh, da ne zaboravim i da vam sve bude transparentno, član upravnog odbora je trenutno u pritvoru, ali nije u bajbokani zbog pozorišta, niti je zbog spomenutog kompleksa bazena, niti zbog... nego samo zbog Agrobanke (za sada)...


Moderni bioskop - deda "kostur" od šezdeset leta

kostur 1.jpg


Narodno pozorište - najgluplja i najskuplja reč u Subotici

kostur 3.jpg

Kompleks zatvorenih bazena - konzerviran za budućnost

kostur 2.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poruka
67
Eto, drago mi je da sam pogrešila. Sa mesec-dva zakašnjenja počelo je rušenje najstarijeg subotičkog "kostura".
Nadam se da će i ostala gradska rugla u dogledno vreme i na odgovarajući način biti rešena...

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top