Nije bilo kršenja zakona

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Nije bilo kršenja zakona[/h]Zagreb -- U slučaju prisluškivanja pojedinih pripadnika tajnih službi nije bilo kršenja zakona, a naročito ne odstrane MUP-a, rekli su Ivo Josipović i Zoran Milanović.


139703438150854d56e0720914073664_368x254.jpgAfera je izbila kad je izveštaj kabineta Veća o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka, upućen samo Josipoviću i Milanoviću, procurio u "Večernji list".
List je na osnovu napisanog tvrdio da su policajci iz odseka za borbu protiv kriminala tražili spiskove poziva pojedinih članova i rukovodilaca tajne službe, kao i da su u priču umešani i pojedini rukovodioci koncerna "Agrokor".

"Sve su institucije predane u borbi protiv organizovanog kriminala, i sve institucije koje rade na otkrivanju radnji koje ugrožavaju naše društvo imaju našu podršku. Na osnovu raspoloživih podataka zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u ovom slučaju, a naročito ne od strane MUP-a", izjavio je Josipović na zajedničkoj vanrednoj konferenciji za novinare sa Milanovićem.

Josipović je istovremeno najavio da će biti smenjen šef kabineta Veća za nacionalnu bezbednost Petar Mišević.

Predsednik Hrvatske je najavio je i druge kadrovske promene, dodavši da se s premijerom još pre mesec dana dogovorio oko imenovanja Dragana Lozančića za novog šefa Sigurnosno-bezbednosno obaveštajne agencije, s čime je saglasan i HDZ.

Milanović je kazao da se radi o vrhunskom stručnjaku koji ima 20 godina iskustva.

Premijer je rekao da će kriminal i korupcija u Hrvatskoj biti nemogući i teško ostvarivi i dodao da je "prisluškivanje jedno, a ispis razgovora drugo".

Napominjući da organizovani kriminal uvek nastoji ostvariti kontakt s vrhom države i da se to dešava u svakoj državi, Milanović je naglasio da Hrvatska stremi ka jakoj državi.

"Devet meseci nismo smenjivali nikog u organima za kontrolu i tajnim službama, zato jer želim verovati u sistem. Sad ćemo predložiti neka nova imenovanja", rekao je Milanović i dodao da sigurno postoji listing njegovih telefonskih poziva.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je juče tvrdnje objavljene u "Večernjem listu".

Rekao je da na temelju analize svih izveštaja dobijenih od policije odgovorno tvrdi da policajci nisu počinili nikakvu zloupotrebu i da kao ministar stoji iza zakonitog rada policije.

"Nijedna medijska hajka, od kog god dolazila, neće zaustaviti ministra niti sme da zaustavi policajce u primeni njihovih ovlašćenja u skladu sa zakonom, o kome god se radilo", rekao je Ostojić.

Prvi vicepremijer Radimir Čačić rekao je danas da veruje Ostojiću, ali i da veruje da kontrola nad radom represivnog aparata nije dobro postavljena.

Naglasio je da njega prisluškuju već 35 godina, da su mu dva puta davali da vidi materijale o sebi, ali da je oba puta odbio.

"Verujem da je manje reč o zloupotrebama, a više o internim igrama čelnih ljudi obaveštajne zajednice", rekao je i dodao da "Hrvatska kao i ostale susedne zemlje, BIH i Srbija, imaju isti problem".

"Sloboda delovanja tajnih službi ograničava slobodu građana, i o tom se treba razgovarati', rekao je Čačić koji smatra da zbog tog i sličnih slučajeva treba uvesti strožu kontrolu nad radom tajnih službi.
Izvor:
B92.net
 
Top